Τα κοράκια παραμονεύουν…

***

Άφεση αμαρτιών;

Κάτι δεν πάει καλά στην κυβέρνηση και πρέπει να το δουν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον υπόδικο Ανδρέα Γεωργίου και τώρα, μέσω της λίστας Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να παραμένει κανονικά στη θέση του. Πρόκειται για απαράδεκτη αποδοχή, αφού ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ένταξης της χώρας στα Μνημόνια. Να μην ξεχνάμε πως ο εν λόγω κύριος υπήρξε υπάλληλος του ΔΝΤ και ο ρόλος του είναι ύποπτος.

***

>Άσε που θα έχει και τον πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της χώρας σε ένα κρίσιμο σημείο. Να θυμίσουμε πως ο εν λόγω κύριος υπήρξε προσωπική επιλογή του, υπόδικου πλέον, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

>Σε συνεχείς συσκέψεις αναλώνεται η Νάντια Βαλαβάνη ώστε να κατορθώσει να μεταδώσει στην ομάδα της την ανάγκη άμεσης δράσης. Σκέφτεται πάντως να αναβαθμίσει στενό συνεργάτη της για τα φορολογικά, καθώς βλέπει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα.

>Εκνευρισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, που έχει να κάνει με τη συνεχή απουσία του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία του υπουργείου, ειδικά όσον αφορά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

>Με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο συναντήθηκε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Στον αναπληρωτή υπουργό παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του ΣΕΠΕ που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την «Ψηφιακή Ελλάδα». Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ανάγκη ανοίγματος δουλειών στον κλάδο, όπως η άμεση επιτάχυνση δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον δημόσιο τομέα και η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την ομαλή υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και από τις δύο πλευρές στη στήριξη και ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ παρουσίασαν στον αναπληρωτή υπουργό την Εθνική Συμμαχία για την Ψηφιακή Οικονομία στην οποία συμμετέχουν ο ΣΕΠΕ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα παρέδωσαν σειρά προτάσεων για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την περίοδο 2015-2020.

>Λεφτά υπάρχουν για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς προκηρύσσει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για τις «Εξελιγμένες Υπηρεσίες ταυτοποίησης / Πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ», στο πλαίσιο της ενταγμένης πράξης με τίτλο «Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ανοικτής πρόσβασης ΕΜΠ». Ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται στα 259.700 ευρώ.

>Νέοι διαγωνισμοί τρέχουν στον ΟΑΕΔ με σημαντικά ποσά. Το θέμα όμως είναι αν αυτό το γνωρίζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Σκουρλέτης, αλήθεια, γιατί υπογράφει συνέχεια διαφημιστικές καταχωρήσεις για έργα της προηγούμενης κυβέρνησης; Έχει δει τι συμβαίνει;

>Έλλειμμα ψηφιακό, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, που αξιολογείται ως η τρίτη λιγότερο αναπτυγμένη ψηφιακά χώρα της ΕΕ των 28. Η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών – μελών της ΕΕ σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index – DESI) 2015. Ο δείκτης DESΙ, που κατήρτισε και παρουσίασε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνιστά ένα νέο εργαλείο το οποίο αξιολογεί την πρόοδο των χωρών ως προς την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Αξιολογεί μια σειρά επιμέρους δεικτών που αφορούν πέντε βασικές παραμέτρους: συνδεσιμότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο, χρήση του διαδικτύου, ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Ο DESI 2015 καταρτίστηκε με βάση δείκτες που αφορούν, κατά κύριο λόγο, το ημερολογιακό έτος 2014, με τις βαθμολογίες των χωρών να κυμαίνονται από το 0 έως 1 (σ.σ.: όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία τόσο καλύτερες είναι οι επιδόσεις της χώρας). Η Ελλάδα, με συνολική βαθμολογία 0,36, κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών – μελών της ΕΕ, ξεπερνώντας σε επιδόσεις μόνο τη Βουλγαρία, με βαθμολογία 0,33 και τη Ρουμανία με 0,31.

>Τι δουλειά είχε πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά στα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη; Για ποιον λόγο οι «θεσμοί», ακόμα και σήμερα, δέχονται στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά; Τι ετοιμάζουν κάποιοι εις βάρος της θέλησης του ελληνικού λαού;

>Με τι είδους κριτήρια επιλέχθηκε; Τεχνοκρατικά ή κομματικά; Ο κ. Άγγελος Κούρος, που αποτελεί μέλος της πολυδιαφημισμένης task force του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με αρμοδιότητα σε θέματα χάραξης στρατηγικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, είναι το ίδιο πρόσωπο με τον μέχρι πρότινος λογιστή της διοικούσας επιτροπής του εντύπου της «Φορολογικής Επιθεώρησης» και όχι μόνο; Έχει κλείσει όλες τις λογιστικές χρήσεις ή κάποιες έμειναν ανοιχτές λόγω ασυμφωνίας ισοζυγίων;

>Τι μαθαίνει κανείς από τις ανταγωνίστριες εταιρείες! Τα άπλυτα του διαγωνισμού παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport έβγαλε στη φορά η Ryanair, τονίζοντας πως το μόνο χειρότερο από ένα δημόσιο μονοπώλιο είναι ένα ιδιωτικό, αφού ενδιαφέρεται μόνο για το τρίμηνο του καλοκαιριού, όταν το ζητούμενο είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

>Τι συμβαίνει με τη γενική διευθύντρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Αληθεύει πως απειλεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εργαζομένους λόγω της σχέσης της με τον πρώην υφυπουργό της ΝΔ κ. Γιακουμάτο;


Σχολιάστε εδώ