Υποτροφίες (και δύο αυγά) Τουρκίας

***

Η εξωτερική πολιτική στους δήμους…

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως πραγματοποίησε ο νέος τούρκος πρόξενος Αλί Ριζά Ακιντζί. Ο Ακιντζί συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Λαμπάκη, όπου συζήτησαν για τις πλημμύρες που έπληξαν τον νομό, την αμοιβαία ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Σαμοθράκης και Αίνου, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας στο εμπόριο και τον τουρισμό.

Ο Ακιντζί μάλιστα έκανε λόγο για συνεργασία ανάμεσα σε «Ανατολική και Δυτική Θράκη» στο πλαίσιο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία, ωστόσο, δεν αναγνωρίζει την ελληνική Θράκη ως κομμάτι της Ελλάδας.

Το χειρότερο πάντως του το επεφύλαξε για το τέλος. Τον κάλεσε να εκφράσουν από κοινού τις απόψεις τους σχετικά με τις «διαφωνίες και τις εντάσεις που προκύπτουν ενίοτε μεταξύ ελλήνων και τούρκων ψαράδων στο Β. Αιγαίο»…

Κι όλα αυτά, ενώ επίκειται συνάντηση στην Κεσάνη, στις 3 Μαρτίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιμελητηρίων των δύο χωρών…

Ο καθείς και τα όπλα του…

Επίσκεψη στον νέο υπουργό Εξωτερικών έκανε ο τούρκος πρέσβης Ουράς. Έπειτα από συνάντηση που κράτησε περίπου μία ώρα ο Ουράς έκανε ένα σύντομο σχόλιο προς τους δημοσιογράφους λέγοντας: «Η συνάντηση υπήρξε πολύ καλή. Παρέδωσα συγχαρητήρια επιστολή. Όλα ήταν πολύ καλά».

Ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς μετά την ορκωμοσία, σε σύντομη δήλωσή του προς το πρακτορείο Τζιχάν, είχε αναφέρει: «Στέλνω μήνυμα αγάπης και φιλίας στον τουρκικό λαό. Πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».

Στα μέτρα τους…

Αφάνισαν την ελληνική μειονότητα και τώρα προσπαθούν να «σώσουν οτιδήποτε κι αν σώζεται», για να το εκμεταλλευτούν, φυσικά, στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας στην ελληνική Θράκη.

Σε συνάντησή του με εκπροσώπους μειονοτήτων στην Τουρκία, ο Νταβούτογλου είπε: «Έγιναν πολλές νομικές ρυθμίσεις. Το σημαντικότερο ήταν η απόδοση βακουφικών περιουσιών, μέχρι τώρα 365 βακουφικά ακίνητα επιστράφηκαν σε μη μουσουλμανικά ιδρύματα. Αρκετά ακόμα είναι σε διαδικασία απόδοσης. Σε καμιά άλλη χώρα δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Εμείς δεν είπαμε να κάνει και η Ελλάδα το ίδιο για να τα δώσουμε. Στην Ελλάδα δεν αποδόθηκε κανένα τουρκικό βακούφι, αλλά εμείς δεν περιμέναμε αμοιβαιότητα. Αυτό δεν το λέω για να κατηγορήσω την Ελλάδα. Το λέω για να δείξω πως δεν περιμέναμε αμοιβαιότητα»…


Σχολιάστε εδώ