Έπαρση Σαμαρά
Οι εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές έχουν αναπτερώσει το ηθικό του, ενώ την ίδια στιγμή έχει υποχωρήσει και το κύμα αμφισβήτησης μετά την ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Παράγοντες του κόμματος επισημαίνουν ότι η συμφωνία που η κυβέρνηση συνομολόγησε με τους πιστωτές στο τελευταίο Eurogroup ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο και μάλιστα με επαχθέστερους όρους από ότι όλα τα προηγούμενα. Γεγονός που, όπως τονίζουν, δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τον κ. Σαμαρά που προειδοποιούσε ότι ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα επέφερε μεγάλα δεινά για τη χώρα και τους πολίτες.
Η θέση του αυτή ενισχύεται και από το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται λόγω των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα, κάτι που από τη Νέα Δημοκρατία αποδίδουν στους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης.
Σ’ αυτό ακριβώς το «μοτίβο» θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αρχικά, αλλά και σε εκείνη της Πολιτικής Επιτροπής. Αφενός θα ασκήσει σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά κατά του Αλ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι με τις επιλογές και τους χειρισμούς τους προξένησαν μεγάλη ζημιά κι έφεραν ξανά την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. «Τους παραδώσαμε χώρα και θα αφήσουν πίσω τους καμένη γη», υπογραμμίζουν παράγοντες της Λ. Συγγρού.
Αφετέρου θα υπεραμυνθεί της πολιτικής που ακολούθησε τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, αλλά και της στρατηγικής που εφάρμοσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και θα μιλήσει για δικαίωση της παράταξης, αλλά και του ιδίου προσωπικά. «Όταν προειδοποιούσαμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μας έλεγαν καταστροφολόγους και κινδυνολόγους. Σήμερα τι έχουν να πουν όλοι αυτοί;», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Ο τελευταίος έχει έναν επιπλέον λόγο να κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους στην κριτική του προς την κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό θέλει από τη μια να συσπειρώσει τη βάση της παράταξης και από την άλλη να ανακόψει την «ορμή» όσων βουλευτών και στελεχών εξακολουθούν να κάνουν σχέδια αμφισβήτησης ή και ανατροπής του.
Αλλαγή κλίματος
Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την τροπή που έχει πάρει η κατάσταση με τους πιστωτές, το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Η ένταση της κριτικής που ασκείται στους χειρισμούς και τις επιλογές της ηγεσίας έχει σημαντικά υποχωρήσει, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις επικείμενες συνεδριάσεις των οργάνων. Κορυφαία στελέχη που μέχρι πρότινος φέρονταν αποφασισμένα να επιτεθούν προσωπικά κατά του κ. Σαμαρά ή ακόμη και να θέσουν θέμα ηγεσίας, πλέον επανεξετάζουν τη στρατηγική τους και τη στάση που θα τηρήσουν. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, ενδεχομένως να μην πάρουν καν τον λόγο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο σ’ αυτή τη συγκυρία κάποιος ή κάποιοι να θέσουν θέμα ηγεσίας», σημείωνε βουλευτής και πρώην υπουργός. «Λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης η χώρα έχει βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση κι αυτό είναι τώρα το πρωτεύον ζήτημα για όλους», προσθέτει. Αυτό πάντως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς θα αποφύγει την έντονη κριτική, καθώς οι άστοχοι χειρισμοί δεν εξωραΐζουν τη βαριά ήττα στις εκλογές.
Ωστόσο, οι επισημάνσεις βουλευτών και στελεχών θα έχουν να κάνουν περισσότερο με τη φυσιογνωμία και την ιδεολογία της παράταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα στηλιτεύσουν την προς τα δεξιά μετατόπιση, που είχε ως αποτέλεσμα να «χαθεί» ο λεγόμενος μεσαίος χώρος. Θα επισημάνουν ακόμη το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρείσφρυσαν στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία κατέλαβαν και κρίσιμες θέσεις, κάτι που είχε ως συνέπεια να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της. Εννοώντας προφανώς τους Μ. Βορίδη, Άδ. Γεωργιάδη, Αθ. Πλεύρη, αλλά και το… «καταστροφικό πέρασμα» του Τ. Μπαλτάκου από το Μέγαρο Μαξίμου.