Όνειρα κάνουν…

***

>Κύριε υπουργέ Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και
Ενέργειας, οφείλετε να δίνετε άμεσα λύσεις και όχι να παραπέμπετε σε γενικόλογα σχέδια, που θα εκπονηθούν από πολλούς συναρμόδιους προκειμένου να παρθούν μέτρα στο μέλλον! Και το λέμε γιατί πολλά μικρά μέλη του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, καθώς πιέζονται σε βαθμό ασφυξίας από τις τράπεζες από τις οποίες έχουν λάβει δάνεια και από τις ΔΟΥ στις οποίες χρωστούν φόρους.

***

Ονόματα…

Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει επιβάλλοντας τη νομιμότητα! Ποιες είναι οι συστημικές τράπεζες που, κατά τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εκμεταλλεύτηκαν αφενός το ρευστό πολιτικό – οικονομικό τοπίο, λόγω της προκήρυξης των εκλογών και αφετέρου την αλλαγή ηγεσίας στα συναρμόδια υπουργεία, για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πελατών τους;

***

>Το πάθημα των προκατόχων του δεν φαίνεται να έγινε μάθημα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης! Αλήθεια, κύριε Σκουρλέτη, τι γνωρίζουν τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων από βραχυχρόνια αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων και τα νουθετείτε να λάβουν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση; Επενδυτικές επιτροπές από επαγγελματίες του χώρου απαιτούνται, που θα αναλάβουν τη μελέτη, θα τυποποιήσουν τις διαδικασίες, θα καταθέσουν προτάσεις, θα τις κοστολογήσουν επακριβώς, θα αναλάβουν τη διαχείριση και θα επωμισθούν τις όποιες αστοχίες των συμβουλών τους.

>Stand by για το τι προτίθεται να πράξει! Με αφορμή την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης για την κατασκευή και διαχείριση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, που έχει κατοχυρωθεί στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σχετικά με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

>Άλλα τους είχατε υποσχεθεί, κυρία αναπληρώτρια υπουργέ Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Η αποκατάσταση των απωλειών των μικροομολογιούχων από το PSI θα είναι μερική, σε βάθος χρόνου και χωρίς τίτλους καλύτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης.

>Επιτέλους, ας μπει ένα τέλος με τη βιομηχανία ψήφισης νομοσχεδίων για τα αυθαίρετα, κύριε αναπληρωτή υπουργέ Περιβάλλοντος! Κάθε κυβέρνηση και μια διαφορετική προσέγγιση που οδηγεί σε νέα ρύθμιση – φωτογραφία, η οποία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αποτελεί έκθεση ιδεών, μπερδεύοντας τους ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτή.

>Άλλο το ένα και άλλο το άλλο! Μπορεί η Eldorado να απασχολεί 2.000 άτομα στην Ελλάδα, ωστόσο από τα αποτελέσματα των ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών θα δούμε αν υπάρχει πλήρης σεβασμός της εργατικής νομοθεσίας.

>Πολύ μελάνι για το τίποτε! Το deal μεταξύ της εταιρείας S&B και της γαλλικής πολυεθνικής Kerneos είναι καλό για την οικογένεια Κυριακόπουλου, αλλά όχι απαραίτητα για την εθνική οικονομία, εκτός και αν τα χρήματα που θα λάβει ο βασικός μέτοχος τα επενδύσει εντός συνόρων, κάτι που δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή του.

>Αναδιάρθρωση θέλει να το λέει ο όμιλος MIG; Κανένα πρόβλημα από εμάς, δεν θα του χαλάσουμε το χατίρι, πάντως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ψιθυρίζουν ήδη ότι οι απομακρύνσεις υψηλόβαθμων στελεχών συνδέονται αφενός με την πορεία κάποιων θυγατρικών – συμμετοχών και αφετέρου με τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Και όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού.

>Για να μην τραγουδάμε ανάλογα με τα κέρματα που μας ρίχνουν! Αν οι υψηλές τιμές – στόχοι που δίνουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι από τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης της μετοχής του ΟΤΕ δεν επιβεβαιωθούν, τότε δεν θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τυχόν σκοπιμότητες με τις οποίες παρέσυραν τους λίγους εναπομείναντες μικροεπενδυτές;

>Τι περιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για να θέσει τις ηγεσίες του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ προ των ευθυνών τους; Ποιος θα καλύψει τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί για τη χρηματοδότηση του Προαστιακού, αν τελικά χαθούν από τις καθυστερήσεις που οφείλονται στο ποιος θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο επί των διαδικασιών;

>Προμηνύονται εξελίξεις σε διοικητικό επίπεδο ή αναμένεται δραστηριοποίηση νέων παικτών; Ποιος ο λόγος που οι δύο θυγατέρες του αναπληρωτή αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo προχωρούν ταυτόχρονα σε πωλήσεις κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, αξίας μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ;

>Σε τι είδους τροποποιήσεις προσανατολίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όσον αφορά τη φορολογία των συλλογικών επενδύσεων; Επειδή με τις εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδύσεων χαρτοφυλακίου και ακίνητης περιουσίας δεν παίζουν, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα τι και πώς, αλλιώς θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη. Και το ερώτημα που τίθεται, είναι: Αύξηση των συντελεστών επί των κερδών για τα νομικά πρόσωπα ή επιβάρυνση των φυσικών προσώπων με φόρο επί της υπεραξίας;

>Ποιος να το περίμενε ότι ο ΣΕΒ θα έφθανε στο σημείο να τάσσεται υπέρ της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης, αφού εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της Αριστερής Πλατφόρμας.

>Χρειάζεται μια νέα ηγεσία που να είναι αποφασισμένη να τα βάλει με τους ισχυρούς του κάθε κλάδου, αλλιώς… Όσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν κάνει καλά τη δουλειά της τόσο η λειτουργία των αγορών δεν θα προσφέρει τα αναμενόμενα στην εθνική οικονομία.

***

Ποιος Πιλάτος;

Αν και είθισται να ρίχνουμε το ανάθεμα στις διοικήσεις, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που οι ευθύνες βαραίνουν τους διαχειριστές! Μια από αυτές είναι και η περίπτωση της ΝΕΛ, όπου η καθυστέρηση των δεδουλευμένων οφειλών στα πληρώματα οφείλεται στην τράπεζα η οποία αρνείται να προχωρήσει στη διάθεση ρευστότητας. Και ο λόγος απλός. Θέλει να την οδηγήσει σε πτώχευση, να πουλήσει τα πλοία της και να δώσει τις επιδοτούμενες γραμμές της σε ανταγωνίστριες εταιρείες, που επίσης έχει δανειοδοτήσει με μερικές εξασφαλίσεις, διασώζοντάς αυτές λόγω συγγενικής σχέσης με έναν από τους βασικούς της μετόχους. Σαφώς και τα γνωρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μένει να δούμε αν θα συνταχθεί με το δίκιο ή αν θα «νίψει τας χείρας του» ως άλλος Πόντιος Πιλάτος.


Σχολιάστε εδώ