Κερδίζει χρόνο ο Σαμαράς

Με το σκεπτικό αυτό αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο Αντ. Σαμαράς και συνολικά η ηγετική ομάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τη σκληρή κριτική των βουλευτών.

Ωστόσο, αμέσως μετά το αδιέξοδο στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, ορισμένοι εξ αυτών έσπευσαν να ζητήσουν αναβολή της συνεδρίασης υπό το φως των νέων εξελίξεων.

Καθοριστικό ρόλο στην υποχώρηση της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές διαδραμάτισε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής. Στις διαδοχικές επικοινωνίες του με κορυφαία στελέχη και βουλευτές επισήμανε την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι, προσθέτοντας ότι η κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα δεν αφήνει περιθώρια για ενδοπαραταξιακές αψιμαχίες και τυφλές συγκρούσεις. «Όλα πρέπει να γίνουν στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο», ήταν το μήνυμά του. Προτροπή που έγινε άμεσα αποδεκτή ακόμη και από τους πλέον «θερμόαιμους» βουλευτές, που από το βράδυ των εκλογών «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους.

«Όταν δεν ξέρουμε τι ξημερώνει για τη χώρα, δεν μπορούμε εμείς να ασχολούμαστε με το αν έφταιξε περισσότερο για την ήττα ο Σαμαράς ή ο Λαζαρίδης», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής και πρώην υπουργός. Αυτό πάντως δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι το μέτωπο έκλεισε οριστικά. Όποτε κι αν συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Σαμαράς θα περάσει σίγουρα δύσκολες στιγμές, καθώς ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών θα ασκήσει σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του, ειδικά όσον αφορά τις επιλογές και τους χειρισμούς που έγιναν τους τελευταίους μήνες της κυβερνητικής θητείας, αλλά και τη στρατηγική που ακολούθησε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αλλάζει το φόντο

Είναι ωστόσο εμφανές ότι η αντιπαράθεση -ο κ. Σαμαράς και οι περί αυτόν βουλευτές- θα εξελιχθεί μέσα σε εντελώς διαφορετικό φόντο και με άλλον προσανατολισμό. Πολύ δύσκολα ορισμένοι θα κάνουν το παραπάνω βήμα, να αμφισβητήσουν, δηλαδή, ευθέως τον κ. Σαμαρά και να θέσουν θέμα αλλαγής ηγεσίας. Κι αυτό για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, διότι η κατάσταση στη χώρα δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί στις επόμενες εβδομάδες ούτως ώστε τα κόμματα, απερίσπαστα, να ασχοληθούν με τις εσωτερικές τους διαφορές. Οι αβεβαιότητες δεν θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας, ενώ θα ξεκινήσουν σταδιακά οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας.

Δεύτερον, διότι κανείς από τους πιθανούς διαδόχους του κ. Σαμαρά δεν έχει ξεχωρίσει, ούτε καν έχει εκδηλώσει ανοιχτά τις φιλοδοξίες του, ειδικά όσοι -τα ονόματα των οποίων συζητούνται παρασκηνιακά, ήτοι Ν. Δένδιας, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης κ.ά.- δεν συγκεντρώνουν τη μεγάλη αποδοχή της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Το κυριότερο, δεν διαθέτουν το πολιτικό εκτόπισμα για να ηγηθούν ενός μεγάλου κόμματος ενώ η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη ιστορικά καμπή. Ακόμη και «λαβωμένος» από την εκλογική ήττα, ο κ. Σαμαράς δείχνει και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός, ενώ διατηρεί έναν ευρύ κύκλο επαφών με παράγοντες των Βρυξελλών.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- δεν πρόκειται να τεθεί άμεσα θέμα ηγεσίας είναι διότι δεν συμφωνεί ο Κ. Καραμανλής, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του καμιά εξέλιξη δεν μπορεί να δρομολογηθεί στη Νέα Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, η αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα θα γίνει σε ιδεολογικό επίπεδο, καθώς ο κ. Σαμαράς κατηγορείται από την πλειονότητα των στελεχών ότι επί ηγεσίας του η παράταξη μετακινήθηκε σταδιακά στο δεξιότερο άκρο της Δεξιάς. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι με την πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός, αλλά και με τις επιλογές προσώπων, εγκατέλειψε τον μεσαίο χώρο, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων να αναζητήσει άλλη πολιτική στέγη. Στο πλαίσιο αυτό τα «πυρά» των βουλευτών θα έχουν ως στόχο κυρίως τους Μ. Βορίδη και Άδ. Γεωργιάδη, καθώς, κατά την άποψή τους, η παρουσία τους και η αξιοποίησή τους σε σημαντικές θέσεις αλλοίωσε τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας. Ενόχλησε και αποθάρρυνε τους κεντρώους, μετριοπαθείς ψηφοφόρους, όσους δηλαδή είχαν απομείνει από την περίοδο του Κ. Καραμανλή.


Σχολιάστε εδώ