Κάνουν όνειρα για οικουμενική κυβέρνηση!
Το εύρος και η ένταση των μεταρρυθμίσεων, που με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup θα πρέπει να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, προσκρούουν (και σε μεγάλο βαθμό ακυρώνουν) στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις οξύτατες χρηματοδοτικές – δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, κατά την άποψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργούν ένα «τρίγωνο τρόμου» για την κυβέρνηση. Πέραν αυτών υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας που έχει να κάνει με τις διάφορες τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μάλιστα «άναψαν κόκκινο» για τη συμφωνία στο Eurogroup.
Ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα η κυβέρνηση δεν θα αντέξει στις πιέσεις των πιστωτών και αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να συμφωνήσει σ’ ένα νέο Μνημόνιο που θα περιέχει δημοσιονομικά μέτρα πολύ πιο επώδυνα από αυτά που περιείχαν τα προηγούμενα Μνημόνια. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, κατά την εκτίμησή του, θα σηματοδοτούσε την… «αρχή του τέλους» για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Ακόμη κι αν κατάφερναν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα πολύ δύσκολο, αν λάβει κανείς υπόψη την αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων θα τους έφερνε αντιμέτωπους με την οργή του ελληνικού λαού. Στα σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αποδίδει ο πρώην πρωθυπουργός την πρόθεση του κ. Τσίπρα να μη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία που συνομολογήθηκε στο Eurogroup. Προβλήματα που θα είναι ακόμη πιο έντονα στην περίπτωση που η κυβέρνηση οδηγηθεί (υποχρεωθεί) σ’ ένα νέο Μνημόνιο με δυσβάστακτα μέτρα. Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι στη φάση αυτή ο κ. Τσίπρας είτε θα επιχειρήσει μια «ηρωική έξοδο» προκειμένου να απεμπλακεί από τα προβλήματα είτε -το πιθανότερο- θα αναζητήσει… σωσίβιο σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Καθότι, εκτός από τη στήριξη των βουλευτών του θα έχει ήδη αρχίσει να χάνει και την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Χωρίς σχέδιο
Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο λόγω των δικών της κακών χειρισμών και των λανθασμένων επιλογών. Πριν, αλλά και μετά τις εκλογές. Καθοριστικό λάθος χαρακτηρίζουν το γεγονός ότι προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές χωρίς να έχουν εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι προτάσεις τους δεν θα γίνονταν αποδεκτές.
Όταν συνέβη αυτό, κατελήφθησαν από πανικό και σύγχυση κι έτρεχαν εκ των υστέρων να διαμορφώσουν δεύτερη «γραμμή άμυνας». Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, να ανατραπεί η πορεία της οικονομίας, η κατάσταση στη χώρα να επιδεινωθεί και η κυβέρνηση να γίνει πιο ευάλωτη στις πιέσεις και στις απαιτήσεις των ξένων. Εξίσου λανθασμένη θεωρούν και την τακτική που ακολούθησαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η επιλογή τους να συγκρουστούν ανοιχτά, με άγαρμπο τρόπο ορισμένες φορές, με το Βερολίνο εξόργισε, όπως ήταν φυσικό, τη γερμανική πλευρά που έγινε περισσότερο αδιάλλακτη και απαιτητική έναντι της Ελλάδας. Από την άλλη, η όλη συμπεριφορά και το στυλ του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ενόχλησε, λένε από τη Νέα Δημοκρατία, πέραν του δέοντος τους ευρωπαίους ομολόγους του και κάθε άλλο παρά διευκόλυνε την προώθηση των θέσεων της κυβέρνησης και της χώρας γενικότερα.
Άλλωστε μπορεί τις πρώτες ημέρες να αντιμετωπίσθηκε από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ως κάτι «αξιοπερίεργο» και «αντισυμβατικό», πολύ σύντομα όμως η εικόνα άλλαξε άρδην, με τα καυστικά άρθρα και τα σχόλια σε βάρος του να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Γεγονός που ως έναν βαθμό συνιστά πρόβλημα για την Ελλάδα, αφού τα Μέσα Ενημέρωσης επηρεάζουν την κοινή γνώμη των ξένων χωρών και κατ’ επέκταση τη στάση των κυβερνήσεών τους έναντι της Αθήνας.
Γ. Ζ.