Γιατί δεν θα φέρει η κυβέρνηση τη συμφωνία στη Βουλή
Έτσι, μετά τη 12ωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το βράδυ της Παρασκευής το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ημερήσια διάταξη της γκρίνιας που επικράτησε όλη την εβδομάδα και άρχισε από τη γνωστή δήλωση του Μ. Γλέζου και επεκτάθηκε με τις αντιρρήσεις αρκετών βουλευτών σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», όπως λέγεται πλέον η «τρόικα».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωράει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, προσδοκώντας να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θέλει με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι δεν έχει κάνει καμία υποχώρηση -ή, πολύ περισσότερο, «κωλοτούμπα»- σε σχέση με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει θα δείξει ότι ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία που δεν έχει να κάνει με τις εντολές των δανειστών, ενώ σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι προχωράει σε ρήξη με το παρελθόν ανακοίνωσε ότι θα προταθεί στη Βουλή η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθεί το πώς η χώρα έφτασε στα Μνημόνια. Επίσης, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τα μεγάλα συμφέροντα, ξεκαθάρισε ότι ανακαλείται η άδεια που έχει δοθεί για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές στη Χαλκιδική.
Ο Αλ. Τσίπρας, που είδε την εβδομάδα που πέρασε να αμφισβητείται η τακτική που ακολούθησε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο Μνημόνιο αφού η συμφωνία που έγινε στο Eurogroup ήταν μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία, ωστόσο, διακρίνεται από μια «δημιουργική ασάφεια» που επιτρέπει σε όλους να δίνουν τη δική τους ερμηνεία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποφάσισε να μη φέρει για ψήφιση στη Βουλή την πρόσφατη συμφωνία με το Eurogroup για την παράταση της ισχύος της παρούσας δανειακής σύμβασης, αλλά να φέρνει κάθε φορά ξεχωριστά τα νομοσχέδια που θα απορρέουν από την υλοποίησή της. Η τακτική αυτή επιλέχθηκε για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν ήθελε στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης να βρεθεί σε κόντρα με βουλευτές του κόμματός του που θα διαφοροποιούνταν καταψηφίζοντας -ή απέχοντας- μια κορυφαία πολιτική επιλογή, όπως η συμφωνία με τους δανειστές. Γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε να γίνει μια ενδεικτική ψηφοφορία στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου είδε ότι υπήρξαν αντιρρήσεις κορυφαίων στελεχών, όπως η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου που δήλωσε ότι είναι κατά της συμφωνίας, ενώ και ο Π. Λαφαζάνης ψήφισε «παρών». Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση, έναν μόλις μήνα μετά τις εκλογές, να εμφανιστεί ως κυβέρνηση που ταυτίζεται με τους χθεσινούς «μνημονιακούς» συγκυβερνώντες, δεδομένου ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (μαζί και το Ποτάμι) είχαν δηλώσει ότι θα στηρίξουν στη Βουλή μια συμφωνία με τους δανειστές. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί τους επόμενους τέσσερις μήνες μέτρα όπως είναι οι μειώσεις συντάξεων και μισθών για τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν κοινοβουλευτικά στελέχη που δεν αποκλείουν ακόμα και την προσφυγή σε νέες εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού σε περίπτωση ρήξης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το επιχείρημα αυτών των στελεχών είναι τα ευρήματα των μετεκλογικών δημοσκοπήσεων που δείχνουν ευρεία αποδοχή της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου λένε πως μια προσφυγή στις κάλπες μπορεί να αναδείξει μια πανίσχυρη κυβέρνηση που θα αναγκάσει τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές να αντιμετωπίσουν διαφορετικά την υπάρχουσα κατάσταση. Όσο και εάν φαίνεται περίεργο, έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι συγκεντρώσεις που έκανε το ΚΚΕ κατά της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές την Παρασκευή, εντέλει μπορεί να ωφελήσουν τη διαπραγμάτευση, αφού ο Αλ. Τσίπρας θα μπορέσει να επικαλεστεί τις εσωτερικές αντιδράσεις στη χώρα προκειμένου να πετύχει όσο γίνεται καλύτερα αποτελέσματα.