Πολιτική αντεπίθεση Τσίπρα με «καταιγίδα» νομοσχεδίων

Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Παρασκευής στην έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τέσσερα είναι τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν από αύριο στη Βουλή. Ειδικότερα:

Αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που «για μας αποτελεί το πρώτιστο χρέος», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για παροχή ρεύματος και σίτισης σε χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς και πρόγραμμα στέγασης για 30.000 δικαιούχους, αλλά και μέτρα για τον περιορισμό των εξώσεων.

Ακολουθεί το αναμενόμενο από 3,7 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις νομοσχέδιο για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. (Περισσότερα στη σελ. 13)

Το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα περιλαμβάνει, τελικά, και τα πρώτα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το ΣΔΟΕ θα πάρει και πάλι την αρμοδιότητα βεβαίωσης φόρων, που αφαιρέθηκε πέρυσι, με αποτέλεσμα να «κολλάνε» χιλιάδες έλεγχοι φοροφυγάδων στο στάδιο της βεβαίωσης του φόρου από τις εφορίες. Η ενίσχυση αυτή του ΣΔΟΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θα αρχίσουν στοχευμένοι έλεγχοι σε υπόπτους για φοροδιαφυγή, που περιλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ – Λιχτενστάιν – Εμβασμάτων εξωτερικού – Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτές τις λίστες, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, έχουν πλέον ενταχθεί σε μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα οι έλεγχοι.

Η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Πρόκειται για μια ρύθμιση έκτακτου χαρακτήρα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η οποία θα καλύψει πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ.

Την Πέμπτη κατατίθεται το νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ, με το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα αποκατασταθεί μια μεγάλη αδικία και θα γιατρευτεί η πληγή στη δημοκρατία και την ενημέρωση. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση – ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε μιλήσει νωρίτερα για πιθανή αύξηση του ειδικού τέλους που πληρώνουν οι πολίτες. Επίσης, αποσαφήνισε ότι οι απολυμένοι της ΕΡΤ θα αποκατασταθούν, αλλά και οι σημερινοί εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ δεν θα απολυθούν.

Πέραν των νομοθετικών πρωτοβουλιών, η κυβέρνηση προχωρά από την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στην προετοιμασία για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και την έκδοση της κάρτας του πολίτη, που θα χρησιμοποιείται σε όλες τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση. Επίσης, οι υπουργοί προχωρούν άμεσα στο έργο της αναδιοργάνωσης όλων των οργανισμών των υπουργείων.


Σχολιάστε εδώ