«Κάνουμε σαν να μην καταλαβαίνουμε τι έγινε στις εκλογές»!
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι από την ηγετική ομάδα προσπαθούν να κρατήσουν ζεστό το σενάριο μιας χρονικής παράτασης όσον αφορά τη διεξαγωγή του συνεδρίου (15 Μαΐου), υπό την έννοια πως αν οι πολιτικές εξελίξεις είναι τέτοιες που επιβάλλουν «ενεργό ρυθμιστικό ρόλο από το ΠΑΣΟΚ», τότε θα μπορούσε να μετατεθεί ακόμα πιο πίσω το συνέδριο, ή και να «παγώσει» προσωρινά, καθώς θα υπάρχουν ανοιχτά μπροστά μεγάλα πολιτικά θέματα.
Όπως άλλωστε επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, μέχρι τώρα η ίδια η ροή της επικαιρότητας «δρα καταλυτικά ώστε να πέφτουν οι τόνοι στα εσωκομματικά και να υπάρχει ενασχόληση με την πραγματική πολιτική». Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν έφυγε και πάλι από το προσκήνιο η σφοδρή αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η κριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα έμεινε πίσω, ενώ όσον αφορά το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (που είναι ένας εκ των κεντρικών δελφίνων) επιχείρησε να δώσει τον δικό του τόνο δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει τον Νίκο Αλιβιζάτο (που πρότεινε το ΠΟΤΑΜΙ) και όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο έτερος που ενδιαφέρεται για την ηγεσία, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κρατάει πιο χαμηλούς τόνους και ρίχνει το βάρος στην επεξεργασία μιας πολιτικής πλατφόρμας.
Στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν να ποντάρουν σε μια σταθερή φθορά της νέας κυβέρνησης, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει όσον αφορά τις σχέσεις με τους δανειστές αλλά και της εγκατάλειψης των «μαξιμαλιστικών προεκλογικών εξαγγελιών». Αυτό, ειδικά, το τελευταίο, εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη, θα έχει γρήγορες επιπτώσεις στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το εκλογικό σώμα.
Για την ώρα, το ΠΑΣΟΚ απέφυγε μια μετωπική με την κυβέρνηση, καθώς διέκρινε ότι η νέα κυβέρνηση τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από την κοινωνία και συνεπώς δεν ήθελε να μπει στο κάδρο ως «υπονομευτής της προσπάθειας διαπραγμάτευσης». Μάλιστα επέλεξε μια σαφώς διαφορετική στρατηγική από τον μέχρι τώρα συνεταίρο του στη συγκυβέρνηση, τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ, καθώς έσπευσε -έστω και «με κρύα καρδιά»- να στηρίξει προσεκτικά τη γραμμή διαπραγμάτευσης «συμπράττοντας» μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση και με το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη.
Πάντως, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν συμμερίζονται καθόλου τις απόψεις της ηγεσίας και λένε: «…κάνουμε σαν να μην καταλαβαίνουμε τι έγινε στις εκλογές και ποιο ήταν το μήνυμα του λαού», ενώ σημειώνουν πως «ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση δεν τα πάνε καλά, ακόμα και αν διαψεύσουν ένα μεγάλο μέρος από τις προσδοκίες του κόσμου, θεωρείται σχεδόν αδύνατο οι ψηφοφόροι να ξαναγυρίσουν σε πολιτικές και πρόσωπα που τα θεωρούν υπεύθυνα για την κατρακύλα της χώρας».
Πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές για την τακτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι ζητά στην πραγματικότητα ένα τρίτο Μνημόνιο. Προσπαθώντας, πρωτίστως, να δικαιολογήσει τις επιλογές του ως πρώην κυβερνητικός εταίρος άσκησε κριτική για τον χρόνο που έχασε η κυβέρνηση σε «μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση εσωτερικής κατανάλωσης», πριν αποδεχθεί την αλήθεια και ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης, επιμένοντας ότι αυτή είναι ταυτόσημη με ένα νέο Μνημόνιο. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι ενώ οι προκάτοχοί της είχαν ως στόχο την άμεση έξοδο από το Μνημόνιο και τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, εκείνη ζητά στην πραγματικότητα ένα τρίτο, ουσιαστικά, Μνημόνιο.
Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, παρότι, επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου ουδέποτε απάντησε στις δηλώσεις Βενιζέλου. Κάνοντας λόγο για «αθλιότητες» που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να ταυτίζεται με τις θέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος -στον αντίποδα όσων υποστηρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών- πρεσβεύει την άποψη ότι το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης είναι αίτημα παράτασης και του Μνημονίου και του προγράμματος και συνεπώς επαρκές ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του Eurogroup χωρίς περαιτέρω έκθεση της χώρας σε κινδύνους. «Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών λέει ακριβώς το αντίστροφο. Δηλαδή ότι το αίτημα δεν είναι ουσιώδες και επαρκές και ότι πρέπει να συμπληρωθεί, αλλιώς δεν προχωρά», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.