Μεγάλες οι απαιτήσεις των «καθεστωτικών» από τον ΣΥΡΙΖΑ…

Στη σειρά μπήκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και περιφερειακός σύμβουλος Μουσταφά Κατραντζί, ο οποίος, μιλώντας σε «δημοσιογράφους», τόνισε ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ η μειονότητα (είπε κατά λέξη: «οι τούρκοι της Δ. Θράκης) βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, την οποία αναμονή, όπως υπογράμμισε, η μειονότητα την εξέφρασε με… τις ψήφους που έδωσε στην εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Όπως σε κάθε εκλογές, έτσι και σε αυτές τέθηκαν κατά καιρούς τα μειονοτικά θέματα. Αυτή είναι μια προεκλογική τακτική και συνηθισμένη για εμάς κατάσταση, όπως, για παράδειγμα, αυτά που λέχθηκαν σχετικά με την ανάρτηση της πινακίδας της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής αλλά και για τα άλλα μειονοτικά δικαιώματα», δήλωσε ο Κατραντζί, υπονοώντας, φυσικά, πως η ώρα της «πληρωμής» πλησιάζει. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει μια «πραγματική διαβούλευση» με τη μειονότητα γύρω από τα μειονοτικά ζητήματα ενώ δήλωσε και αισιόδοξος για την έκβαση των «ζωτικών ζητημάτων», όπως αυτά προσδιορίζονται στην ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αφορούν τη μειονοτική εκπαίδευση, το βακουφικό ζήτημα και την εκλογή μουφτήδων.

Ο ίδιος, ωστόσο, θέλησε σε πρώτη φάση να ασχοληθεί μόνο με τη μειονοτική εκπαίδευση, μια και για τα άλλα ήδη εργάζονται πυρετωδώς οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως έκαναν όλοι οι μειονοτικοί βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος) – για να μην ξεχάσουμε και την «τοποθέτηση» του ψευδομουφτή Μέτε…

Ο Κατραντζί τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούνε σχετικά με τη μειονότητά μας. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ επανειλημμένα είχε θέσει το θέμα του ανοίγματος δίγλωσσων νηπιαγωγείων.

***

Ο λύκος και το πρόβατο…

Μάλλον σκέφτηκε πως με την Αριστερά δεν γίνεται δουλειά και είπε να το πάει κάπως… γκριζολυκότερα (ζητώ συγνώμη για τον νεολογισμό).

Ο λόγος για τον άλλοτε μετριοπαθή αριστερό Αϊχάν Καραγιουσούφ, που εζήλωσε τη… δόξα του Ζεϊμπέκ. Έτσι, σε ραδιοφωνική εκπομπή σε μειονοτικό Μέσο, αποφάσισε να αντιταχθεί σε όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης -και πρώην πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης- Γιάννης Πανούσης περί προσλήψεων στην Αστυνομία μελών μειονοτήτων και μεταναστών, αλλά, κυρίως, σε ό,τι αφορά την εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές Ποντίων, Ρομά και Πομάκων. Δήλωσε λοιπόν ότι: «Είναι μια άτυχη και πολύ λανθασμένη ανακοίνωση. Εάν μιλάς για μειονότητα δεν υπάρχει νόημα να την κομματιάζεις και να την ονοματοδοτείς. Σχετικά με αυτό το θέμα του είπα πως αυτή ήταν μια λάθος δήλωση και ότι πρέπει το συντομότερο να διορθωθεί».

Καλύτερα «πρόβατο», Αϊχάν, καλύτερα πρόβατο…

Προσδοκιών συνέχεια…

Τις προσδοκίες του από τη νέα κυβέρνηση εξέφρασε, όπως είναι φυσικό, και ο ψευδομουφτής Μέτε, ο οποίος μάλλον μοιράστηκε με τον Κατραντζί την… ύλη και είπε να ασχοληθεί με το δικό του πρόβλημα…

Οι δηλώσεις σε μειονοτική εφημερίδα έγιναν με την ιδιότητά του ως προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δ. Θράκης, προφανώς γιατί αυτό το επαίσχυντο μακρινάρι έχει το δικό του ειδικό βάρος στους εκτός των τειχών εργοδότες του. Ο Μέτε, λοιπόν, αφού κατ’ αρχάς γέμισε με… φιλιά το κούτελο του Τσίπρα, μπήκε στο παρασύνθημα με το θέμα της «εκλογής» μουφτήδων:

«Σχετικά με το θέμα των μουφτειών, εμείς, ως μειονότητα, κατά έναν τρόπο το έχουμε λύσει (εντελώς δημοκρατικά). Δηλώνω ανοιχτά το εξής: Στην Ξάνθη ο μουφτής του κράτους δεν έχει καμία επίδραση στον κόσμο, στα τζαμιά, στα μαθήματα Κορανίου και στους ανθρώπους μας.

Εμείς, ως αιρετή (!) μουφτεία, εκλεγμένη από τον λαό (!), προσπαθούμε να βρούμε λύση για τα βάσανα των ανθρώπων μας σε κάθε πεδίο».

Και κάπου εκεί μπήκε και στο ψητό: «Εάν η τωρινή κυβέρνηση θέλει να τιμήσει τους εκπροσώπους του λαού, τότε πρέπει να αναγνωρίσει και τους μουφτήδες που εξέλεξε ο λαός και να τους τοποθετήσει στις θέσεις τους. Όπως ο κόσμος έστειλε τρεις κυβερνητικούς βουλευτές στη Βουλή, έτσι επιθυμεί να δει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του στα καθήκοντά τους. Διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά εξελέγησαν (μετρήστε πόσες φορές έκανε αναφορά σε εκλογή… για να πειστεί και ο ίδιος, προφανώς). Εάν δοκιμαστούν άλλοι δρόμοι, τότε θα προκύψουν άλλα προβλήματα», κατέληξε, με μια… εσάνς απειλής…

Τα… μπόσικα

Από εθιμοτυπική σε εθιμοτυπική επίσκεψη το πάει ο πρόξενος Ακιντζί και όπως ήταν φυσικό δεν μπορούσε να μην επισκεφθεί και τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης – αυτούς, δηλαδή, που… κρατούν τα μπόσικα στην τουρκική εξωτερική πολιτική…

Με το κουρδικό κόμμα στην Τουρκία ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη δεύτερη μεσογειακή σύνοδο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη, τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος των εξωτερικών σχέσεων του κόμματος.

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκλογές που πλησιάζουν αλλά και το Κομπάνι, ο κ. Τριγάζης ανέφερε πως παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Κομπάνι, ενώ τόνισε ότι το κόμμα έστειλε την πρώτη αντιπροσωπεία αλληλεγγύης επισημαίνοντας πως πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανοικοδόμηση της περιοχής.

Αναφερόμενος στις γενικές εκλογές, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να δει παντού νίκες των αριστερών απόψεων που έχουν ως στόχο τα γυναικεία δικαιώματα, τον οικολογικό αγώνα, την ανάπτυξη και την ειρήνη, υπογραμμίζοντας πως στις εκλογές υποστηρίζουν το HDP…

Άραγε, διάβασαν αυτές τις δηλώσεις οι ακραιφνείς εγχώριοι της τουρκικής πολιτικής;


Σχολιάστε εδώ