Μέτρα για την απρόσκοπτη πληρωμή των ναυτικών εξετάζει ο Δρίτσας

Πριν από λίγες μέρες έγινε άτυπη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας στην οποία μετείχαν εμπειρογνώμονες από το γραφείο του υπουργού και άτομα που γνωρίζουν την ακτοπλοΐα… από μέσα. Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν την όσο το δυνατόν ταχύτερη τακτοποίηση των απλήρωτων ναυτικών και ειδικά εκείνων που εργάζονται σε εταιρείες που επιδοτούνται. Μια σκέψη είναι οι επιδοτήσεις να καταβάλλονται στις εταιρείες στις οποίες οφείλονται εφόσον αναλάβουν ρητώς την υποχρέωση να εξοφλήσουν πρώτα τους ναυτικούς τους. Γι’ αυτόν τον λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας προσανατολίζεται να συστήσει Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης Επιδοτήσεων η οποία θα ελέγχει την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Να σημειώσουμε πάντως ότι ο υπουργός δέχθηκε και τα επιτιμητικά σχόλια των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, επειδή -όπως του είπαν- έχει έναν μήνα περίπου υπουργός και δεν έχει ακόμα πιέσει τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων, ειδικά από τη στιγμή που οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων έχουν κατρακυλήσει και ήδη βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα, κατά 60% και πλέον, σε σχέση με τα περυσινά.

***

// Ο καιρός δεν επέτρεψε το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα στον Πειραιά, αλλά δεν εμπόδισε τους Πειραιώτες να γιορτάσουν τα Κούλουμα με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως το κάνουν επί χρόνια και όπως το έμαθαν από γενιά σε γενιά. Κατ’ αρχάς η κρίση και μετά ο καιρός μάς… έκλεισαν στα σπίτια. Ελάχιστοι βγήκαν για να φάνε έξω τα σαρακοστιανά. Οι περισσότεροι μαζεύτηκαν κατά παρέες στα σπίτια και η κάθε οικογένεια έφερνε ό,τι είχε. Άλλη ταραμοσαλάτα, άλλη λαγάνες, άλλη ντολμαδάκια γιαλαντζί, άλλη γίγαντες, όλοι έφεραν κάτι, και κυρίως έφεραν κέφι και χαρά. Στα Καμίνια, στην Παλιά Κοκκινιά, στα Μανιάτικα, έβλεπες το μεσημέρι να «πηγαίνουν» από το ένα σπίτι στο άλλο οι πιατέλες και το κέφι ξεχείλιζε. Ήταν η πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα ή πέντε χρόνια που είδαμε ανθρώπους να γελάνε, να είναι αισιόδοξοι, να μην τα βλέπουν όλα μαύρα… Ο μουντός καιρός δεν αντικατοπτρίστηκε στα πρόσωπα των ανθρώπων.

// Με ιδιαίτερη επιτυχία γιορτάστηκαν τα Κούλουμα στον Δήμο Πειραιά, ο οποίος διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις σε στεγασμένους χώρους για να μην υπάρχουν προβλήματα λόγω ενδεχόμενης βροχής. Η κεντρική εκδήλωση έγινε στις αίθουσες του 1ου Λυκείου Καλλίπολης, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις έγιναν στο Ε1 ΚΑΠΗ και στο 10ο Λύκειο Πειραιά. Στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης ο Γρηγόρης Αλυσσανδράκης και το συγκρότημά του διασκέδασαν τους πειραιώτες. Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έδωσε το παρών στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης, έφτιαξε χαρταετό με τον γιο του Πέτρο ενώ σε δήλωσή του τόνισε: «Καλή Σαρακοστή σε όλους και χρόνια πολλά. Γιορτάζει όλη η Ελλάδα, γιορτάζει και ο Πειραιάς». Να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις και όλες οι δραστηριότητες ήταν χορηγία της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τα φαγητά που δεν καταναλώθηκαν, διανεμήθηκαν σε άπορους συνανθρώπους μας.

// Αρχίζουν τις επόμενες μέρες οι εργασίες για την αναστήλωση, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του κεντρικού κτιρίου του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου Θηλέων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στα ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθούν με 17,5 εκατ. ευρώ. Ήδη η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία θα πρέπει να παραδώσει το έργο μέσα σ’ έναν χρόνο. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, αλλά εδώ και 16 χρόνια μένει αχρησιμοποίητο γιατί είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1999.

