Έρχεται θύελλα ελέγχων από το ΣΔΟΕ για απόκρυψη εισοδημάτων!

Το «σαφάρι» της εφορίας ξεκινά πλέον από τα υπολογιστικά συστήματα της ΓΓΔΕ, η οποία θα συγκεντρώσει από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς (τράπεζες και όχι μόνο) τα ακόλουθα στοιχεία:

* Ποσά πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και ρέπος.

* Δεδομένα καταθετικών λογαριασμών που εμφανίζουν συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης ή πίστωσης άνω των 100.000 ευρώ.

* Χαρτοφυλάκια φυσικών προσώπων με αξία άνω των 200.000 ευρώ.

* Στοιχεία για καταβολές μερισμάτων από εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες.

* Στοιχεία για πληρωμές δανείων.

* Στοιχεία για συναλλαγές και αναλήψεις μετρητών με κάρτες πληρωμών, πιστωτικές ή χρεωστικές, που έχουν εκδοθεί από ξένες τράπεζες.

Αυτά τα στοιχεία, που πρέπει να έχουν διαβιβασθεί μέχρι το τέλος Μαΐου στη ΓΓΔΕ, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Κ. Σαββαΐδου, θα αντιπαραβληθούν ηλεκτρονικά με τις δηλώσεις εισοδήματος των φορολογουμένων της τελευταίας δεκαετίας, για να σχηματισθεί μια νέα βάση δεδομένων με τους υπόπτους για απόκρυψη εισοδήματος. Από αυτό το σημείο θα αναλάβει την έρευνα το ΣΔΟΕ, που θα προχωρήσει σε ελέγχους για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει απόκρυψη εισοδημάτων.

Όπως τονίζουν στο «Π» έμπειροι φοροτεχνικοί, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις «ηλεκτρονικού ψαρέματος» στοιχείων για πιθανή απόκρυψη εισοδημάτων που έχουν στηθεί τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο τα στοιχεία των τραπεζών, που για πολλές δεκαετίες παρέμεναν δυσπρόσιτα για τις Αρχές.

Ακριβώς επειδή τα στοιχεία των τραπεζών δεν ελέγχονταν από την εφορία, τονίζουν οι ίδιες πηγές, όσοι απέκρυπταν εισοδήματα ένιωθαν άνετα να τα κρατούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τώρα θα αιφνιδιασθούν από τους ελέγχους και θα κληθούν να καταβάλουν όλους τους αναλογούντες φόρους, με τις προσαυξήσεις που αναλογούν.

Η ΓΓΔΕ φαίνεται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο και μια ιδιαίτερη κατηγορία φοροφυγάδων, οι οποίοι μπορεί να κρατούν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, χωρίς να δηλώνουν αντίστοιχα εισοδήματα στην Ελλάδα, και διαβιούν… χλιδάτα, χρησιμοποιώντας πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών για τις αγορές τους και για αναλήψεις μετρητών. Στο εξής, οι αναντιστοιχίες ανάμεσα σε αυτές τις συναλλαγές και στα δηλωμένα εισοδήματα θα αποτελούν αιτία ελέγχου για απόκρυψη εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, που λειτουργεί στη ΓΓΔΕ, επιτρέπει στους εφοριακούς να λαμβάνουν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο από τις τράπεζες όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για τους ελέγχους. Επιπλέον, το ΣΔΟΕ έχει στη διάθεσή του βάση δεδομένων με όλους τους μεγαλοκαταθέτες της περιόδου 2000 – 2012, που είχαν στους λογαριασμούς τους πάνω από 300.000 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο το ότι μόνο το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου το ΣΔΟΕ ανακοίνωσε δεκάδες ηχηρές περιπτώσεις φορολογουμένων που έπεσαν στην «τσιμπίδα» του για απόκρυψη εισοδημάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ύστερα από ελέγχους που εστίασαν κυρίως στις τραπεζικές καταθέσεις. «Αυτό είναι μόνο η αρχή», λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που εκτιμούν ότι, αν ακολουθηθούν τα ίχνη του χρήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα έλθουν στην επιφάνεια χιλιάδες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων. Μάλιστα, το ΣΔΟΕ θα «οπλισθεί» θεσμικά με τη δυνατότητα να βεβαιώνει το ίδιο τους φόρους από τους ελέγχους του, χωρίς να χρειάζεται η βασανιστικά αργή διαδικασία βεβαίωσης από τις ΔΟΥ, ώστε τα εισπρακτικά αποτελέσματα για το Δημόσιο να είναι άμεσα.


Σχολιάστε εδώ