Μέσα σε τέσσερα χρόνια αλλάξαμε πέντε Αρχηγούς Στρατού!

Η τακτική αυτή εγκαινιάσθηκε το 2011 με την αποστράτευση ενός από τους ικανότερους στρατιωτικούς ηγέτες, τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, οι εντελώς ανεξήγητες καρατομήσεις συνεχίστηκαν με τους Αρχηγούς Ζιαζιά, Γκίνη και Τσέλιο ενώ την Τετάρτη τη νύκτα, που συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ -χωρίς να συντρέχει κανένας ιδιαίτερος λόγος-, αποστρατεύθηκε ο στρατηγός Χρ. Μανωλάς, ένας στρατηγός με πολύ καλή φήμη και δράση. Και μόνο το γεγονός ότι στα 3,5 χρόνια που ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος έχουν αλλάξει πέντε αρχηγοί δείχνει τον παραλογισμό της πολιτικής εξουσίας και άντε να ισχυρισθεί κανείς ότι ήταν αναγκαίες επειδή οι αποστρατευθέντες αρχηγοί δεν ανταποκρίθηκαν επάξια στα καθήκοντά τους και όχι ως αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές, όταν ο Αρχηγός ΓΕΣ δεν έχει προλάβει καν να ζεστάνει την καρέκλα του, κάθε άλλο παρά ενισχύουν το κύρος των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Αλλά και του Αρχηγού. Η ευθύνη ανήκει απευθείας και στους πρωθυπουργούς, οι οποίοι συγκαλούν και προεδρεύουν στο ΚΥΣΕΑ, αφού χωρίς τη δική τους συναίνεση δεν γίνεται καμιά αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γεννάται και το ερώτημα: Είναι δυνατόν να είναι τόσο αναλώσιμοι οι αρχηγοί επιτελείων, στους οποίους η πατρίδα έχει επενδύσει τόσα πολλά; Έτσι δεν είναι, κύριε πρωθυπουργέ;

Οι νέοι Αρχηγοί

*Αντγος Β. Τελλίδης (από 1η Στρατιά) ως Α/ΓΕΣ και αντιπτέραρχος Χρ. Βαΐτσης (από ΑΤΑ) στη θέση του Α/ΓΕΑ. Καλότυχοι και καλορίζικοι. Άριστοι αξιωματικοί, αμφότεροι.

*Στους απερχόμενους Αρχηγούς (πτέραρχο Ευ. Τουρνά, Α/ΓΕΑ και στρατηγό Χρ. Μανωλά, Α/ΓΕΣ), τις καλύτερες ευχές μας.

***

Ξέχασε ο Καμμένος να πάρει την άδειά τους…

* Στην πρωινή εκπομπή του στο Mega άκουσα τον καλό συνάδελφο Δημήτρη Καμπουράκη να λέει στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο ότι προκάλεσε ο υπουργός του Πάνος Καμμένος τους Τούρκους όταν την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του πήγε με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια για να πετάξει στεφάνι για τους τρεις λεβέντες αξιωματικούς του ελικοπτέρου του Πολεμικού μας Ναυτικού που σκοτώθηκαν στην «περίεργη» πτώση του, την ώρα που περιπολούσε πάνω από τη βραχονησίδα μας εκείνη την τραγική για την πατρίδα μας νύχτα. Και την άλλη μέρα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας μπήκε σε ένα F-16 και για αρκετά λεπτά παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο. Και ανέφερε ότι αυτά δεν πρέπει να γίνονται…

Προφανώς, ο Δημ. Καμπουράκης πρώτη φορά άκουσε για τουρκικές παραβιάσεις. Δεν ήξερε ότι χρόνια τώρα οι πιλότοι μας σχεδόν κάθε μέρα αναχαιτίζουν τους τούρκους πειρατές των ελληνικών ουρανών. Μου έκανε, μάλιστα, εντύπωση το ότι δεν καταδίκασε την εισβολή του τούρκου Αρχηγού στον εναέριο χώρο μας. Το μόνο που τον πείραξε ήταν το στεφάνι που έριξε στον υγρό τάφο των ηρώων μας ο Καμμένος.

