Τι σήμαινε η ξαφνική παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Κινεζικού Ναυτικού στον Πειραιά
Η απόφαση του πρωθυπουργού να παραστεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Κινεζικού Ναυτικού έστελνε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον φιλικό διακανονισμό με την κατασκευή του Προβλήτα ΙΙΙ, που ανεβάζει την παρούσα αξία του λιμανιού του Πειραιά στο 1,1 δισ. ευρώ (όπως έχει δηλώσει και ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης). Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πώληση της καταστατικής πλειοψηφίας, του 67% όλου του λιμανιού. Η τιμή που έχει ορισθεί είναι 350 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή αξία του Ελληνικού είναι 403 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΛΠ έχει κάνει 322 συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων σε διάφορες μικρές δραστηριότητες στο λιμάνι.
Γιατί προτιμούν την Ελλάδα οι Κινέζοι
Κλειδί για τους Κινέζους προκειμένου να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας δεν είναι οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουν λιμάνι και διαδρομή που να οδηγεί κατευθείαν στην Ευρώπη. Κάτι που περικλείει το μήνυμα ότι «εμείς θα είμαστε εδώ όσο η Ελλάδα παραμένει μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης». Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, ως απάντηση σε εκείνους που πετάνε στα σύννεφα και λένε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να μας δώσει… 10 δισ. ευρώ, ότι μέχρι τώρα δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την αγορά ελληνικών ομολόγων, κάτι που θα έδειχνε τη στήριξή της.
Η σύμβαση με τον φιλικό διακανονισμό προβλέπει ότι μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του Προβλήτα ΙΙΙ (υπολογίζεται ότι θα τελειώσει το 2021, αλλά οι αρμόδιοι της ΣΕΠ πιστεύουν ότι ο προβλήτας θα είναι έτοιμος δύο χρόνια νωρίτερα, το 2019) το ετήσιο έσοδο του ΟΛΠ θα είναι 110 εκατ. ευρώ και θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ανάλογα με την αύξηση της μεταφορικής κίνησης.
Ήταν αντίθετη η «τρόικα»!
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, η «τρόικα» ήταν αντίθετη με τον φιλικό διακανονισμό. Υπάρχει, μάλιστα, και έγγραφο με το οποίο ζητούσε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση. Και η εξήγηση που δίνεται είναι ότι δεν θέλουν να μπει η Κίνα στην Ευρώπη.
***
Αποκάλυψη
10 δισ. ευρώ έχουν δώσει σε έλληνες εφοπλιστές
Οι Κινέζοι δεν φροντίζουν μόνο να επεκταθούν στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους. Χρηματοδοτούν και επενδύσεις στην Κίνα για να έχουν δουλειά οι βιομηχανίες τους και γενικά οι παραγωγικοί τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, η Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης χρηματοδότησε πριν από δύο χρόνια με 5 δισ. ευρώ έλληνες εφοπλιστές για την κατασκευή πλοίων τους στα Κινεζικά Ναυπηγεία. Πρόσφατα, δε, έδωσαν άλλα 5 δισ. ευρώ σε έλληνες εφοπλιστές για νέες παραγγελίες πλοίων.