«Μάχη» με τους δανειστές για τη ρύθμιση των 100 δόσεων!

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», για τη νέα ρύθμιση θα δοθεί η πρώτη και συμβολικά πολύ σημαντική «μάχη» με τους δανειστές, εάν τελικά συμφωνηθεί παράταση της δανειακής σύμβασης με ταυτόχρονη δέσμευση της Αθήνας ότι θα αποφύγει «μονομερείς ενέργειες».

Το οικονομικό επιτελείο θα υποστηρίξει ότι πρόκειται για μια ρύθμιση ευεργετική για τα δημόσια ταμεία και με σημαντική κοινωνική διάσταση, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές θα ζητήσουν να «παγώσει» η κατάθεση του νομοσχεδίου και να τεθεί σε διαπραγμάτευση, όπου θα ασκήσουν ισχυρή πίεση για πολλές αλλαγές. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν, ότι περιθώρια για χάσιμο χρόνου δεν υπάρχουν και είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης, καθώς η υστέρηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «πάγωμα» πληρωμών από οφειλέτες που είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους, αλλά προσβλέπουν σε έναν καλύτερο διακανονισμό. Βασικές καινοτομίες της ρύθμισης είναι ότι η δυνατότητα εξόφλησης σε 100 δόσεις δίνεται σε όλους, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από 50 σε 20 ευρώ και παρέχεται, υπό όρους, η δυνατότητα «κουρέματος» έως και 50% της οφειλής.

«Κούρεμα» υπό όρους

Η δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής δίνεται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως το τέλος του 2013. Οι οφειλέτες μπορούν να προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση των οφειλών αυτών ή να προχωρήσουν σε εξόφληση σε δόσεις, με διαγραφή ακόμη και του 50% της συνολικής οφειλής, δηλαδή κυρίως προσαυξήσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και μέρος του κεφαλαίου της οφειλής. Τονίζεται όμως ότι από το «κούρεμα» εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, παρακρατούμενους φόρους (π.χ.: φόρος μισθωτών υπηρεσιών), μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Δυνατότητα «κουρέματος» προβλέπεται για μικρά χρέη οφειλετών με πολύ χαμηλά πραγματικά (όχι τεκμαρτά) εισοδήματα. Αυτοί θα μπορούν να προσφεύγουν σε περιφερειακές επιτροπές εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να βρίσκονται εξατομικευμένες λύσεις εξόφλησης ή και για τη διαγραφή των χρεών τους, εφόσον δεν υπερβαίνουν κάποιο όριο, πιθανότατα 500 ευρώ.

Οι βελτιώσεις της παλιάς ρύθμισης

Μεγάλες, όμως, είναι οι βελτιώσεις στην ισχύουσα ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Ειδικότερα:

* Η ελάχιστη δόση μειώνεται από τα 50 ευρώ στα 20 ευρώ.

* Οι 100 δόσεις δίνονται σε όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ύψους οφειλής (σήμερα οι δόσεις περιορίζονται έως τις 72 για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ) και καταργείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ για τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση.

* Το ποσοστό διαγραφής προσαυξήσεων αυξάνεται στο 30% για εξόφληση σε 100 δόσεις και φθάνει στο 100% για εφάπαξ εξόφληση.

* Εντάσσονται οφειλέτες στη ρύθμιση ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει κάποιες φορολογικές δηλώσεις, με την υποχρέωση όμως να τις υποβάλουν εντός τριών μηνών.

* Δεν θα υπάρχει προϋπόθεση καταβολής όλων των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί μετά την 1/1/2015 για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

* Στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να υπαχθούν για πρώτη φορά και οφειλές ΦΠΑ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

* Δίνεται περίοδος χάριτος για καθυστέρηση έως τριών δόσεων, με προσαύξηση 0,25%.

* Ποσά οφειλών έως 5.000 ευρώ που ρυθμίζονται δεν θα επιβαρύνονται με τόκους. Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα είναι 3% από περίπου 4,5% που είναι σήμερα.

* Καταργούνται τα βαριά πρόστιμα εκπρόθεσμης πληρωμής οφειλών (10% για δίμηνη καθυστέρηση, 20% για 12μηνη και 30% για 24μηνη).

* Η προθεσμία υποβολής αίτησης για ρύθμιση χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα ως τις 31/12/2013 λήγει στις 30 Απριλίου και για τα χρέη έως 31/12/2014 λήγει στις 31 Μαΐου.

Τέλος στα αυτόφωρα!

Η κυβέρνηση καταργεί, όπως ανακοίνωσε η κ. Βαλαβάνη, το διαρκές ποινικό αδίκημα για τις οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψει να κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και να επιβάλλεται το μέτρο της προσωποκράτησης κατά των οφειλετών. Μεσότιτλος: Μόνο 9 δισ. ευρώ τα εισπράξιμα χρέη

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων ανέρχεται στα 76 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κ. Βαλαβάνη. Όμως, με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου, το χρέος που μπορεί τελικά να εισπραχθεί ανέρχεται σε μόλις 9 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, σχεδόν το 90% των οφειλών προς το κράτος θεωρούνται εκ προοιμίου χαμένες!


Σχολιάστε εδώ