Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί

Μήπως έχετε αρχίσει να ξεχνάτε;

Στο παρελθόν, η απώλεια της μνήμης θεωρούνταν φυσιολογική συνέπεια των γηρατειών. Σήμερα η άποψη αυτή δεν ισχύει. Είναι γεγονός ότι η ικανότητα να συγκρατούμε πληροφορίες στη μνήμη μας ελαττώνεται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να δυσκολεύονται να θυμηθούν πρόσφατα γεγονότα και ονόματα προσώπων. Αυτές όμως οι δυσκολίες είναι τόσο ήπιες, ώστε δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων.

Ο ηλικιωμένος πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί όταν οι δυσκολίες μνήμης γίνουν εντονότερες και επηρεάζουν την καθημερινότητά του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι πάσχει από άνοια. Η πιο συχνή μορφή άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία αρχικά εκδηλώνεται με απώλεια μνήμης και σταδιακά οδηγεί τον ασθενή στο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και να είναι πλήρως εξαρτημένος από τον άνθρωπο που τον φροντίζει.

Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η έγκαιρη διάγνωσή της. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα τα οποία ελέγχουν τα συμπτώματα της νόσου και εξασφαλίζουν στον ασθενή καλή ποιότητα ζωής. Επιπλέον, υπάρχουν μη φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν τις νοητικές λειτουργίες του ασθενούς σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν πιστεύετε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε είναι εντονότερες από το φυσιολογικό για την ηλικία σας, απευθυνθείτε άμεσα είτε στον οικογενειακό σας γιατρό είτε σε νευρολόγο ή ψυχίατρο, ειδικευμένο σε προβλήματα μνήμης. Αυτός θα αξιολογήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, θα σας ενημερώσει για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε και θα σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

10 προειδοποιητικά σημεία της νόσου Αλτσχάιμερ

1. Ξεχνάτε ονόματα και φυσιογνωμίες ανθρώπων;

2. Συναντάτε δυσκολία στο να εκφραστείτε; Ψάχνετε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις;

3. Χάνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα (γυαλιά, χάπια, κλειδιά);

4. Ξεχνάτε τα πρόσφατα γεγονότα, παρʼ όλο που θυμάστε πολύ καλά τα παλαιότερα;

5. Αντιμετωπίζετε δυσκολία να κάνετε πράγματα που παλαιότερα σας φαίνονταν πολύ εύκολα, π.χ. να μαγειρέψετε, να οδηγήσετε, να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας;

6. Δυσκολεύεστε να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας και να οργανώσετε την καθημερινότητά σας;

7. Χάνετε τον δρόμο σας σε περιοχές που γνωρίζετε καλά;

8. Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την ημερομηνία; Ξεχνάτε τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις σας;

9. Παρατηρείτε αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητά σας;

10. Τα προβλήματα με τη μνήμη σας δυσκολεύουν την καθημερινή σας ζωή;

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξή τους, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.

Εκπαίδευση στο σπίτι για έμμισθους φροντιστές ανθρώπων με άνοια

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών αναπτύσσει μια πλατφόρμα εκπαίδευσης έμμισθων φροντιστών. Η αρχική ιδέα έχει αναπτυχθεί και εφαρμοστεί από τον ιταλικό οργανισμό για τη φροντίδα των Ηλικιωμένων, Anziani e non solo. Το πρόγραμμα ονομάζεται ΑΣΠΑΣΙΑ και στόχο έχει να προσφέρει εκπαίδευση στο σπίτι σε ανθρώπους που απασχολούνται με τη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων. Στην Ελλάδα, για τη φροντίδα ενός ανθρώπου με άνοια σε μεγάλο ποσοστό, ειδικά στο προχωρημένο στάδιο της άνοιας, εμπλέκονται οι έμμισθοι φροντιστές.

