Νέα Φάρμακα
Η κυστική ίνωση είναι σπάνια και η πιο κοινή θανατηφόρα κληρονομούμενη νόσος των Καυκάσιων παγκοσμίως. Προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου στο έβδομο χρωμόσωμα και επηρεάζει πολλά ζωτικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο σχηματισμός ιδιαίτερα παχύρευστων και αφυδατωμένων εκκριμάτων σε διάφορα όργανα και αδένες του σώματος, οδηγώντας στη σταδιακή καταστροφή και βλάβη τους. Τα κύρια συμπτώματα αφορούν το αναπνευστικό, πεπτικό – γαστρεντερικό και αναπαραγωγικό σύστημα.
Η δραστική ουσία μαννιτόλη είναι μια φυσιολογικά παραγόμενη πολυόλη (αλκοόλη σακχάρου), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως οσμωτικός παράγοντας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ενισχύσει την όσμωση (διαμεμβρανική ροή υγρών). Η αποτελεσματική θεραπεία για την εκκαθάριση της υπερβολικής βλέννας στους πνεύμονες είναι αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Κ.Ι., δεδομένου ότι επιτρέπει τα αναπνευστικά όργανα να λειτουργούν στην υψηλότερη δυναμικότητα τους και μειώνει τους κινδύνους της μακροχρόνιας λοίμωξης και φλεγμονής των πνευμόνων.
Η εισπνεόμενη μαννιτόλη ελέγχθηκε σε δύο βασικές μελέτες στις οποίες μετείχαν 642 ασθενείς ηλικίας από 6 έως 56 ετών με ήπια ή μέτρια κυστική ίνωση, μεταξύ των οποίων 341 ενήλικες. Συνολικά, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία 26 εβδομάδων με Bronchitol® σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο παρουσίασαν βελτίωση της τάξεως του 2-3%, προσαρμοσμένο με βάση την ηλικία, το ύψος και το φύλο του ασθενούς.
***
Γενόσημο σκεύασμα μεμαντίνης για την άνοια
Το Memantine της Mylan αποτελεί το πρώτο γενόσημο σκεύασμα μεμαντίνης που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ελεγμένο και εγκεκριμένο από διεθνείς οργανισμούς, που βελτιώνει σημαντικά τα νοητικά συμπτώματα της νόσου Alzheimer, εξοικονομώντας παράλληλα σημαντικούς πόρους προς όφελος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η ποιότητα του σκευάσματος διασφαλίζεται από τις αυστηρές διαδικασίες παραγωγής της Mylan (GMP), εγκρίνεται από αυστηρούς εγκριτικούς οργανισμούς υγείας (FDA, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), ενώ η μελέτη Βιοϊσοδυναμίας του Memantine Mylan από το κέντρο Kendle International Inc, στις ΗΠΑ δίνει τη δυνατότητα σε γιατρό και φροντιστή να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Παράλληλα το Memantine Mylan, βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενή εξασφαλίζοντάς του 1,7 επιπλέον χρόνια θεραπείας στο ίδιο κόστος που θα δαπανούσε για την ετήσια θεραπεία του με το αντίστοιχο πρωτότυπο.
***
Πρόληψη της υποτροπιάζουσας θρόμβωσης στους καρκινοπαθείς
Σύμφωνα με δεδομένα διεθνούς μελέτης που παρουσιάστηκε στο 56ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας επιβεβαιώνεται ότι η τινζαπαρίνη είναι πιο αποτελεσματική από τη βαρφαρίνη για την πρόληψη της υποτροπής των φλεβικών θρομβωτικών επεισοδίων (φλεβικής θρομβοεμβολής, VTE) σε καρκινοπαθείς.
Οι καρκινοπαθείς με ιστορικό VTE, συμπεριλαμβανομένης της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) ή της πνευμονικής εμβολής (PE), εμφανίζουν σημαντικό κίνδυνο υποτροπής της θρόμβωσης. Επομένως, η αποτελεσματική προληπτική αγωγή αποτελεί προτεραιότητα στον εν λόγω πληθυσμό.
Η LEO Pharma διεξήγαγε τη μελέτη CATCH για την οποία η Δρ. Agnes Lee, MD, του University of British Columbia και του Vancouver Coastal Health του Καναδά, κύρια ερευνήτρια της μελέτης CATCH, σχολίασε τα εξής: «Ως η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για τη θεραπεία της θρόμβωσης σε καρκινοπαθείς, η παρούσα μελέτη ενισχύει τις κλινικές οδηγίες που υποστηρίζουν τη χρήση ηπαρινών μικρού μοριακού βάρους αντί της βαρφαρίνης για την πρόληψη της υποτροπής των θρομβώσεων σε αυτούς τους ασθενείς. Επίσης, τα αποτελέσματά μας παρέχουν την πρώτη ένδειξη για δευτερεύοντες παράγοντες που μπορεί να ληφθούν υπόψη με στόχο την πρόληψη των θρομβώσεων σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου, όπως η ταυτοποίηση βιολογικών δεικτών και άλλων παραμέτρων μιας και ενδέχεται να απαιτείται πιο επιθετική αγωγή σε ορισμένους ασθενείς».
Κατά την περίοδο της αγωγής, 6,9% των ασθενών που έλαβαν τινζαπαρίνη εμφάνισαν υποτροπή της VTE, σε σύγκριση με 10% των ασθενών που έλαβαν βαρφαρίνη. Η τινζαπαρίνη δεν εμφάνισε στατιστικά σημαντική μείωση της υποτροπής της VTE, ωστόσο εμφάνισε στατιστικά σημαντική δράση στη μείωση της DVT σε φλέβες άνω του γόνατος (σοβαρότερες/εγγύς DVT). Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφορές στη θνησιμότητα ή στην επίπτωση μειζόνων αιμορραγικών επεισοδίων (2,9% στο σκέλος της τινζαπαρίνης και 2,7% στο σκέλος της βαρφαρίνης), διαπίστωσαν όμως ότι σημαντικά λιγότεροι ασθενείς εμφάνισαν μικρότερες αιμορραγίες με την τινζαπαρίνη παρά με τη βαρφαρίνη (11% έναντι 16%).