Πόση ακόμη πρόκληση μπορεί να δεχτεί η Ελληνική Πολιτεία

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου βγάζει, κατά το κοινώς λεγόμενο, μάτι. Από τις 13 έως τις 17 Μαΐου η ελληνική Θράκη θα βρεθεί και πάλι στη δυσχερή θέση να δεχθεί απανωτές προκλήσεις από τους αντιπροσώπους του τουρκικού προξενείου και με τις ευλογίες μιας… εγκεκριμένης ευρωπαϊκής ΜΚΟ η οποία αντιπροσωπεύει 90 μειονοτικές οργανώσεις από 32 χώρες. Και όλα αυτά την εβδομάδα που η Κομοτηνή και η Θράκη γιορτάζουν την επέτειο της απελευθέρωσης της περιοχής, εορτασμοί οι οποίοι κορυφώνονται στις 14 Μαΐου. Το ερώτημα ρητορικό. Όταν μια οργάνωση διακηρύττει τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων εννοεί ότι υπάρχουν δικαιώματα με ειδικό βάρος και άλλα χωρίς ειδικό βάρος; Κοινώς, αν υποθέσουμε ότι τα μειονοτικά ανθρώπινα δικαιώματα στη Θράκη χρήζουν προστασίας, τα πλειονοτικά μπορούν να… περιμένουν; Μέλος της FUEN τα τελευταία δύο χρόνια είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων» Δ. Θράκης και ο διοργανωτής του ετήσιου συνεδρίου της οργάνωσης στην Κομοτηνή (να σημειωθεί ότι η FUEN διοργανώνει κάθε χρόνο το συνέδριό της σε χώρα-μέλος της). Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επισκέφθηκε την Κομοτηνή για να συντονίσει τις διαδικασίες της διοργάνωσης. Με ποιους; Οι επισκέψεις «αβροφροσύνης», όπως έγραψε ένα μειονοτικό σάιτ, είναι διαφωτιστικές. Ο πρόεδρος Χαλίτ Χαμπίπογλου -ο οποίος μάλιστα είναι και αντιπρόεδρος της FUEN- επισκέφθηκε τον πρόξενο Aλί Ριζά Ακιντζί και φυσικά και τον πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Μάλιστα επισκέφθηκε, μαζί με τον Τσαβούς, και τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μουσταφά Κατραντζί στο γραφείο του, καθώς και τον δήμαρχο Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της «ένωσης τουρκικής νεολαίας» -ο παράνομος αυτός σύλλογος, που καλά κρατεί- Κοράι Χασάν.

Βεβαίως οι συναντήσεις και οι επαφές για το… καλό της διοργάνωσης δεν σταμάτησαν εκεί. Ακολούθησε συνάντηση με τον έτερο (γνωστό και μη εξαιρετέο) δήμαρχο Ιάσμου Καδή Ισμέτ, με τους αντιδημάρχους Κομοτηνής, τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου και τον Ερτζάν Κιοσέ, ενώ δεν ξέχασε να περάσει από τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη και πρόεδρο, πλέον, της ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, αλλά και τον δήμαρχο Μύκης Τζεμίλ Καμπζά.

Να σημειωθεί ότι συνδιοργανωτές σε αυτό το «πανηγύρι» είναι το DEB, ο σύλλογος επιστημόνων, καθώς και η Συμβουλευτική Επιτροπή Δ. Θράκης. Ο Χαμπίπογλου, βεβαίως, κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών πέρασε το μήνυμά του στα μειονοτικά ΜΜΕ: «Το γεγονός πως μέλη διαφορετικών εθνικών μειονοτήτων της Ευρώπης (καλό είναι να μην περνά απαρατήρητη η επιλογή της λέξης «εθνικών», κυρίως αν γίνεται αντιληπτό ότι στη Θράκη υπάρχει θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης) θα συναντηθούν στη Δυτική Θράκη, είναι κάτι που θα αυξήσει την προβολή της Δυτικής Θράκης και της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης».


Σχολιάστε εδώ