Το 20% των έμμισθων φροντιστών είναι μετανάστες, ποσοστό που αντανακλά μόνο τους νόμιμα εγγεγραμμένους. Τα 2/3 των έμμισθων φροντιστών προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Βουλγαρία. Κατά κύριο λόγο είναι γυναίκες, οι οποίες εργάζονται χωρίς ασφάλιση και χωρίς άδεια εργασίας και συχνά δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για τη φροντίδα ενός ατόμου με άνοια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλής ποιότητας φροντίδα και ψυχολογική επιβάρυνση του έμμισθου φροντιστή.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν προσφέρεται σε κανέναν οργανισμό εκπαίδευση έμμισθων φροντιστών, οι ανάγκες φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων παραμένουν και ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται.

Το πρόγραμμα SET CARE: Self-study E-learning Tool for the Social Home – care Sector αποτελείται από δέκα διδακτικές ενότητες και εστιάζει σε θέματα όπως, η σωματική υγεία, η μέτρηση σακχάρου, οι βασικές δεξιότητες υποστήριξης ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, τρόποι επικοινωνίας, δικαιώματα και υποχρεώσεις, εθνικό σύστημα υγείας, πρακτικά ζητήματα φροντίδας ασθενών με άνοια κ.ά. Στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι έμμισθοι φροντιστές μπορούν να βρουν εκπαιδευτικό-οπτικοακουστικό υλικό (video, φωτογραφίες, παρουσιάσεις) και τεστ πολλαπλής επιλογής στην ελληνική και βουλγαρική γλώσσα.

Η μεταφορά του προγράμματος ΑΣΠΑΣΙΑ εγκρίθηκε και για την Ελλάδα από το ΙΚΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Transfer of Innovation, Leonardo da Vinci και συμμετέχουν οι φορείς: Anziani e non solo (Ιταλία), Balkanplan ltd (Βουλγαρία), NPO (Βουλγαρία), 01πληροφορική (Ελλάδα), Ελληνο-βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος (Ελλάδα), Δήμος Κορυδαλλού (Ελλάδα), ΚΜΟΠ (Ελλάδα), Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών (Ελλάδα).

Υπεύθυνη διαχείρισης Προγράμματος: Αρετή Ευθυμίου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και το υλικό, παρακαλώ επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.setcare.eu

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Υποστήριξης Φροντιστών

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνει Σεμινάρια Εκπαίδευσης και Υποστήριξης για τους φροντιστές ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Τα σεμινάρια αποτελούνται από 8 δίωρες συναντήσεις, μία κάθε εβδομάδα, όπου οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με την άνοια, όπως: Η Μνήμη και οι διαταραχές της, τα συμπτώματα και η εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, πρακτικά θέματα για την καθημερινή φροντίδα ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, νομικά και κοινωνικά θέματα κ.ά., αλλά και να εκπαιδευθούν στη διαχείριση του ψυχικού φορτίου που προκαλεί στην οικογένεια η νόσος.Οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών που παίρνουν μέρος στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Υποστήριξης καταρτίζονται υπεύθυνα ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον ασθενή τους, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους με άλλους φροντιστές. Ενημερώνονται για τα προγράμματα λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας και για τα προγράμματα ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης φροντιστών και γενικότερα για τις δράσεις της Εταιρείας νόσου Alzheimer Αθηνών. Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια επαναλαμβάνονται 2 ή 3 φορές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 210-7013271 εργάσιμες μέρες και ώρες και στο

e-mail: [email protected]

Ψυχοεκπαίδευση Φροντιστών

Τα προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης φροντιστών έχουν 3 κύριους στόχους:

* την εκπαίδευση στην άνοια

* την απόκτηση δεξιοτήτων και

* τη διαχείριση των συναισθημάτων

Η ομάδα ψυχοεκπαίδευσης αποτελείται από 8 έως 12 άτομα και η διάρκεια των συναντήσεων κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής νέων μελών μετά τη 2η συνάντηση, αφού οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης αποτελούν «κλειστές» ομάδες, δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να νιώσουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη τόσο με το συντονιστή της ομάδας όσο και με τα άλλα μέλη. Στην έναρξη των συναντήσεων υπογράφεται συμβόλαιο της συμμετοχής όπου και καθορίζονται οι υποχρεώσεις των μελών της ομάδας αλλά και του συντονιστή. Δεν υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συναντήσεις κατ΄ επιλογή, όπως στους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς κύκλους.

Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 210-7013271 εργάσιμες μέρες και ώρες και στο e-mail: [email protected]

Ιατρείο Ψυχιατρικής Υποστήριξης Φροντιστών

Μια σημαντική παράμετρος της κοινωνικοοικονομικής διάστασης της νόσου Αλτσχάιμερ αποτελεί το αποκαλούμενο και «αόρατο» κόστος από τη νόσο. Το «αόρατο» κόστος αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις των φροντιστών από το φορτίο των ανελαστικών απαιτήσεων για παροχή φροντίδας στον πάσχοντα. Η ψυχολογική επιβάρυνση των φροντιστών συχνά έχει ως αποτέλεσμα τη «μετάφρασή» της σε σωματικά συμπτώματα (π.χ. αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας, αυξημένη χρήση φαρμάκων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό κ.ά.) ή σε απώλεια της παραγωγικότητας (π.χ. απουσία από την εργασία κ.ά.).

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών εμφανίζουν υψηλές βαθμολογίες σε κλίμακες άγχους-κατάθλιψης, κάνουν αυξημένη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, ενώ διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο νόσησης από κλινική κατάθλιψη.

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών στην προσπάθειά της να ανακουφίσει το βαρύτατο ψυχολογικό φορτίο των φροντιστών, στο πλαίσιο της απογευματινής λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας στο Παγκράτι, λειτουργεί κάθε Τρίτη απόγευμα ιατρείο για την ψυχιατρική υποστήριξη των φροντιστών.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε στο τηλ. 210-7013271 εργάσιμες μέρες και ώρες.

***

Σύλλογοι Υποστήριξης Ασθενών νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: – Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Νομού Λασιθίου, Επιμενίδου 39γ Αγ. Νικόλαος, Τηλ.: 28413 41330

ΑΓΡΙΝΙΟ: – Ελληνική Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αιτωλοακαρνανίας, Κέντρου 4 Αγρίνιο, Τηλ.: 28413 41330

ΑΘΗΝΑ: – Σωματείο Αλληλοβοήθειας Συγγενών Φροντιστών με Νόσο Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών Αθηνών, Κάνιγγος 23 Αθήνα, Τηλ.: 210 3811604, Γραμμή Βοήθειας: 210 3303678 – Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών Αγίας Παρασκευής, Ηπείρου 17 Αγ. Παρασκευή, Τηλ.: 210 6515268 – Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Μάρκου Μουσούρου 89 & Στύλπωνος 33 Παγκράτι, Τηλ.: 210 7013271

ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: – Σωματείο N. Alzheimer Αργαλαστής Πηλίου, Δημαρχείο Αργαλαστής, Τηλ: 24210 58218

ΑΡΤΑ: – Σωματείο Άρτας Στήριξης Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών, Β. Πύρρου 56 Άρτα, Τηλ.: 26810 78595

ΑΧΑΪΑ: – Ελλ. Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών «Μνημοσύνη», Σωσικράτους 12 Πάτρα, Κιν: 6945 395040, 6932 000414

ΒΟΛΟΣ: – Ελληνική Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών Βόλου, Ανθεστηρίων 5 Αλυκές Βόλου, Τηλ.: 24210 87265 – Ινστιτούτο Alzheimer Βόλου «Η Αγία Σοφία», Ρόζου 135 Βόλος, Τηλ.: 24210 44921, Γραμμή Βοήθειας: 24210-43448

ΕΥΒΟΙΑ: – Ελληνική Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών Κονίστρων Ευβοίας, Κονίστρες Ευβοίας, Τηλ.: 22220 58540

