Θρίλερ διαρκείας…

***

Μνημόνιο

Ο Γ. Βαρουφάκης, στην επιστολή του προς τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη δέσμευση της χώρας μας να προωθήσει σε βάθος χρόνου μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους κ.ά. Δεσμεύεται επίσης για την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα έθεταν σε κίνδυνο τους παραπάνω στόχους, ενώ ζητεί από τους δανειστές να συμφωνήσουν από κοινού για την εποπτεία της πορείας της ελληνικής οικονομίας από τους τρεις θεσμούς, ήτοι, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Το γεγονός αυτό οδήγησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση μέσα από τις διαπραγματεύσεις πηγαίνει, ουσιαστικά, για νέο Μνημόνιο, έχοντας εγκαταλείψει όλες τις «κόκκινες γραμμές». Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε πολύτιμο χρόνο με συνέπεια η κατάσταση της οικονομίας να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Τελεσίγραφα

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το «ναυάγιο» στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας είχαμε ένα μπρα ντε φερ δηλώσεων και αντιδηλώσεων από τις δύο πλευρές. Οι Βρυξέλλες, αλλά, κυρίως, το Βερολίνο, επέμεναν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Προειδοποιούσαν μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση από τις 28 Φεβρουαρίου θα βρισκόταν στον αέρα. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι η χώρα δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα και ότι παρήλθε προ πολλού η εποχή της αποικιοκρατίας. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση εργάζεται για μια έντιμη λύση και για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία χωρίς λιτότητα, χωρίς Μνημόνιο και χωρίς την «τρόικα». Ο Αντ. Σαμαράς από την πλευρά του κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να αποφύγει τη ρήξη. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη ήταν και τα σενάρια καταστροφής, με τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης να επιμένουν στις προοπτικές ενός Grexit, ενώ σε ανάλογο κλίμα ήταν τραπεζικοί όμιλοι και οικονομολόγοι.

Υψηλή αποδοχή

Με ισχυρή πλειοψηφία (233 ψήφοι) εξελέγη την περασμένη Τετάρτη νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Πρ. Παυλόπουλος. Η απόφαση του πρωθυπουργού να τον προτείνει για το ύπατο αξίωμα αιφνιδίασε εν μέρει, αν και το όνομά του συζητείτο έντονα τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο προηγήθηκε ένα θρίλερ, καθώς μέχρι τις παραμονές της ψηφοφορίας άλλος (Δ. Αβραμόπουλος) φερόταν ως ο επικρατέστερος, ενώ υπήρχαν και έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου ζητούσαν επίμονα να προταθεί πρόσωπο από την Αριστερά. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια να αναβληθεί για δύο 24ωρα η επίσημη ανακοίνωση. Για την… Ιστορία, ο Πρ. Παυλόπουλος συγκέντρωσε τις ψήφους 233 βουλευτών, ενώ ο προτεινόμενος από το Ποτάμι Ν. Αλιβιζάτος 30 (τον ψήφισαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ). ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή (32 ψήφοι συνολικά) ψήφισαν «παρών». Απόντες πέντε: Οι Κυρ. Μητσοτάκης (ΝΔ), Σ. Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ι. Γαϊτάνη (ΣΥΡΙΖΑ), που διαφώνησαν με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου και οι Αλ. Κοντός, Σ. Αναστασιάδης που απουσίαζαν εκτός Ελλάδος.

Εκεχειρία

Οι δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές είχαν ως… συνέπεια να αναβληθεί η προγραμματισμένη, για την περασμένη Πέμπτη, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Αντ. Σαμαράς θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική αρκετών βουλευτών. Η εκεχειρία πάντως είναι προσωρινή, αφού το κλίμα στο εσωτερικό της παράταξης εξακολουθεί να είναι τεταμένο. Ωστόσο, μετά τις διαδοχικές, πυροσβεστικού χαρακτήρα, παρεμβάσεις του Κ. Καραμανλή, φαίνεται να υποχωρούν τα σενάρια αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά. Ως εκ τούτου, στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μάλλον απίθανο να τεθεί από ορισμένους, πρωτοκλασάτους τουλάχιστον, θέμα ηγεσίας. Οι εξελίξεις αναβάλλονται γι’ αργότερα…


Σχολιάστε εδώ