Έτοιμοι για όλα στον ΣΥΡΙΖΑ!

Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως διαφαίνεται μέχρι τώρα, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη έχουν ανοίξει ήδη το σενάριο, στέλνοντας έτσι μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και, κυρίως, στο εξωτερικό.

Ήδη ο Αλέκος Καλύβης, κορυφαίο στέλεχος της Πλατφόρμας και υποψήφιος της τάσης για τη θέση του γραμματέα του κόμματος στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή (εξελέγη ο Τ. Κορωνάκης), έσπευσε δημόσια να δηλώσει ότι «μπορεί να είναι και θετική, έστω κι αν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, η προσφυγή στον λαό, ή με εκλογές ή με δημοψήφισμα». Ενώ και ο ευρωβουλευτής, γνωστός συνταγματολόγος, Κ. Χρυσόγονος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Στην κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα βλέπουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο ανοιχτής υπονόμευσης της νέας κυβέρνησης και ως εκ τούτου ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και είναι αποφασισμένοι να μη μείνουν στην άμυνα, αλλά να περάσουν στην επίθεση. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η δημόσια καταγγελία του Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ότι οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση, αφού μια ενδεχόμενη επιτυχία -έστω και μικρή- της Ελλάδας έναντι των δανειστών θα σήμαινε αποτυχία των δύο αυτών δεξιών κυβερνήσεων, που έχουν εκλογές μπροστά τους και δεν θα μπορούν να εξηγήσουν στους λαούς τους πώς υποκύπτουν στα πάντα τη στιγμή που η «μικρή Ελλάς» πέτυχε έστω και μια μικρή ανακούφιση στα προγράμματα λιτότητας που επέβαλλε η «τρόικα» (νυν «θεσμοί») όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στο επιτελείο της κυβέρνησης, βλέποντας και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ ακόμα και με 25 μονάδες διαφορά, παρότι δημόσια -όπως είναι φυσικό- το αποκλείουν, δεν έχουν έξω από τον σχεδιασμό τους την προσφυγή στο εκλογικό σώμα, είτε με νέες εκλογές είτε με δημοψήφισμα, στην περίπτωση που οι εταίροι σφίξουν κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό της χώρας, όπως φάνηκε από την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που στεγνώνει τη χώρα από ρευστότητα, ή εάν στο αυριανό Eurogroup στριμώξουν αφόρητα την κυβέρνηση.

Στο ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές δεν πρέπει να υποτιμηθεί η δήλωση του κορυφαίου υπουργού και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ν. Βούτση ότι αυτήν τη στιγμή είμαστε «σε πόλεμο» με τους δανειστές ούτε η δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι η πιστωτική ασφυξία που επιβάλλει στη χώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό της χώρας. Έτσι, ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να αρχίσει επαφές με τους κορυφαίους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους τονίσει ότι μια ενδεχόμενη βίαιη πτώχευση της Ελλάδας θα συμπαρασύρει όλο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης.Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παλέψει μέχρι τέλους για τις θέσεις της, έχοντας επίγνωση της πρωτοφανούς λαϊκής στήριξης που απολαμβάνει, και ως εκ τούτου θα πάει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μέχρι τα άκρα. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές «παιδικές ασθένειες» μιας νέας -και άπειρης- κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από όσα έγιναν με τη γνωστή εγκύκλιο για τους μετανάστες και το σχετικό αλαλούμ που προκλήθηκε.

Ο Αλ. Τσίπρας είδε στην Κεντρική Επιτροπή ένα ποσοστό της τάξεως του 45% περίπου να αμφισβητεί τη συμφωνία με τους εταίρους, αλλά για κάποια στελέχη αυτή η αμφισβήτηση είναι χρήσιμη για την κυβέρνηση, αφού μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των δανειστών, με το επιχείρημα: «Εάν δεν συμφωνήσετε τώρα, μπορεί να βρεθείτε μελλοντικά σε χειρότερες καταστάσεις».


Σχολιάστε εδώ