Τέρμα στα δείπνα βάζει ο Καραμανλής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός ακούει τις απόψεις και τις προτάσεις των συνομιλητών του, αλλά αποφεύγει επί της ουσίας να πάρει θέση σε επίμαχα ζητήματα. Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί με τον τρόπο που του ζητούν κι ότι δεν φιλοδοξεί να επιστρέψει, με οποιονδήποτε ρόλο, στην πρώτη γραμμή. Μιλώντας μάλιστα με τους πιο στενούς του συνεργάτες, τονίζει ότι δεν πρόκειται να είναι εκείνος που «θα τραβήξει το χαλί» κάτω από τα πόδια του Αντ. Σαμαρά, ενώ σχετικά με τα σενάρια περί ίδρυσης νέου κόμματος λέει χαρακτηριστικά: «…εγώ Γ. Παπανδρέου δεν θα γίνω».

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι δεν προτίθεται να υποδείξει τον επόμενο αρχηγό, καθότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: Κανείς από τους πιθανούς υποψηφίους δεν έχει ξεχωρίσει, δεν έχει βγει μπροστά δηλώνοντας ανοιχτά τις φιλοδοξίες του. Σε γενικές γραμμές, το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού είναι να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό της παράταξης, να διαφυλαχθεί πάση θυσία η ενότητα. Επικαλείται, δε, την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο σχετικά με το νέο πλαίσιο συνεργασίας με τους πιστωτές.

Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, καθώς το θερμόμετρο ανέβαινε επικίνδυνα, ο κ. Καραμανλής ανέλαβε σειρά πυροσβεστικών πρωτοβουλιών. Επικοινώνησε με την Ντ. Μπακογιάννη και της ζήτησε να ματαιώσει το δείπνο με στελέχη, ως συνέχεια εκείνου που είχε οργανώσει προ ημερών η Μ. Γιαννάκου προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια. Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε στην κ. Μπακογιάννη ότι ένα νέο δείπνο θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα στην παράταξη και ότι αυτό πρέπει να αποφευχθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επίσης, ενημέρωσε την κ. Γιαννάκου, που είχε ζητήσει να συναντηθεί μαζί του, ότι η συνάντηση θα γίνει αργότερα, ενώ της επισήμανε ότι θα τη δεχθεί κατά μόνας και σε καμιά περίπτωση ως εκπρόσωπο ομάδας βουλευτών, όπως σχεδίαζε η ίδια.

Στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Καραμανλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά (με πρωτοβουλία του δεύτερου), όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και συνάντηση μεταξύ των δύο, η οποία θα γίνει πιθανότατα χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων και, ως είθισται, θα δημοσιοποιηθεί αργότερα. Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού ωστόσο σημειώνουν ότι με τις κινήσεις του αυτές δίνει «άλλοθι» στον κ. Σαμαρά για τις επιλογές του κατά την τελευταία τριετία. Ο ίδιος ωστόσο ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες της κυβερνητικής θητείας έγιναν σοβαρά λάθη, υπήρξαν αστοχίες που συνετέλεσαν στην εκλογική ήττα, αλλά κρίνει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας.


Σχολιάστε εδώ