Πάγωμα και αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ

Οι δύο Συνομοσπονδίες συμπίπτουν:

* Στην καθιέρωση μιας πραγματικής κεφαλαιοποίησης και παγώματος των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών και στην άρση της ποινικοποίησης για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης προτείνει διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ταύτιση του συστήματος ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με τις ρυθμίσεις του Δημοσίου και εκλογίκευση των προστίμων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Καββαθάς προτείνει:

1. Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για τα δύο επόμενα έτη, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του.

Από αυτό το μέτρο, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, υπολογίζεται ότι με την ενεργοποίηση των μισών οφειλετών του Οργανισμού (περίπου 200.000 ασφαλισμένοι) μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ / έτος.

2. Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 ευρώ (= 30 κατώτατες συντάξεις του Οργανισμού + προσαυξήσεις και τέλη), που είναι σήμερα, στα 40.000 ευρώ, με παράλληλη διόρθωση της εγκυκλίου του ΟΑΕΕ σχετικά με τον αριθμό των 30 μηνιαίων κατώτατων συντάξεων, που είναι σήμερα, στις 80 κατώτατες συντάξεις. Και

3. Λόγω της κοινωνικής – ανθρωπιστικής κρίσης, να υπάρχει η δυνατότητα καταβολής μίας τουλάχιστον εισφοράς ανά εξάμηνο από τον ασφαλισμένο, ώστε να χαρακτηρίζεται ασφαλιστικά ενήμερος. Ωστόσο, σήμερα η οικονομική δυσπραγία είναι τέτοια, ώστε είναι κοινωνικά επιβεβλημένη η αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα.

Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ως προς τον κατώτατο μισθό, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης συμφώνησε με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη ότι μια άμεση μεταβολή αύξησης των μισθών κατά 25% μπορεί να αποφευχθεί, ώστε να μην υπάρξει καμία αφορμή για αύξηση της ανεργίας, γι’ αυτό προτείνει την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους.

Επίσης, προτείνει η επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας με το επίδομα των 360 ευρώ να έχει συνδικαιούχους εργοδότη και εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας, τονίζοντας ότι ένα επίδομα ανεργίας μπορεί να επιδοτήσει δύο θέσεις εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την επιχείρηση.

Να πού είναι τα λεφτά…

@ Από 1 έως 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται η φοροαποφυγή από πολυεθνικές μέσα από τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ψίχουλα, δηλαδή.

@ Περί τα 9,7 δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν. Αυτά κι αν είναι… ψίχουλα.


Σχολιάστε εδώ