Δεν… μάσησε, πάντως, ο Ήσυχος. Με κατηγορηματικό τρόπο, έστειλε μήνυμα στους κακούς γείτονές μας ότι αυτή η τακτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας δεν μπορεί να συνεχιστεί…

***

Εύγε, κύριοι του ΚΥΣΕΑ

* Ακολουθήσατε, σοφά, στις κρίσεις την ολέθρια συνταγή ΓιωργακοΣαμαράδων, εξοντώνοντας, ως serial killers, ό,τι καλό βρήκατε μπροστά σας στον Στρατό Ξηράς.

* Το «πανηγύρι» άρχισε το 2011 με την καρατόμηση της ηγεσίας Φ. Φράγκου (γιατί ετοίμαζε «πραξικόπημα», όπως ισχυρίσθηκαν οι άθλιοι για να δικαιολογήσουν το φιάσκο Γιωργάκη στις Κάννες) και συνεχίσθηκε επί Σαμαρά, όταν καρατομήθηκαν, στη σειρά και χωρίς καμία δικαιολογία, οι άξιοι Αρχηγοί ΓΕΣ Ζιαζιάς, Γκίνης, Τσέλιος.

* Ήρθε η σειρά του πανάξιου στρατηγού Χρ. Μανωλά.

* Σύνολον σφαγιασθέντων αρχηγών: Πέντε σε τέσσερα χρόνια. Συμπέρασμα: Κανένας κατάλληλος. Πάμε γι’ άλλα!

* Ο Μανωλάς ήταν ο πλέον προικισμένος, ίσως από όλους, ο μόνος που είχε πολεμική πείρα (Κόσοβο, Αφγανιστάν). Ήταν αγαπητός στο Στράτευμα. Το κύρος του στο ζενίθ.

* Πληγώνονται, εντελώς ασυνείδητα, οι αξιωματικοί του ΣΞ. Κάνω λάθος; Γιατί αποστρατεύθηκε; Μπορεί να απαντήσει κανείς; Γιατί φορτώθηκαν με ανασφάλειες και ερωτήματα ως προς την ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας να επιλέξει; «Όλοι είμαστε αμφιλεγόμενοι;», διερωτώνται.

* Τι να σχολιάσουν οι ξένοι ομόλογοι του Α/ΓΕΣ; Τους έχετε αναλώσιμους, σύντροφοι;

Κώστας Φράγκου

***

Άμ’ έπος άμ’ έργον… – Πήραν την άγουσα για τα σύνορα οι κολλητοί…

Τέλος οι διακοπές στην Αθήνα για τα παιδιά επώνυμων πολιτικών, γνωστών μεγαλοδημοσιογράφων και άλλων παραγόντων του οικονομικού και επιχειρηματικού κατεστημένου.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έβαλε τέρμα στο καθεστώς όλων των προηγούμενων που επέτρεπε σε όσους στρατεύσιμους είχαν μπάρμπα στην… Κορώνη να κάνουν τη θητεία τους στο Πεντάγωνο και σε άλλες μονάδες γύρω από το κέντρο της πρωτεύουσας και άφηνε τα παιδιά των ανώνυμων να υπηρετούν στα σύνορα, να κάνουν σκοπιά και να βγάζουν όλη τη λάντζα…

«Τέρμα στα ρουσφέτια βάζει ο Καμμένος» ήταν ο τίτλος του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ μας στο φύλλο της 15ης Φεβρουαρίου. Και ήδη από την περασμένη εβδομάδα πήραν φύλλο πορείας 1.500 στρατιώτες για μονάδες μακριά από την Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, μερικές από τις μονάδες που είχαν μετατραπεί σε πάρκινγκ βυσμάτων και από τις οποίες μετακινήθηκαν οι… παρκαρισμένοι είναι:
o ΑΣΔΥΣ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού): Πήραν μετάθεση για τα σύνορα 70. Το Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ βρίσκεται στο στρατόπεδο «Ζορμπά», στον Δήμο Ζωγράφου Αττικής (περιοχή Γουδί).
o ΑΣΔΕΝ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων): Στο στρατόπεδο «Σακέτα», 100.

