Στα ενδότερα των ομάδων
*Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός την περασμένη Κυριακή στο
«Απόστολος Νικολαΐδης». Και όλα αυτά κάτω από την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων, που αποδείχθηκε
ότι γνώριζαν όλα όσα συνέβησαν πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια του αγώνα.
*Από το πρωί της Κυριακής είχαν ενημερώσει οι εκπρόσωποι των «ερυθρολεύκων» στη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ετοίμαζαν επίθεση με πιστόλια – φωτοβολίδες, αλλά και εισβολή στον αγωνιστικό χώρο. Όπως και οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» είχαν εκφράσει τους φόβους τους για την πρόκληση σοβαρών επεισοδίων εάν τελικά εμφανιζόταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο τερέν του γηπέδου και καθόταν στον πάγκο.
*Οι «πράσινοι», μάλιστα, είχαν στείλει και σχετικά έγγραφα στην ηγεσία της ΕΛΑΣ και στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ούτε οι μεν ακούστηκαν,
όμως, ούτε οι δε, με συνέπεια να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
*Οι αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν μετά την εισβολή των κουκουλοφόρων στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ακόμα και τότε απέφυγαν να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Άφησαν, μάλιστα, τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να επιστρέψουν ανενόχλητοι στις θέσεις τους για να συνεχίσουν τη ρίψη φωτοβολίδων και αντικειμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς.
*Από την κυβέρνηση, βέβαια, έχει εκφραστεί η βούληση να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις από τα γήπεδα και να αναλάβουν την τήρηση της τάξης οι ομάδες. Από τις ΠΑΕ υπάρχει αντίλογος και ίσως είναι το μόνο σημείο στο οποίο έχουν δίκιο.
*Ισχυρίζονται στη Σούπερ Λίγκα ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πληρώνει ποσοστό 5% επί των τηλεοπτικών συμβολαίων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξεως και τα χρήματα αυτά καταβάλλονται επί της αρχής, δηλαδή απευθείας από τα κανάλια. Μιλάμε για λεφτά που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο αν αναλογιστούμε ότι μόνο για τη Σούπερ Λίγκα το συνδρομητικό κανάλι πληρώνει περίπου 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
*Αν προσθέσουμε τα χρήματα του κυπέλλου, εκείνα της Φούτμπολ Λιγκ, που είναι αυξημένα από την παρουσία της ΑΕΚ, αλλά και του πρωταθλήματος μπάσκετ, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τα 10 εκατ. ευρώ χάνονται για τις ομάδες με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των αγώνων. «Είναι χρήματα έξτρα από τους υπόλοιπους φόρους», λένε παράγοντες των ομάδων.
*Επίσης επικαλούνται και τα κενά της νομοθεσίας που απαγορεύει στις
ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι να προχωρήσουν σε συλλήψεις ή έστω στην παράδοση των ταραξιών σε αστυνομικούς. «Είναι δεμένα τα χέρια τους και μόνο αν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας τα απαιτούμενα μέτρα», λένε ως δικαιολογία για να εξηγήσουν και τη δική τους ανεπάρκεια στην καταπολέμηση της βίας.
*Η ΕΛΑΣ, πάντως, δραστηριοποιήθηκε έπειτα από τη γενική κατακραυγή για την αδράνεια και το πρωί της Παρασκευής πιστοποίησε τρεις από τους δράστες των επεισοδίων. Προχώρησε, μάλιστα, σε έρευνες κατ’ οίκον και στην απαγγελία κατηγοριών ακόμα και με τον περίφημο κουκουλονόμο, δηλαδή έστειλε κάποιους από τους εισβολείς στον αρμόδιο εισαγγελέα για κακουργηματικές πράξεις.
*Το πρόβλημα της βίας, πάντως, αποκλείεται να λυθεί με σπασμωδικές κινήσεις, όπως η αναστολή της αγωνιστικής δράσης. Χρειάζονται πιο σοβαρά και σκληρά μέτρα, για να πονέσουν και οι παράγοντες αλλά και οι οργανωμένοι οπαδοί, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν και ως συμμορίες.