// Μέχρι τώρα οι οπαδοί της αίρεσης των μαρτύρων του Ιεχωβά, οι γνωστότεροι ως χιλιαστές, περιόριζαν την παρουσία τους στον Πειραιά σε μερικές ομιλίες, τη διανομή κάποιων εντύπων και σε μια ήπιας μορφής προσπάθεια προσηλυτισμού. Τελευταία, συνεργεία καλοντυμένων κυριών, που από μακριά φαίνεται ότι είναι υπάλληλοι κάποιας οργάνωσης, μοιράζουν σε γειτονιές χρήματα σε όσους δεν έχουν, τους καλούν σε κηρύγματα που συνοδεύονται από γεύματα και… φιλοδωρήματα και τους υποχρεώνουν να διαβάζουν το γνωστό προπαγανδιστικό περιοδικό «Σκοπιά», για να συνεχίσουν να τους παρέχουν τα… ευεργετήματα που προαναφέραμε. Τον τελευταίο καιρό… ξεφύτρωσε σαν μανιτάρι στη Δερβενακίων, κοντά στις γραμμές, ένα τεράστιο, υπερπολυτελές, πολυώροφο κτίριο, όλο μάρμαρο και χλιδή, που φέρει την επιγραφή: «Ναός της χιλιετίας του Θεού», που πρέπει να στοίχισε πάρα πολλά λεφτά. Η Μητρόπολη του Πειραιά, σταθερά προσηλωμένη στα δόγματα της Ορθοδοξίας είναι προπύργιο για τον κόσμο που δέχεται τις προκλήσεις και τις προσκλήσεις των χιλιαστών και προσπαθεί να τον στηρίξει με κάθε τρόπο. Το μήνυμα, δε, που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση είναι το γνωστό πατερικό ρητό: «Η Εκκλησία, πολεμουμένη, νικά!».

// Έβαλαν δύσκολα κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Α’ Πειραιά στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης έστειλαν στο e-mail του ένα απόσπασμα από την ομιλία του Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και του ζήτησαν να τοποθετηθεί. Το απόσπασμα ανέφερε: «Οι αναφορές ορισμένων ΜΜΕ ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει ανασταλεί, είναι μεγάλο ψέμα. Στην πραγματικότητα, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, καθώς θα υποστηριχθούν άμεσες ξένες επενδύσεις, εφόσον το κράτος διασφαλίζει μια ροή μακροπρόθεσμων εσόδων και έναν λόγο στις εργασιακές σχέσεις και τα περιβαλλοντικά θέματα». Όπως έλεγαν τα ίδια στελέχη, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ απάντηση δεν είχαν πάρει. Και σχολίαζαν σκωπτικά: Ο Θοδωρής μάλλον δεν πήρε το e-mail. Εκτός κι αν σκέφτεται ακόμα τι θα απαντήσει.

// Απαισιόδοξος για την πορεία της κρουαζιέρας στον Πειραιά φέτος είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Μιχάλης Λάμπρος. Όπως τόνισε, μιλώντας σε παράγοντες του τουρισμού: «Οι προκρατήσεις θέσεων από κρουαζιερόπλοια είναι λιγότερες μέχρι στιγμής σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, μέχρι 31/1/2015 είχαν δηλωθεί για φέτος 700 προκρατήσεις θέσεων έναντι 850 το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Ίσως μέχρι το καλοκαίρι να δηλωθούν κι άλλα κρουαζιερόπλοια, αλλά φαίνεται μαλλον απίθανο ο αριθμός τους να ξεπεράσει τον αντίστοιχο περυσινό». Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, αν και φέτος οι επιβάτες κρουαζιέρας θα φθάσουν στα 23.000.000 άτομα, οι περισσότεροι προτιμούν την Καραϊβική και ως δεύτερη επιλογή είναι η Μεσόγειος. Αποφεύγουν, όμως, την Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των γεγονότων στη Συρία και τη Λιβύη και τον φόβο των φανατικών ισλαμιστών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές.

// «Κόλλησαν» πάλι τα έργα για την κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου της Ραλλείου. Για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα στην Περιφέρεια Πειραιά με συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη, εκπροσώπων του ΟΣΚ και αντιπροσωπείας της Ραλλείου. Όπως αναφέρθηκε, η αιτία της διακοπής των εργασιών είναι η οικονομική διαφωνία του εργολάβου με τον ΟΣΚ, τη στιγμή που το μισό έργο έχει ολοκληρωθεί. Ο ΟΣΚ δεσμεύτηκε μέσα στην εβδομάδα να βρεθεί λύση ώστε τα έργα να ξαναρχίσουν. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για νέα καθυστέρηση του έργου.

// Απελπιστική έχει γίνει η κατάσταση για τα μαγαζιά στην Ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή. Η μονοδρόμησή της έχει απομακρύνει τον κόσμο, καθώς η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Σε επιστολή προς τον δήμαρχο Πειραιά, η Ένωση Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων της Περιφέρειας Πειραιά τονίζει πως 60 και πλέον επιχειρήσεις εστίασης ζουν με τον εφιάλτη του λουκέτου, αφού ο τζίρος τους, μετά τη μονοδρόμηση, έχει μειωθεί κατά 70% και πάνω από 500 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο! Ζήτησαν, επίσης, από το δημοτικό συμβούλιο να παρέμβει για να αλλάξει η κατάσταση στην παραλία της Πειραϊκής και να γλιτώσουν από τον αφανισμό τα μαγαζιά που βρίσκονται εκεί.


Σχολιάστε εδώ