Παυλόπουλος: Να βγούμε από τον εφιάλτη της κρίσης που ζούμε

Η επιλογή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα αιφνιδίασε σε μεγάλο βαθμό, καθώς παρά το γεγονός ότι το όνομα του κ. Παυλόπουλου είχε συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, επικρατέστερος μέχρι και την ύστατη ώρα εθεωρείτο άλλο πρόσωπο και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. Μια σειρά από γεγονότα μάλιστα ενισχύουν την εκδοχή ότι ο κ. Τσίπρας άλλαξε την απόφασή του μόλις την περασμένη Κυριακή, λίγα μόνο 24ωρα πριν από την ψηφοφορία. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ανέβαλε την επίσημη ανακοίνωση του ονόματος, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει, με τη μορφή διαγγέλματος, το βράδυ της Κυριακής.

Είχαν προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ καθώς και η επίσκεψη του Π. Λαφαζάνη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ως γνωστόν, ο πρώτος είχε ταχθεί εναντίον της αποχώρησης του κ. Αβραμόπουλου από τη θέση του Επιτρόπου διότι έτσι θα διαταρασσόταν οι ισορροπίες στην Επιτροπή, σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο. Ο δεύτερος, μαζί με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν διαφωνήσει με το ενδεχόμενο να προταθεί για το αξίωμα του Προέδρου πρόσωπο από την Κεντροδεξιά. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό δεν ήταν τόσο αρνητικός με την υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου όσο με αυτή του κ. Αβραμόπουλου. Εξέφρασε όμως την έντονη αντίθεσή του ως προς τη διαδικασία ζητώντας από τον πρωθυπουργό να μην προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση αν το θέμα δεν συζητηθεί στα όργανα του κόμματος.

Κατόπιν αυτού, το διάγγελμα ματαιώθηκε, οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου και ορίσθηκε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το απόγευμα της Τρίτης. Εκεί η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Παυλόπουλου από τον κ. Τσίπρα έγινε δεκτή με χλιαρά χειροκροτήματα, αρκετά όμως, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τις πολιτικές συνθήκες και το πρωτόγνωρο του εγχειρήματος. Στην ψηφοφορία, πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν συντεταγμένα τον κ. Παυλόπουλο, ενώ ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για την επιλογή προσώπου που θα προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Από τους 300 βουλευτές, στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης πήραν μέρος 295, από αυτούς οι 223 ψήφισαν τον κ. Παυλόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ), 30 (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) τον Ν. Αλιβιζάτο και 32 (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή) δήλωσαν «παρών». Από τους πέντε που δεν μετείχαν στην ψηφοφορία, ο Κυρ. Μητσοτάκης (ΝΔ) απείχε σκόπιμα διαφωνώντας με την υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου, όπως και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαϊτάνη, ενώ ο άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μιχελογιαννάκης ήταν άρρωστος, οι δε Σ. Αναστασιάδης και Αλ. Κοντός απουσίαζαν εκτός Ελλάδος.

Υπεράσπιση

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, ο Πρ. Παυλόπουλος, αφού χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητική την ανάδειξή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, τόνισε ότι το χρέος του έναντι των πολιτών συμπυκνώνεται στον προεδρικό όρκο κι έχει τέσσερις βασικούς άξονες: Απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος χωρίς καμία έκπτωση, υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, προστασία των αδυνάτων και προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Υπεράσπιση, όπως είπε, «για να βγούμε από τον εφιάλτη της κρίσης που ζούμε». Πρόσθεσε, δε, ότι: «Δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς, όχι μόνο για μας, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη».


Σχολιάστε εδώ