*ΣΑΝ (Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής): 60.

* ΚΕΤΧ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεχνικού) Πάτρας: 60. Πρόκειται για στρατόπεδο στην Πάτρα που έπρεπε να είχε κλείσει.

Συνολικά 1.500 στρατιώτες έχουν πάρει ήδη μετάθεση από τα αστικά κέντρα για τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

Ελπίζουμε η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να παραμείνει στη θέση αυτή και οι τοποθετήσεις όλων των στρατεύσιμων να γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων και με μοναδικό κριτήριο για την αξιοποίησή τους τα προσόντα τους και όχι τους… κολλητούς τους.

Και βέβαια αν υπάρχουν ιδιαιτερότητες -π.χ., αν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας-, να αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές και άλλες επιτροπές.

***

Όχι μόνο τα παλιά, κύριε υπουργέ

* Εντάξει, η εντολή σας για διενέργεια έρευνας σε βάθος της δυσώδους προμήθειας των 20 ελικοπτέρων NH-90 (σύμβαση 034/03, ΣημιτοΓιάννος) χειροκροτήθηκε και περιμένουμε αποτελέσματα, καίτοι τα «μεγάλα ψάρια» μένουν στο απυρόβλητο λόγω συνταγματικής… επιταγής (άρθρο 86).

* Υπάρχουν όμως και φρεσκότερα, φρεσκότατα, σκανδαλάκια προς έρευνα. Εννοώ:

– Αντισταθμιστικά APACHI – NH-90, που «τακτοποιήθηκαν» κατά την τελευταία πενταετία στην περιβόητη ΓΔΑΕΕ.

– Επίσης η θλιβερή υπόθεση (και για την οποία τηρείται απόλυτη σιωπή- ΟΜΕΡΤΑ) της επισκευής του Ε/Π Super Puma στην Ισπανία, καθώς και η περαιτέρω διαχείριση του θέματος συντήρησης του στόλου των PUMA.

* Απλώς θυμίζω ότι σε οκτώ πρόσφατες καταγγελίες του «ΠΑΡΟΝ» και άλλων εφημερίδων ουδεμία απάντηση δόθηκε. Επίσης, αν είναι σωστή η πληροφόρησή μου, δεν δίνονται απαντήσεις σε εισαγγελικές παραγγελίες.

* Δεν είμαι ούτε ο Αστυνόμος Μπέκας ούτε ο Ηρακλής Πουαρό. Ίσως να είναι όλα αθώα. Άλλα γιατί αυτή η ύποπτη σιωπή; Ιδού, κύριε υπουργέ!

Ερείπια μαύρα που άφησαν…

* ΕΛΒΟ, ξεπουλιέται, μπιρ παρά, ΕΑΣ to be or not to be, επί ξύλου κρεμάμενη, ΕΑΒ στην τύχη της.

* ΣΕΚΠΥ, οι ιδιώτες: Κλείνει ο ένας πίσω απ’ τον άλλον, απολύουν προσωπικό.

* Και η υπεύθυνη υπηρεσία, η ΓΔΑΕΕ, παραμάγαζο του ΜΠΕΝΙ, εξυπηρετώντας με τα αντισταθμιστικά τα φιλαράκια τα καλά.

* Και ένας άθλιος βενιζελικός νόμος περί προμηθειών, που δεν τολμούν να αναθεωρήσουν οι υπουργοί Άμυνας.

* Και απέναντι, ως πελάτης, η Τουρκία στα F-35 απαίτησε και επέτυχε την ίδρυση στην Άγκυρα μεγάλου κέντρου υποστήριξης κινητήρων για όλη την Ευρώπη!

* Παράλληλα, ενώ προχωράει ραγδαία το πρόγραμμα κατασκευής τουρκικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους Horcus, σε δύο μοντέλα, προμηθεύεται για τις τρέχουσες ανάγκες 15 ΚΤ-Ι από την Κορέα (πηγή: defencenet.gr, 15 Ιανουαρίου).

