Γ. Παπανδρέου: Φιλί της ζωής στην Ελλάδα η συμφωνία

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΙΔΗΣΟ δεν βιάστηκε να προχωρήσει σε δηλώσεις, κάτι που κάνει τώρα που, όπως αναφέρει, «η σκόνη από τις πρώτες εντυπώσεις -επαναστατικές και αντιπολιτευτικές- έχει καθίσει». Επίσης, δεν χρησιμοποιεί τους όρους Μνημόνιο και «τρόικα».

Αυτό που καταλογίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ότι έχασε πολύτιμο χρόνο, ενώ τα περιθώρια ήταν στενά, κάτι για το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά, που -όπως σημειώνει- συμπεριφέρθηκε «ανεύθυνα».

«Η κυβέρνηση», τονίζεται, «κατάφερε να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα αφού πρώτα έθεσε τη χώρα σε κατάσταση απελπιστικής μοναξιάς».

Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup αναφέρει ότι είναι «προσωρινή» και «υπό προϋποθέσεις», αλλά «έδωσε το φιλί της ζωής στην Ελλάδα» και «απέκλεισε επί του παρόντος το ενδεχόμενο να στερηθεί η χώρα τον μοναδικό παράγοντα δανεισμού της».

Κύριος στόχος της απόφασης, σύμφωνα με το ΚΙΔΗΣΟ, ήταν η «προστασία του τραπεζικού συστήματος της χώρας για όσο διάστημα η κυβέρνηση θα συζητά με τους εταίρους την άδηλη -δυστυχώς- επί του παρόντος μελλοντική τους σχέση». Επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση δεν προβλέπει χρηματοδότηση και πως τα χρήματα του ΤΧΣ έχουν επιστρέψει στους εταίρους «προφανώς για να επισημανθεί η απουσία εμπιστοσύνης ένεκα των χειρισμών αλλά και των εύκολων λόγων της κυβέρνησης».

Στην ανακοίνωση σχετικά με τον κύριο στόχο της προστασίας του τραπεζικού συστήματος υπενθυμίζεται η στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που «ποιούσαν την νήσσαν» το 2011, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά ψήφου.

Αναφορά γίνεται και στις πρώτες κινήσεις εσωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, σχετικά με τις οποίες τονίζεται ότι «η κατάργηση όσων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων έγιναν το 2009-2011, για την εξυπηρέτηση προεκλογικών εξαγγελιών, και η στροφή σε πολιτικές προνομίων σε όσους διασφαλίζουν προνομιακές σχέσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση, εις βάρος των άλλων πολιτών, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν».


Σχολιάστε εδώ