Συμπληγάδες…

Σε διαφορετική περίπτωση, η συμφωνία στο Eurogroup θα αποδειχθεί κενό γράμμα και άνευ σημασίας, με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Η πλευρά των δανειστών συνεχίζει σε ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο, αφού ζητά πλήρη συμμόρφωση (αν όχι υποταγή) ποντάροντας στις σημαντικές, πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Την ίδια στιγμή οι ισχυρές αναταράξεις που σημειώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει και τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί ότι οδηγεί τη χώρα σ’ ένα νέο επαχθέστερο Μνημόνιο. Το χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο χρόνος αυτή τη φορά δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης.

Ασφυξία

Με «αιχμή του δόρατος» τη Γερμανία, οι δανειστές ζητούν επιτακτικά διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων, ακόμη περισσότερες από αυτές που περιλαμβάνει το e-mail του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Ο Β. Σόιμπλε, που ενεργεί με τη λογική «βεντέτας», στις διαδοχικές δηλώσεις του αμφισβητεί τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης και αποκλείει κάθε είδους χρηματοδότηση αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση. Από κοντά και ο Μ. Ντράγκι που διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει εκ νέου την αγορά ελληνικών ομολόγων όταν τελειώσει η αξιολόγηση, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, μέχρι τότε η χώρα μας χρειάζεται 5-7 δισ. για την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, τόκους, συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο κ.ά. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά δείχνει να μην έχει περιθώρια κινήσεων. Εξ ου και τα τελευταία 24ωρα διακινούνται σενάρια για «πιστωτικό γεγονός» και… μερική «στάση πληρωμών», χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις παρενέργειες που θα προκληθούν από μια τέτοια εξέλιξη.

Αναταράξεις

Στο εσωτερικό ο πρωθυπουργός επιχειρεί να σβήσει τις φωτιές που άναψαν στα ενδότερα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, αλλά κυρίως λόγω του περιεχομένου του e-mail του κ. Βαρουφάκη. Μεγάλος αριθμός βουλευτών και στελεχών μιλάει για απεμπόληση του προεκλογικού προγράμματος και αθέτηση των δεσμεύσεων έναντι του ελληνικού λαού. Ορισμένοι εξ αυτών επιμένουν στη λογική της ρήξης με τους δανειστές και ζητούν από τον κ. Τσίπρα να μην υλοποιήσει καμιά από τις δεσμεύσεις που απαιτούν οι δανειστές. Τον κύκλο των διαφωνούντων άνοιξε ο ευρωβουλευτής Μ. Γλέζος, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει επί της ουσίας την πολιτική της προηγούμενης, ενώ ζήτησε ακόμη συγνώμη από τον ελληνικό λαό που ο ίδιος συνέργησε σε μια «ψευδαίσθηση». Ακολούθησε μια σειρά βουλευτών και στελεχών, όπως οι Κ. Λαπαβίτσας, Γ. Μηλιός, Σ. Λεωτσάκος, Μ. Μπόλαρη κ.ά., ενώ διαφωνίες ή ενστάσεις διατυπώθηκαν και από κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Π. Λαφαζάνης, Γ. Κατρούγκαλος, Ν. Βαλαβάνη κ.ά. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να τοποθετηθούν (διά ανατάσεως των χειρών) θετικά ή αρνητικά σχετικά με τη συμφωνία. Η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ, αλλά ένας σημαντικός αριθμός 20 ή κατά άλλους 30 βουλευτών διαφώνησε ή εξέφρασε επιφυλάξεις. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν την πλέον πρόσφορη και ασφαλή διαδικασία για την επικύρωση της συμφωνίας.

Ασάφεια

Σύγχυση και ασάφεια επικρατεί στο μεταξύ σχετικά με την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών, καθώς η κυβέρνηση προχωράει σε μια ριζική επανεξέτασή τους μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και τη δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών. Την ασάφεια ενισχύουν οι πολλές και αντικρουόμενες δηλώσεις – απόψεις μελών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, η επαναφορά του κατώτατου μισθού μετατίθενται για το 2016, ενώ οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και τις δόσεις σε εφορίες και ταμεία θα… διορθωθούν σε συνεργασία με τους δανειστές. Διάσταση απόψεων καταγράφεται εντός της κυβέρνησης για το ζήτημα του ΦΠΑ, με τον υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιες ακριβώς, ενώ άλλοι υπουργοί αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε είδους αύξηση.

Υψηλοί τόνοι

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινείται η κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως δε τα… πρώην κυβερνητικά (Νέα Δημοκρατία -ΠΑΣΟΚ). Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «φιάσκο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το e-mail Βαρουφάκη είναι κατά πολύ επώδυνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο e-mail Χαρδούβελη αφού οδηγεί τη χώρα σ’ ένα νέο Μνημόνιο κάτω από χειρότερες προϋποθέσεις. Ο Β. Βενιζέλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει η προηγούμενη, ενώ υπογράμμισε ότι το e-mail Χαρδούβελη έβγαζε τη χώρα από το Μνημόνιο, ενώ αυτό του Βαρουφάκη τη βάζει σ’ ένα νέο. Θετικά τοποθετήθηκε το Ποτάμι, με τον Στ. Θεοδωράκη να καλεί τον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Από το ΚΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «διαφημιστική απάτη» τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το αργότερο τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο Μνημόνιο που θα φέρει νέες θυσίες για τον ελληνικό λαό.


Σχολιάστε εδώ