Κτυπάει η καμπάνα για Παπασταύρου
Οι έρευνες των Οικονομικών Εισαγγελέων για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ -που από τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν την παρέλαβε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται εν υπνώσει- έχουν φθάσει στον κ. Παπασταύρου.
Το όνομά του φιγουράρει στη λίστα με τους 2.062 έλληνες καταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, η οποία λίστα είναι από τους λογαριασμούς που υπέκλεψε ο τεχνικός υπολογιστών της εν λόγω τράπεζας Ερβέ Φαλτσιάνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες πρόκειται να ασκηθεί δίωξη κατά του κ. Παπασταύρου με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του ΣΔΟΕ, και όχι μόνο…
Να θυμίσουμε ότι ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρά τον σάλο που είχε ξεσπάσει λόγω της αναφοράς του ονόματος του συμβούλου του στη λίστα με τους έλληνες καταθέτες -οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τα χρήματα που εμφανίζονται να έχουν στην HSBC της Γενεύης, άρα πρόκειται για φοροδιαφυγή-, δεν τον απέπεμψε, προσφέροντάς του έτσι κάλυψη. Στη εν λόγω λίστα αναφέρεται το όνομα «PAPASTAVROU STAVROS (LAWYER)».
Ο γνωστός ισραηλινός επιχειρηματίας Σαμπί Μιονί, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά από το 2006 ζει και δραστηριοποιείται στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι ο κ. Παπασταύρου ήταν διαχειριστής των αμοιβαίων κεφαλαίων του (funds) και με αυτήν την ιδιότητα ήταν και συνδικαιούχος σε καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC, και όχι με προσωπικά του κεφάλαια.
Αυτονόητα τα ακόλουθα ερωτήματα:
Πρώτον: Από πού προκύπτει ότι τα 500.000.000 ευρώ δεν ήταν του κ. Σταύρου Παπασταύρου;
Υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο με βεβαία ημερομηνία πριν από το άνοιγμα του λογαριασμού στην HSBC στη Γενεύη το οποίο να αναφέρει τις δικαιολογίες του κ. Μιονί;
Δεύτερον: Υπάρχει κάποια επιστολή ή βεβαίωση του κ. Παπασταύρου στην Εφορία του ότι υπάρχει αυτός ο λογαριασμός στην τράπεζα της Γενεύης και ότι είναι απλώς διαχειριστής;
Τρίτον: Ο κ. Μιονί λέει ότι είναι και συνδικαιούχος.
Ο κάθε Έλληνας τι μπορεί να σκεφθεί, κύριε Παπασταύρου; Μπορεί να πει, π.χ., ότι καλύπτετε τον κ. Μιονί. Αλήθεια, για ποιον λόγο σάς είχε συνδικαιούχο; Και
Τέταρτον: Έστω ότι είναι νόμιμα όλα αυτά, είναι και ηθικό ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού να έχει λογαριασμό 500.000.000 ευρώ στην Ελβετία;
***
Το «ΠΑΡΟΝ» είχε αποκαλύψει την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ
Να θυμίσουμε ότι την ύπαρξη της λίστας με τους έλληνες καταθέτες στην HSBC ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά την είχε μάθει από το «ΠΑΡΟΝ», με την πρωτοσέλιδη αποκάλυψή του στις 25 Δεκεμβρίου 2010 (φύλλο 947), όπως φαίνεται και από τη φωτοτυπία που δημοσιεύουμε. Τότε οι πληροφορίες από κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ μιλούσαν για 1.991 έλληνες καταθέτες. Ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου είχε τη λίστα στα χέρια του από τον Σεπτέμβριο του 2010. Την είχε παραλάβει από τον τότε πρέσβη μας στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη, αντίγραφο της οποίας είχε παραδώσει η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και σήμερα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εξ ου και από λίστα Φαλτσιάνι μετά την παραλαβή της καθιερώθηκε ως λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αντί να δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να προχωρήσει στην αξιοποίησή της, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να είχε εισπράξει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, την έκρυψε επειδή μεταξύ των καταθετών – φοροφυγάδων ήταν και τρεις ξαδέλφες του και για αυτήν την παράνομη πράξη του έχει παραπεμφθεί με απόφαση της Βουλής στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου η δίκη έχει ορισθεί για τις 25 Φεβρουαρίου. Γνώστες του περιεχομένου της λίστας υποστηρίζουν ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να είχε εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ μόλις προχθές ο Φαλτσιάνι δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει εισπράξει ούτε το 1% από αυτά που μπορεί να πάρει!