Τι γράφουν στον Κοτζιά οι Τούρκοι…
***
Και η Αλβανία βγαίνει στο κλαρί…
Μάλλον εντοπίσαμε τον λόγο που η Αλβανία είναι εντελώς απρόθυμη να αποδεχθεί τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών που είχε υπογράψει με την Ελλάδα. Οι λόγοι δεν αφορούν μόνο τις παραινέσεις της Τουρκίας ώστε να μη γίνουν δεκτές ρυθμίσεις που προβλέπονται στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, ούτε μόνο οι εσωτερικές πολιτικές έριδες στα Τίρανα.
Σε αλβανική εφημερίδα διέρρευσε μια απόρρητη έκθεση που είχε ετοιμάσει για λογαριασμό της κυβέρνησης Μπερίσα ένα γνωστό διεθνές νομικό γραφείο. Το γραφείο αυτό γνωμοδοτούσε για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η αλβανική κυβέρνηση, καθώς οι επιλογές που πρότεινε ήταν είτε επαναδιαπραγμάτευση είτε προσφυγή σε διεθνή διαιτησία ή στο Διεθνές Δικαστήριο… Το δημοσίευμα όμως αποκάλυπτε και ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία της γνωμοδότησης: Την απόρριψη της αρχής της μέσης γραμμής και του «κλεισίματος» κόλπων, καθώς, όπως αναφέρεται, ο τρόπος με τον οποίον έγιναν οι υπολογισμοί στον Κόλπο του Φτελιά ακυρώνει τη φιλοσοφία του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας του 1926.
Η γνωμοδότηση στοχοποιεί όμως και την οριοθέτηση στους Οθωνούς και στην Ερείκουσα, όπου απορρίπτεται και εδώ η μέθοδος της μέσης γραμμής που ακολουθήθηκε και προτείνεται ο περιορισμός της επήρειας των δύο νησιών.
Οι ξένοι νομικοί προτείνουν στην αλβανική κυβέρνηση να επιμένει να ζητά από την Ελλάδα την έναρξη διαπραγματεύσεων στις οποίες πρέπει να υιοθετήσει ήπια επιθετική στάση.
Και τελικά εισηγείται, εφόσον η Ελλάδα δεν προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία ή στο Διεθνές Δικαστήριο, καθώς, όπως προβλέπουν, είναι πολύ δύσκολο μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να είναι χειρότερη από την οριοθέτηση της Συμφωνίας του 2009, που στηρίχθηκε στην αρχή της μέσης γραμμής.
***
Ο ικανότερος να πάει στην Κύπρο
Ακούμε για διαφορές παρεμβάσεις ώστε να ανατραπούν αποφάσεις του Ανώτατου Υπηρεσιακού για τοποθετήσεις πρέσβεων, με πρώτη αυτή του Δ. Χρονόπουλου που είχε μετατεθεί στη Λευκωσία. Μια καλή επιλογή, που είχε γίνει αποδεκτή από υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και από τη Λευκωσία. Ξαφνικά, για άγνωστους λόγους, ελήφθη η απόφαση της ματαίωσης της μετάθεσης. Με δεδομένο ότι ο κ. Χρονόπουλος είναι από τους πλέον ικανούς και αξιόπιστους έλληνες διπλωμάτες, είναι προφανές ότι κάποιος άλλος, με ισχυρό δόντι, ενδιαφερόταν για τη Λευκωσία. Πάντως, ρόλο στις σχέσεις με την Κύπρο θα έχει και ο Χρηστός Αβραάμ, Κύπριος στην καταγωγή και εμπειρογνώμονας του ΥΠΕΞ, στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, που για ένα διάστημα, μάλιστα, είχε τοποθετηθεί και στο ΔΣ της ΕΡΤ.
***
Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση
Είναι πραγματικά δυσάρεστη η πληροφορία που μας έφτασε, εφόσον φυσικά ισχύει. Μας είπαν, λοιπόν, ότι οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη -Ροδόπη, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι τρεις βουλευτές που εκλέγει η μειονότητα ανήκουν στο ίδιο κόμμα, επιχειρούν να επιβάλλουν τετελεσμένα, διεκδικώντας όχι μόνο θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της μειονότητας αλλά και ευρύτερα.
