Θρίαμβος των δανειστών μας!
Πάντως, είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η σημερινή κυβέρνηση -και ιδιαίτερα οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης- αγωνίστηκε σθεναρά για το κύρος και την αξιοπρέπεια της χώρας μας και για τη λύτρωση του ελληνικού λαού από τα δεσμά που χάλκευσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πειθήνια τέκνα των δανειστών μας. Δεν συμμερίζομαι καθόλου τις απόψεις τού κατά πάντα σεβαστού αγωνιστή κ. Μανώλη Γλέζου και των άλλων διαφωνούντων για τη συμβιβαστική λύση. Ούτε τις αντιρρήσεις των στελεχών της ΝΔ, τις οποίες θεωρώ κομπλεξικές.
Και τούτο γιατί ο άνθρωπος του συστήματος, με τις αστρονομικές αμοιβές και τα προνόμια, με το κολάρο και τη γραβάτα, δεν είναι σε θέση να καταλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος της δουλειάς, με το ζιβάγκο και την εργατική φόρμα. Να γιατί είναι αξιέπαινος ο αγώνας της κυβέρνησης Τσίπρα.
Στη συμβιβαστική λύση της 20/2/2015 υπάρχει η υποχρέωση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, καθώς οι προηγούμενες δεν ισχύουν πλέον. Βασική δέσμευση, η έγκρισή τους από την «Αγία Τριάδα» (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ). Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που υποβλήθηκε για έγκριση την περασμένη Τρίτη το πρωί, με συνεχείς προσθαφαιρέσεις, εγκρίθηκε ευθύς από τους θεσμούς, όπως θα ονομάζεται επίσημα πλέον η πρώην «τρόικα».
Η έγκριση της λίστας, δηλαδή η τελική της μορφή και η αξιολόγησή της, θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος Απριλίου το αργότερο. Επομένως, για να αξιολογηθεί θα περάσει από σαράντα κύματα. Η Ελλάδα δεσμεύεται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη μη λήψη μέτρων με αρνητικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά την αξιολόγηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή καλό Μάιο, θα χορηγηθούν στην Ελλάδα τα 7,2 δισ. ευρώ (υπόλοιπα του δανείου) και το 1,8 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Το τι περιέχει η λίστα των μεταρρυθμίσεων λίγη αξία έχει. Πρέπει να δούμε πώς τελικά θα διαμορφωθεί και θα οριστικοποιηθεί. Αυτό θα το δούμε στα τέλη Απριλίου. Το παρήγορο και θετικό για τη χώρα μας είναι ότι στην απόφαση του Eurogroup της 20/2/2015 υπάρχει η πρόβλεψη ότι στην αξιολόγηση του όλου προγράμματος θα ληφθεί υπόψη η ευελιξία που κρίνεται αναγκαία για την Ελλάδα. Η διάταξη αυτή στηρίζεται στην καλή πίστη που θα δείξουν οι θεσμοί (δηλαδή, η πρώην «τρόικα») κατά την αξιολόγηση. Και η ελληνική πλευρά μπορεί εύκολα να χάσει το πλεονέκτημα της ευελιξίας, για την οποία δόθηκε σκληρή μάχη.
Γενικά, η συμβιβαστική λύση που δόθηκε έχει τη ρευστότητα του νερού, που παίρνει το σχήμα του δοχείου εντός του οποίου τίθεται. Προσωπικά προβλέπουμε σκληρή διαπραγμάτευση στην τελική διαμόρφωση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας μας. Ακόμη, θετική είναι και η δέσμευση των δανειστών-εταίρων μας να επανεξετάσουν τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη χώρα μας. Όπως είναι γνωστό, το πρωτογενές πλεόνασμα δημιουργείται από το συνεχές «κούρεμα» μισθών και συντάξεων. Και η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν δίστασε να υιοθετήσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για να δείξει τη δουλοφροσύνη της στην «τρόικα».
Η υποχρέωση υψηλού πλεονάσματος είναι υφεσιογενές μέτρο, που προκαλεί ανθρωπιστική κρίση.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι μέχρι τον προσεχή Μάιο το Ελληνικό Δημόσιο θα αντιμετωπίσει έντονο πρόβλημα ρευστότητας. Βέβαια, υπάρχει η διέξοδος του εσωτερικού δανεισμού (με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου) και η άμεση εφαρμογή των 100 δόσεων για την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο. Και φυσικά οι προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής. Θεωρούμε, επίσης, αναγκαίο, με κατεπείγοντα νόμο, να υποχρεωθούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να καταβάλουν στο Δημόσιο ολόκληρη τη ζημιά που προκάλεσαν με πράξεις ή παραλείψεις τους.
Η κίνηση και η συντήρηση των οχημάτων του Δημοσίου στοίχισε 320 εκατ. ευρώ! Σε περίοδο λιτότητας, τι τα ήθελαν τα πολυτελή τεθωρακισμένα αυτοκίνητα με φιμέ τζάμια οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος; Η ζημιά του Δημοσίου από την αγορά αυτών των πολυτελών αυτοκινήτων φτάνει στο 1.000.000 ευρώ περίπου, συν το υψηλό κόστος κίνησης και τα πολυδάπανα σέρβις.
Ελέχθη ακόμη ότι το κράτος διαθέτει τρία αεροσκάφη για τις μετακινήσεις του πρωθυπουργού και της εκάστοτε κουστωδίας του, καθώς και για τη διακίνηση άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Κραιπάλη στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Πώς να μη φτάσει η χώρα μας στην υπερχρέωση και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Και έχουν την αναίδεια να μας λένε ότι τάχα μας έσωσαν από τη χρεοκοπία! Όλες αυτές οι προκλητικές συμπεριφορές μπορούν να σταματήσουν με μια τροποποίηση επί το αυστηρότερο του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων (ή λίστα Βαρουφάκη) προκάλεσε τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο γιατί η λίστα αυτή περιέχει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις της χώρας μας που περιλαμβάνονται στα Μνημόνια και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Θρίαμβος των απαιτήσεων των δανειστών (τάχα εταίρων μας). Είναι εξόφθαλμο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και η διαπραγμάτευση με την πρώην «τρόικα» πήρε ανεπιθύμητη κατεύθυνση.
Είναι, όμως, ανάγκη η δικαιολογημένη πικρία να καταλαγιάσει και η κυβερνητική πλειοψηφία να παραμείνει αρραγής. Οι αντίπαλοι, εχθροί του λαού, καραδοκούν και περιμένουν την ευκαιρία για να φορτώσουν στην πλάτη μας κάποιον Σαμαρά ή το Ποτάμι ή τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ.
Δεν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία νόθευσης της ετυμηγορίας του λαού. Έχουμε τη γνώμη ότι η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τις δεσμεύσεις της λίστας Βαρουφάκη, έχει ικανά περιθώρια να λάβει μέτρα ανακούφισης του ελληνικού λαού αν παραμείνει συμπαγής και ανόθευτη από ευρωλάτρες.