Άμεση διακοπή αγώνων στην πρώτη φωτοβολίδα!

Ο υφυπουργός Αθλητισμού συμφώνησε άμεσα και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας υλοποίησε άμεσα την κοινή επιθυμία που μοιάζει με λάδι στη φωτιά παρά ως λύση του προβλήματος.

Στη γραπτή οδηγία που μοίρασε ο Γιώργος Καραμελίδης, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις υπερεξουσίες που δίνονται στους διαιτητές. Με σκεπτικό την πάταξη της βίας, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση εξουσίας από ανθρώπους που πολλές φορές έδωσαν αφορμές με τις αποφάσεις τους; Μην παραβλέπουμε ότι στο εισαγγελικό πόρισμα του Αριστείδη Κορέα για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται και τρεις – τέσσερις διαιτητές, καθώς και παράγοντες του χώρου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ στάθηκε στον κανόνα 5, στον οποίο περιγράφονται η εξουσία, οι αρμοδιότητες, αλλά και τα καθήκοντα των διαιτητών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ο διαιτητής «σταματά τον αγώνα, τον διακόπτει προσωρινά ή οριστικά, κατά την διακριτική του ευχέρεια, για οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων ή εξαιτίας εξωτερικής επέμβασης οποιασδήποτε μορφής».

Τη συγκεκριμένη διάταξη θα αξιοποιήσουν οι διαιτητές σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΕΔ για να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα βίας. Με μία διαφοροποίηση, καθώς τους ζητήθηκε να «να διακόπτουν οριστικά τον αγώνα, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ή προσωρινή διακοπή». Πότε; Όταν εκσφενδονίζονται στον αγωνιστικό χώρο, έστω και μία, φωτοβολίδες ευθείας βολής, ή ρίπτονται αντικείμενα που δύναται να προκαλέσουν σωματική βλάβη σ όλους τους νόμιμα ευρισκόμενους εντός του αγωνιστικού χώρου (ποδοσφαιριστές, διαιτητές, προπονητές κλπ) και όταν σημειωθεί εισβολή φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο, πριν ή κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Επίσης ο Καραμελίδης ζήτησε από τους διαιτητές να «προβαίνουν σε προσωρινή διακοπή του αγώνα και προειδοποίηση, όταν εκσφενδονίζονται στον αγωνιστικό χώρο, έστω και μία, φωτοβολίδες καμπύλης τροχιάς και σε οριστική διακοπή του αγώνα εάν το παράπτωμα επαναληφθεί».

Με φόντο το ΟΑΚΑ!

Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί η φήμη ότι η οδηγία δόθηκε εν όψει του επαναληπτικού για τα προημιτελικά του κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό. Από τη στιγμή που τα ματς της Σούπερ Λίγκας διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από την απόφαση του Γιώργου Κοντονή, η νέα οδηγία προς τους διαιτητές προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Φωτοβολίδες και αντικείμενα, άλλωστε, πέφτουν μόνο στα ντέρμπι και τέτοια όχι μόνο δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα της Σούπερ Λίγκας, με εξαίρεση το Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ που ούτως ή άλλως ήταν δεδομένη η διεξαγωγή του κεκλεισμένων των θυρών. Γι’ αυτό και έχει δημιουργηθεί η καχυποψία που μόνο καλό δεν κάνει στο άθλημα. Από την ΑΕΚ, πάντως, διαβεβαίωσαν τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι στο ντέρμπι της ερχόμενης Τετάρτης δεν θα πέσει στο γήπεδο ούτε λουλούδι. Τα αυτονόητα, δηλαδή, αλλά έτσι τα έχουμε καταφέρει σε αυτή τη χώρα…


Σχολιάστε εδώ