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: – Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Ηρακλείο «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», Νταλιάνη 22 Ηράκλειο Κρήτης, Τηλ.: 2810 226308

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: – Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών – Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Αγ. Ελένη» Πέτρου Συνδίκα 13 Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 810411 – Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Αγ. Γιάννης» , Κ. Καραμανλή 164 Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 351451/5, Γραμμή Βοήθειας: 2310 909000 – Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Καλαμαριάς, Νικομηδείας 24 Θεσσαλονίκη, Κιν.: 6973 302750 – Εταιρεία Μελέτης Ν. Alzheimer και Αγγειακών Ανοιών Κεντρικής Μακεδονίας, Στεφάνου Τάττη 10 Θεσσαλονίκη, Τηλ.:2310 280707 – Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, Τέρμα Δημ. Χαρίση Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 830 667

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: – Σωματείο Ιωαννίνων Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών «Ιπποκράτης», Γεν. Νοσοκομείο Γ. Χατζηκώστα, Λεωφ.Μακρυγιάννη Ιωάννινα, Τηλ.:26510 80420,

ΚΑΒΑΛΑ: – Ελληνική Εταιρεία N. Alzheimer Καβάλας, Φαληραίως 20 Αγία Παρασκευή, Τηλ: 2510 839951

ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ – Ν. ΠΕΛΛΑΣ: – Σωματείο Στήριξης ασθενών Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών και Υπερηλίκων Ν. Πέλλας, Κέντρο Ημέρας Καρυώτισσας, Τηλ: 24210 58218

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: – Πολιτιστικός Σύλλογος με την επωνυμία «Εταιρεία Νόσου Alzheimer Νομού Καρδίτσης», Ιεζεκιήλ 30 Καρδίτσα, Τηλ.: 24410 75010

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: – Πολιτιστικό Σωματείο «Σύλλογος Οικογενειών και φίλων πασχόντων από τη Νόσο Alzheimer & Συναφείς Διαταραχές Κομοτηνής, ο Λόγος», Πολυλειτουργικό Κέντρο Δ. Κομοτηνής, Γρ. Μαρασλή 1, Τηλ: 25313 50164

ΛΑΡΙΣΑ: – Ελληνική Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Λάρισας, Β΄ ΚΑΠΗ Λάρισας, Τέρμα Λαγού Λάρισα, Τηλ: 2410 235169

ΛΕΣΒΟΣ: – Λεσβιακός Σύλλογος Ν. Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Μυτιλήνης, Ερμού 104, Τηλ: 22510 61906

ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: – Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Καλλικράτειας, Χατζηαργύρου 68 Καλλικράτεια Χαλκιδικής, Κιν.: 6974 900754

ΞΑΝΘΗ: – Ελληνική Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών Ξάνθης, 28ης Οκτωβρίου 252 Ξάνθη, Τηλ: 25410 26020

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: – Ελληνική Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Β΄ Πειραιά, Kλεισόβης 93 Κερατσίνι, Τηλ: 210 4222522

ΡΕΘΥΜΝΟ: – Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Νομού Ρεθύμνης «Συμπαράσταση», Μάχης Ποταμών 9 Καλλιθέα, Τηλ: 28311 01645

ΡΟΔΟΣ: – Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παιδιών και ενηλίκων «Πανάκεια», Στ. Καζούλη 18 Ρόδος, Τηλ: 22410 78315, 39530

ΣΕΡΡΕΣ: – Ελληνική Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Σερρών, 4ο Χιλ. Σερρών Δράμας, Τηλ.: 23210 55789, 55222

ΧΑΛΚΙΔΑ: – Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας, Κ. Η. «Αγία Ειρήνη» Μεσσαπίων 4 Χαλκίδα, Τηλ.: 22210 84773

ΧΑΝΙΑ: – Ελληνική Εταιρεία Ν. Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Χανίων Xρυσοπηγής 58 Χανιά, Τηλ.: 28210 76050

ΧΙΟΣ: – Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Υγείας, Αλεξάνδρου Παχνού 11


Σχολιάστε εδώ