*Με βάση τη στάση και τις εξαγγελίες του Σταύρου Κοντονή, το βασικό μερίδιο ευθύνης βαραίνει τους παράγοντες των ομάδων, αλλά και όσους συμμετέχουν στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου. Σε έναν μεγάλο βαθμό ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει δίκιο διότι οι πρόεδροι των ΠΑΕ και κυρίως των μεγάλων αναμφίβολα γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στις θύρες των οργανωμένων.
*Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, πάντως, έχουν δημιουργηθεί δύο τάσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καταπολεμηθεί η βία. Η μία ρίχνει όλες τις ευθύνες στα θεσμικά όργανα και στην κυριαρχία του Ολυμπιακού, που δημιουργεί την εντύπωση ότι λείπει η
ισονομία από το ποδόσφαιρο.
*Η άλλη άποψη επιρρίπτει τις ευθύνες σε όσους υποτίθεται ότι συγκαλύπτουν πράξεις βίας για να δικαιολογήσουν τα αγωνιστικά και οικονομικά προβλήματά τους. Με βασικό επιχείρημα ότι οι φωτοβολίδες είχαν ήδη μπει στις κερκίδες του «Απόστολος Νικολαΐδης» και θα χρησιμοποιούνταν είτε καθόταν ο Μαρινάκης στον πάγκο είτε πήγαινε στο ειδικό μπουθ.
*Αίσθηση έχει προκαλέσει, πάντως, η αδράνεια της ΕΠΟ! Αν και απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές, ο Γιώργος Γκιρτζίκης συνέχισε τη βόλτα του στην Ευρώπη και τις συναντήσεις του με τον Γιόζεφ Μπλάτερ και τον Μισέλ Πλατινί χωρίς να νοιάζεται για
όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα.
*Πήγε, βέβαια, ο Βαγγέλης Τοπολιάτης στη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού και, μάλιστα, κατέθεσε μια λίστα με διάφορα μέτρα για την πάταξη της βίας και της διαφθοράς. Με το εύλογο ερώτημα του Σταύρου Κοντονή όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο δεν τα έχει εφαρμόσει η ΕΠΟ έως τώρα.
*Ακόμα περιμένει η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού την απάντηση από τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΠΟ, που ακόμα και η συμμετοχή του στη σύσκεψη
αποτέλεσε ιστορικό γεγονός στα χρονικά της Ομοσπονδίας.
Ο Τοπολιάτης, άλλωστε, σπάνια μιλάει σε μια συνεδρίαση του ΔΣ και ακόμα σπανιότερα εμφανίζεται δημόσια.
*Το ωραίο με την πρόταση της ΕΠΟ για τα κρούσματα βίας ήταν ότι συμπεριέλαβε και την ανάγκη για κατασκευή νέων γηπέδων ή την ανακατασκευή των υπαρχόντων. Ποιος θα βάλει τα χρήματα, βέβαια, απέφυγαν να αναφέρουν οι φωστήρες της Ομοσπονδίας, που για μήνες χρωστούσαν χρήματα στο Δημόσιο και υποχρεώθηκαν να κάνουν ρύθμιση για να πάρουν φορολογική και
ασφαλιστική ενημερότητα.
*Αποδεικνύεται, δηλαδή, στην πράξη ότι στο πάρκο Γουδί σφύριξαν αδιάφορα για όσα έγιναν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και πολύ περισσότερο στα σοβαρά επεισόδια κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ στη Σούπερ Λίγκα. Ειδικά για το τελευταίο περιστατικό η ΕΠΟ απέφυγε να πάρει θέση όπως
αποφεύγει ο διάολος το λιβάνι.
*Για την Πολιτεία, πάντως, το ποτήρι ξεχείλισε από το επεισόδιο του Γιάννη Αλαφούζου και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Όταν έμαθε ο Κοντονής όσα συνέβησαν στην οδό Αστροναυτών, αμέσως επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και έβαλε στο τραπέζι τη σκέψη για αναστολή του πρωταθλήματος.