Δεν λέει να ξεκολλήσει από τον Σαμαρά ο Βενιζέλος

Μάλιστα, αρκετά από τα εναπομείναντα στελέχη σημειώνουν πως «και σε αυτήν την κρίσιμη φάση η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινείται με εγωιστικά κριτήρια, σε μια προσπάθεια να αποδείξει πως οι επιλογές της στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ήταν μονόδρομος». Διατυπώνουν, μάλιστα, την απορία «πώς είναι δυνατόν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ να μεταβάλει την πολιτική του και, από κει που εμφανιζόταν ευέλικτο έναντι της κυβέρνησης, να μετατραπεί ξαφνικά και πάλι σε ουρά και υποστηρικτή της πολιτικής του Σαμαρά. Κάτι τέτοιο θα είχε αποτέλεσμα όχι μόνο να χάσει ακόμα περισσότερο την επαφή του με την παλιά εκλογική του βάση, που έχει στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να δώσει ζωτικό χώρο στο Ποτάμι, καθώς ο Στ. Θεοδωράκης φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερη ευρύτητα επιλογών και κυρίως αυτονομία λόγου και τακτικής».

Τα τελευταία, μάλιστα, εικοσιτετράωρα ο προβληματισμός στην εναπομείνασα βάση του ΠΑΣΟΚ διαρκώς μεγαλώνει, ενώ διογκώνεται και η αμφισβήτηση των επιλογών του Ευ. Βενιζέλου. Δεν είναι, δε, λίγα τα στελέχη που επισημαίνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «η σημερινή ηγετική ομάδα δεν έβαλε μυαλό ούτε από τη νέα εκλογική συντριβή και προσπαθεί να αλυσοδέσει ξανά το ΠΑΣΟΚ στην ομάδα Σαμαρά και στην τακτική μιας επιστροφής της πάλαι ποτέ συγκυβέρνησης». Ακόμη, εκφράζουν δυσφορία για το ότι, με βάση το χρονοδιάγραμμα της ηγετικής ομάδας, οι όποιες αλλαγές, ακόμα και αυτή της ηγεσίας, έχουν μετατεθεί προς το καλοκαίρι. «Θέλουν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να επανασυνδέσουν το ΠΑΣΟΚ με τη Δεξιά», εκτιμούν και επισημαίνουν πως «αν δεν κατανοήσει το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ το συντομότερο δυνατόν την ανάγκη ριζικής αλλαγής πολιτικής και ηγεσίας, δεν υπάρχει μέλλον». Βέβαια, για την ώρα οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους έχουν «παγώσει» σε κάποιον βαθμό τις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αυτές εξακολουθούν να υποβόσκουν. Σε αυτό το κλίμα συνήλθε χθες, Σάββατο, η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο και στον απόηχο της έντονης αντιπαράθεσης Ευ. Βενιζέλου και Φ. Γεννηματά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση του Βενιζέλου, που είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία στο Πολιτικό Συμβούλιο στις 12 Φεβρουαρίου, προβλέπει τη διεξαγωγή Συνεδρίου στις 15 Μαΐου και ακολούθως τη δρομολόγηση των προβλεπόμενων από το Καταστατικό διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση (σ.σ.: ο Βενιζέλος έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος). Για το επίμαχο θέμα η Φ. Γεννηματά εξέφρασε την έντονη διαφωνία της, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών, με Εθνική Συνδιάσκεψη πριν από το Πάσχα, εκλογή αρχηγού από τη βάση και αμέσως μετά πραγματοποίηση Συνεδρίου με ευθύνη της νέας ηγεσίας. Σύμφωνα με το πλάνο της Χαριλάου Τρικούπη, από 15 μέχρι 20 Μαρτίου θα συγκροτηθεί η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και μέχρι τις 30 Απριλίου θα παραμείνει ανοιχτό το Μητρώο του κόμματος για την εγγραφή νέων μελών.

Πάντως, ο Βενιζέλος φροντίζει, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, να κρατά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση (στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αντ. Σαμαρά). Μάλιστα, είπε (σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ) ότι «η χώρα έχει υποστεί βλάβη τις τελευταίες εβδομάδες», ενώ αναφορικά με τη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μια «εντυπωσιακή τούμπα» και μια «γυριστή» σε σχέση με το χρέος. Υπογράμμισε ακόμα ότι η χώρα κατέληξε σε χειρότερη συμφωνία και θα οδηγηθεί σε νέο δάνειο, εκφράζοντας τον φόβο ότι αυτήν τη φορά οι όροι θα είναι σκληροί. Επισήμανε, τέλος, πως η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν το Μνημόνιο που υπαγόρευσε στην κυβέρνηση η ίδια η «τρόικα».


Σχολιάστε εδώ