* Εμείς εδώ πώς τα πάμε με την ΕΑΒ, κύριοι του ΥΠΕΘΟ (εκεί υπάγεται) και του ΥΕΘΑ;

* Τι γίνεται με τα ανταλλακτικά των F-16, των APACHE, των CANADAIR;

Οι εκσυγχρονισμοί;

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός

* Δεν θυμάμαι το όνομά του, θυμάμαι όμως καλά ότι τον είδα δύο φορές στην τηλεόραση να επιτίθεται δριμύτατα κατά της «καταχρεωμένης, διεφθαρμένης και ασυνεπούς Ελλάδας».

* Σκέφτηκα ότι καλά θα κάνει ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Βαρουφάκης να του στείλουν τον Άκη για να τον ηρεμήσει. Να του θυμίσει ότι το 1997 ο τότε ομόλογός του θερμοπαρακαλούσε τον έλληνα, υπερήφανο, ΥΕΘΑ να αγοράσει τα 20 πυροβόλα SUZANA (μάπες Α’ κατηγορίας), σλοβακικής παραγωγής, ώστε να εισπράξει ένα χοντρό ποσό η πατρίδα του και «έτεροι», διόλου ευκαταφρόνητο (κόστος 20 δισ. δραχμές).

* Να του πει ο Άκης «μαζί τα φάγαμε, μη φωνάζεις. Βούλωστο… κι εσείς βοηθήσατε να γίνει η τρύπα».

Λαγός τη φτέρη έσειε…

* Κακό της κεφαλής του, λέει μια λαϊκή παροιμία.

* Ο πρώην υπουργός Οικονομικών (του χρηματιστηρίου) και ΥΕΘΑ (των εξοπλισμών), των NH-90 του Σημίτη, όντας «ανοικτός» απ’ όλες τις μεριές, αυτοπαρουσιαζόμενος ως πρόεδρος της Ομάδας Σκέψης Progressive Policy Research, δεν εννοεί να καθίσει, σιωπών, σε μια γωνιά.

* Τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου εννοώ.

* Επανήλθε στα «Νέα» με οικονομική ανάλυση, δίνοντας, πάλι, οδηγίες προς τους δυστυχείς έλληνες ψηφοφόρους (για να βγούμε απ’ την κρίση).

* Την οποία ο ίδιος και οι συν αυτώ δημιούργησαν. Άτιμο άρθρο 86 του Συντάγματος, που εξασφάλισες και εξασφαλίζεις ατιμωρησία.

* Γιατί δεν μας αναφέρει τα άλλα μέλη της ομάδας; Είμαστε περίεργοι να τα μάθουμε.

Σωστή απόφαση Καμμένου

* Περνάει εντός των ημερών απόφαση από το ΚΥΣΕΑ με την οποία μειώνονται οι θέσεις των ανωτάτων στον Στρατό από 320 σε 261.

* Νομίζω ότι είναι θετικό.

Μικρονέα

* Αντιγράφω από την καλή εφημεριδούλα «ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (του στρατηγού Νίκου Ναούμ).

* 350 θανόντες μερισματούχοι του ΜΤΣ… ζουν, ναι «ζουν», εφόσον συγγενείς εισπράττουν τα μερίσματα. Εκινήθησαν οι διαδικασίες επιστροφής του χρήματος…

* Ο Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Σέβης έστειλε τον φάκελο των ατασθαλιών (πολύ κομψά περιγράφει τις αρπαχτές ο στρατηγός) στο ΜΤΣ από 2000-2011 στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη. Η κακοδιαχείριση προκάλεσε στο Ταμείο ζημία 450.000 ευρώ.

Να δούμε τώρα τι θα βγει.

* Ο δημόσιος τομέας διέθετε 320.000 υπαλλήλους το 1981, 500.000 το 1985, 700.000 το ’91, και 1,2 εκ το 2009!

* Χαίρε, ω Ελλάς, κι εσύ, ω φλόγα.


Σχολιάστε εδώ