Η μεγαλύτερη είδηση, ασφαλώς, είναι ότι απαίτησαν το κλείσιμο του γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ που λειτουργεί στη Θράκη και έχει μοναδικό σκοπό την επίβλεψη της εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης.
***
*Ας ελπίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο Ν. Κοτζιάς, που γνωρίζει την κατάσταση στη Θράκη, δεν θα κάνουν τέτοιου είδους λάθη…
*Μέσα στην ατυχία της άδοξης κατάληξης της πολιτικής καριέρας του, ο Π. Μπεγλίτης στάθηκε τυχερός. Έχοντας επιστρέψει στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, αφού έκανε τη δεκαετή βόλτα του στην πολιτική, ζήτησε, παρακάμπτοντας, ωστόσο, κάθε εθιμικό κανόνα, να πάρει μετάθεση με τον βαθμό που απέκτησε ευρισκόμενος στην Ευρωβουλή και μετά στην κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Κοτζιάς θα του δώσει τη Νέα Υόρκη ή το Μόναχο, αλλά η αλήθεια είναι ότι παρά τη σύγκρουση που είχαν όταν βρίσκονταν στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών δεν έχει εκδικητική διάθεση.
*Τυχαία ανατρέξαμε στον επίσημο κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών και είδαμε ότι παραμένει γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο στενότερος συνεργάτης του Δ. Αβραμόπουλου, κ. Αριστείδης – Ευστράτιος Καλογερόπουλος-Στράτης. Ο κ. Καλογερόπουλος είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ο κ. Αβραμόπουλος, αλλά φαίνεται ότι ξεχάσθηκε εκεί, μια και δεν υπήρχε αντίστοιχη θέση στο υπουργείο Άμυνας. Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, να κατανοήσουμε πώς ασκεί τα καθήκοντά του ενώ βρίσκεται στο πλευρό του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου…
*Στα Σκόπια μια ακόμη φωνή σημαίνοντος παράγοντα των αλβανόφωνων τάχθηκε υπέρ της άμεσης λύσης του θέματος της ονομασίας.
Ο αρχηγός του αλβανικού αντιπολιτευόμενου κόμματος DPA Μ. Θάτσι, σε συνάντηση που είχε με ξένους διπλωμάτες στο Τέτοβο, επέμενε ότι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ΠΓΔΜ, να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός της χώρας και να υπάρξει συγχρόνως και ομαλή σχέση αλβανόφωνων – σλαβόφωνων, είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε, δε, ότι γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να επιδιωχθεί το συντομότερο δυνατόν η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας…
*Να προσθέσουμε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας σχετικά με τις άλλες υποψηφιότητες που υπήρχαν για διεθνείς θέσεις πως ο Ν. Γαριλίδης περιμένει στο ακουστικό του, όταν και εφόσον ευοδωθούν οι συνομιλίες της ΕΕ με το Ιράν, για να αναλάβει ρόλο στην Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία στο Ιράν… Όσο για τον Π. Μαυροειδή, αυτός τοποθετήθηκε επικεφαλής στη Β’ Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων, καθώς δεν υπήρχε φως όσον αφορά την υποψηφιότητά του για τη θέση του εκπρόσωπου της ΕΕ στο Πακιστάν, το οποίο γνώρισε καλά παραμένοντας εκεί ως πρέσβης για έξι χρόνια.
*Στελεχώθηκαν τα διπλωματικά γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Στο γραφείο του κ. Κοτζιά τοποθετήθηκε, όπως σας είχαμε ενημερώσει, η Τασία Αθανασίου, στο γραφείο του κ. Χουντή τοποθετήθηκε ο Σωτήρης Αθανασίου (ΠΥ Β’) και στο γραφείο του κ. Τσακαλώτου ο Αντώνης Σγουρόπουλος (ΣΠ Α’). Καλή τους δύναμη…
Ο εξωφρενικός
[email protected]