Σκληραίνει η κυβέρνηση απέναντι σε παράγοντες, ΠΑΕ και οπαδούς
Η απόφαση για αναστολή της δραστηριότητας στη Σούπερ Λίγκα έως ότου δρομολογηθεί η εφαρμογή του νόμου χαρακτηρίστηκε «ημίμετρο» και, εδώ που τα λέμε, ο προσδιορισμός ταίριαζε γάντι. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, είχε κινηθεί και ο Γιάννης Ανδριανός όταν έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσούλης, φίλαθλος του Εθνικού που έχασε τη ζωή του όταν δέχθηκε επίθεση στην Αλικαρνασσό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με τον Ηρόδοτο.
Η απόφαση του Ανδριανού έκανε ουσιαστικά μία τρύπα στο νερό όπως φάνηκε από τα γεγονότα στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός την περασμένη Κυριακή. Το αντιλήφθηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού. Γι’ αυτό πέρασε στην αντεπίθεση και προανήγγειλε τη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων, ως επιβεβαίωση ενός πρόσφατου ρεπορτάζ μας, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.
«Αν είναι να καθαρίσει ο χώρος, τότε θα εξετάσουμε και αυτή την πιθανότητα», είπε ο Κοντονής, ο οποίος έχει το πάρει «ok» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επιβολή κάθε απαραίτητου μέτρου.
Ευθύνες και στους παράγοντες
Ένα μέρος των σκέψεών του θα αποκαλύψει ο υφυπουργός στη νέα συνάντησή του με τους θεσμικούς φορείς του αθλήματος που προγραμματίστηκε για την προσεχή Τετάρτη. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Γιώργος Γκιρτζίκης για λογαριασμό της ΕΠΟ, ο Γιώργος Μποροβήλος ως εκπρόσωπος της Σούπερ Λίγκας και ο Σπύρος Καλογιάννης για λογαριασμό της Φούτμπολ Λιγκ, ενώ υπήρχε και μια σκέψη για παρουσία φορέων και από το μπάσκετ. Ο Κοντονής περιμένει να δει τις κινήσεις των ποδοσφαιρικών οργάνων στα ζητήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για το οποίο η Πολιτεία διέθεσε στο παρελθόν περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ. Επίσης περιμένει να δει τα μέτρα για τη μετατροπή των συνδέσμων σε λέσχες, αλλά και για τη χρήση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στα γήπεδα. Μέτρα που έχουν θεσπιστεί εδώ και χρόνια, αλλά ουσιαστικά δεν λειτουργούν επειδή το κράτος αδιαφόρησε και οι ομάδες βολεύτηκαν από την αδράνεια.
Μόνο που αυτή τη φορά η Πολιτεία θα φέρει τους προέδρους των φορέων και των συλλόγων προ των ευθυνών τους. Με προαναγγελία ακόμα και για παραπομπή στη δικαιοσύνη επειδή με πράξεις τους ή παραλείψεις τους επιτρέπουν την πρόκληση επεισοδίων.
Επίσπευση για τις δικογραφίες
Επειδή ο Κοντονής άκουσε πολλούς παράγοντες να λένε ότι ο κόσμος έχει εξαγριωθεί από την έλλειψη ισονομίας και την καθυστέρηση της δικαιοσύνης να προχωρήσει τις εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς, στις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς ζήτησε την επίσπευση των ερευνών, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να σταματήσει η εκτόξευση λάσπης επειδή ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Η τελευταία τοποθέτησή του, βέβαια, έγινε αντικείμενο αρνητικών σχολίων, όμως, ο υφυπουργός, όπως και όλη η κυβέρνηση, επιμένουν στην πάταξη της διαφθοράς, αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες δικονομικές διαδικασίες.
Επαναφορά του ιδιώνυμου
Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγόντων θεωρεί απαραίτητο το μέτρο για την επαναφορά του ιδιώνυμου. Πρόκειται για νόμο που πέρασε το 2005 ο Γιώργος Ορφανός και για δύο – τρία χρόνια στριμώχθηκαν αρκετά οι οργανωμένοι επειδή καταργήθηκε ουσιαστικά ο ανασταλτικός χαρακτήρας της έφεσης και έτσι όσοι προκαλούσαν επεισόδια, την επομένη κιόλας πήγαιναν στη φυλακή. Επικρίθηκε τότε ο Ορφανός ακόμα και από συναδέλφους του βουλευτές, ενώ οι οπαδοί όλων των ομάδων έβγαζαν πανό σε κάθε γήπεδο με συνθήματα κατά της Πολιτείας. Το 2009 ο Γιάννης Ιωαννίδης κατάργησε το ιδιώνυμο, αλλά στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού σκέφτονται σοβαρά να το επαναφέρουν καθώς εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του χουλιγκανισμού που έρχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο.