Ευκαιρία για… αντιπολίτευση!

Ο δήμαρχος Γ. Μώραλης, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τον χαρακτήρισε φτωχό αλλά ειλικρινή. Γιατί -όπως είπε- είναι ο μόνος τα τελευταία πέντε χρόνια -ή και παραπάνω- που είναι πραγματικός. Δεν περιλαμβάνει τίποτα εικονικό, τίποτα που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, τίποτα που να έχει μπει μόνο και μόνο για να βρεθεί ένας τρόπος να «κλείσει».

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χαρβαλάκου – Γλύκα, στην εμπεριστατωμένη εισήγησή της, είπε ότι σ’ αυτή τη φάση δεν ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία. Κατά συνέπεια και μόνο το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός «έκλεισε» με απολύτως πραγματικά στοιχεία και με κωδικούς που υφίστανται και έχουν χρήματα, δείχνει τη νέα αντίληψη που θέλει να «περάσει» η Δημοτική Αρχή.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Κάρλες ανέφερε ότι οι ΚΑΠ το 2009 ήταν 26 εκατ. ευρώ και το 2014 ήταν 16,5 εκατ. ευρώ περίπου. Και επειδή οι ΚΑΠ καλύπτουν μόνο τη μισθοδοσία, δεδομένου ότι για το 2015 το απαιτούμενο ποσό για τον σκοπό αυτό θα φτάσει τα 19 εκατ. ευρώ, είναι δεδομένο ότι ο δήμος θα έχει «άνοιγμα» 2,5 εκατ. ευρώ φέτος. Όταν πήρε τον λόγο η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαίρη Σταθάκη τίποτα δεν έδειχνε την οξύτητα που θα ακολουθούσε, αφού στην αρχή το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ήπιο, θα λέγαμε συναινετικό. Η κ. Σταθάκη, που εκτελεί χρέη επικεφαλής του συνδυασμού, αφού είναι η παλαιότερη σύμβουλός του στο δημοτικό συμβούλιο, ζήτησε από τον δήμαρχο να στηρίξει τις προγραμματικές δηλώσεις του Θ. Δρίτσα σχετικά με το λιμάνι ώστε να αποκομίσει οφέλη ο δήμος. Στη συνέχεια ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός ίσως φέρει νοικοκύρεμα στον δήμο, αλλά δεν πρόκειται να φέρει την άνοιξη. Και επιτέθηκε στον δήμαρχο, λέγοντας ότι στον προϋπολογισμό δεν αποτυπώνεται καμιά από τις
προεκλογικές εξαγγελίες. Επίσης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι «κλείνει το μάτι» στους καταστηματάρχες που χρωστάνε στον δήμο, αλλά τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να πέσουμε με λύσσα σ’ όσους έχουν οφειλές».

«Τελικά τι θέλετε;», την ρώτησε ο Δήμαρχος. «Να κυνηγάμε τον κόσμο να μας πληρώσει τα οφειλόμενα ή να μην τον κυνηγάμε; Γιατί όταν δεν τον κυνηγάμε, μας κατηγορείτε ότι ”κλείνουμε το μάτι”. Μην περιμένετε να κάνουμε σε πέντε μήνες όσα υποσχεθήκαμε ότι θα γίνουν σε πέντε χρόνια! Να μας κρίνετε στο τέλος της πενταετίας. Άλλωστε και η κυβέρνησή σας πολλά είχε εξαγγείλει, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά μετά είπε πως θα το κάνει το 2016. Εκεί δίνετε πίστωση χρόνου. Σ’ εμάς δεν δίνετε;».

Η Ελπίδα Παντελάκη, επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ, τόνισε ότι ο δήμος θα εφαρμόσει τις διατάξεις και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του Σαμαρά, δηλαδή θα κινηθεί σε επίπεδα οικονομικής ασφυξίας λόγω των πολλών περικοπών πόρων. Θα έπρεπε ο δήμος να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση. «Δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί την πεπατημένη του Σαμαρά στην τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε. «Δυστυχώς, είναι σαν να κυβερνάει ακόμα ο Σαμαράς. Σαν να μην πέρασε ούτε μία μέρα. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξηγήσει η κυβέρνηση. Εκτός κι αν έχει δεσμεύσεις να μην κάνει καμία αλλαγή και θεωρεί περιττή την όποια προσπάθεια ελάφρυνσης των ΟΤΑ», είπε η κ. Παντελάκη.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Τάκης Αβραμίδης, επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ σήμερα, ο οποίος είπε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, που παραμένει μέλος του δημοτικού συμβουλίου, να κάνει κάτι ευεργετικό για την πόλη. Να υλοποιήσει το παλαιό σχέδιο για επιβολή τέλους στους επιβάτες και τα οχήματα που διακινούνται μέσω του λιμανιού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Αν έμπαινε ένα τέλος 30 λεπτών σε κάθε επιβάτη, κάτι που γίνεται σ’ όλα τα λιμάνια του κόσμου και ενός ευρώ σε κάθε όχημα, ο δήμος θα εξοικονομούσε τα τοκοχρεολύσια της χρονιάς. Ζήτησε από την κυβέρνηση να μειώσει το ύψος του επιτοκίου στα δάνεια των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κριτική που γινόταν στην κυβέρνηση, ή έστω οι υποδείξεις, ενόχλησαν τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Ν. Αγγελόπουλο που πήρε τον λόγο: «Μα είμαστε στα καλά μας; Εδώ ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους για να στηρίξει την κυβέρνηση, εμείς καθόμαστε και της κάνουμε κριτική;».

Ακολούθησε η ψηφοφορία και ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της συμπολίτευσης και των ανεξάρτητων Σ. Βουράκη, Αντ. Καλογερόγιαννη και Ηλία Κατσαφάδου. Να σημειώσουμε ότι παρότι η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και κουραστική, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Δαβάκης την κράτησε σε άριστο επίπεδο και δεν επέτρεψε την παραμικρή παρεκτροπή.

***

// Πολλές και ενδιαφέρουσες παραμέτρους επιφύλαξε η συζήτηση για την έγκριση των προϋπολογισμών των δημοτικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Τάκης Αβραμίδης τόνισε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει γενικότερη βελτίωση του προγράμματος, βελτίωση του σήματος και ένταξη στις ευεργετικές ρυθμίσεις για να μπορεί σε ένα – δύο χρόνια το Κανάλι 1 να στοιχίζει στον δήμο λιγότερο από 900.000 ευρώ ετησίως. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος, που είναι σήμερα δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, τόνισε ότι το Κανάλι 1 πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί με τη σύνδεσή του με το Δημοτικό Θέατρο και το Βεάκειο, ώστε να έχει παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αλλά και ευκαιρίες αύξησης των εσόδων του.

// Ειδήσεις όμως… έβγαλε και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ΟΠΑΝ. Η αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝ Ειρήνη Νταϊφά τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Στ. Ελληνιάδη γιατί όποτε θέλει να πάρει μία απόφαση για κάτι που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον Πολιτισμό στον Πειραιά, αντιμετωπίζεται εντελώς αρνητικά. Δυστυχώς, τόνισε, το επίπεδο της πολιτιστικής δραστηριότητας έχει πέσει πολύ χαμηλά. Αδυνατώ, υπογράμμισε, να συνεχίσω αν δεν γίνει διαχωρισμός Αθλητισμού και Πολιτισμού. Μέχρι να γίνει αυτός ο διαχωρισμός εγώ δεν μπορώ να συμμετέχω σε μία παρωδία. Θα αποσυρθώ. Άλλωστε ο κ. Ελληνιάδης έχει αρκετές γνώσεις στον… Πολιτισμό και μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Τελικά ο προϋπολογισμός του ΟΠΑΝ εγκρίθηκε από το Σώμα, αλλά η κ. Νταϊφά δεν τον ψήφισε.

// Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο Δημοτικό Θέατρο. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι το στολίδι αυτό της πόλης βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η επιδότηση του 1 εκατ. ευρώ που είχε διασφαλίσει πέρυσι ο πρώην δήμαρχος από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δεν αρκεί για να συντηρεί εσαεί το Δημοτικό Θέατρο. Δυστυχώς, είπε ο δήμαρχος, μπήκαμε στη λογική ότι κάθε χρόνο θα έχουμε 1 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του. Και, όπως αποδείχθηκε, απαιτείται γύρω στο 1,25 εκατ. ευρώ! Δίνουμε μάχη για να μείνει ανοιχτό το Θέατρο και μετά τον Μάρτιο. Ήδη, συνέχισε, θα νοικιάσουμε όλα τα μαγαζιά που βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου για να βρεθούν κάποιοι πόροι. Επιπλέον, υπογράμμισε, θα απευθυνθούμε στο υπουργείο Πολιτισμού και στην Περιφέρεια Αττικής για να ενισχύσουν οικονομικά το Δημοτικό Θέατρο. Γιατί δενείναι ένα μνημείο μόνο του Πειραιά. Είναι μνημείο όλη της χώρας. Οπότε όλοι πρέπει να συμβάλλουν στη συνέχιση της λειτουργίας του, κατέληξε ο Γ. Μώραλης. Για να δείξει δε, το μέγεθος των εξόδων που έχει, αποκάλυψε πως οκτώ ειδικοί τεχνικοί σκηνής στοιχίζουν420.000 ευρώ ετησίως!

// Προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 150 εργατών καθαριότητας και 68 οδηγών και χειριστών διαφόρων μηχανημάτων με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας θα κάνει ο Δήμος Πειραιά για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τις αποχωρήσεις προσωπικού λόγω λήξης συμβάσεων ή συνταξιοδότησης. Επειδή, όμως, η διαδικασία θα αργήσει, αποφασίστηκε να γίνει διαγωνισμός για την πρόσληψη διμηνιτών στις αντίστοιχες ειδικότητες.

// Τη σίτιση 260 οικογενειών του Πειραιά που δεν έχουν πόρους για τα προς το ζην ανέλαβε για έναν χρόνο η ΠΑΕ Ολυμπιακός, ανταποκρινόμενη σε σχετική πρωτοβουλία της ΚΟΔΕΠ.

// Πάνω από 1.500 άτομα έσπευσαν να αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά τον 32χρονο Γιώργο Χρήστου, τον γιο του πρώην αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και επί σειρά ετών δημάρχου Κορυδαλλού Στέφανου Χρήστου, που πέθανε ξαφνικά την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι από ισχαιμικό επεισόδιο. Η ταφή έγινε στο Γ’ Νεκροταφείο και ο πατέρας πάνω από το φέρετρο έψαλλε το «Χριστός Ανέστη» και αποχαιρέτισε τον γιο του λέγοντας: «Καλό Παράδεισο, παλικάρι μου. Και καλή αντάμωση!». Ό,τι και να πούμε στον φίλο Στέφανο θα είναι λίγο. Απλά εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

// Νέα «έφοδος» του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, η δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες, στο κτίριο που στεγάζεται το Κανάλι 1, μετά, πάλι, από αίτημα της ΕΤΕΡ, το προεδρείο της οποίας συνόδευε τους επιθεωρητές με την… ελπίδα ότι θα βρει παράνομους εργαζόμενους στους χώρους του ραδιοσταθμού. Βέβαια… άνθρακες ο θησαυρός καθώς σε επίπεδο προσωπικού δεν διαπιστώθηκε τίποτα παράνομο ή επιλήψιμο εκτός από τη βάρδια ενός εργαζόμενου που είχε αλλάξει και δεν είχε δηλωθεί στην επιθεώρηση, η αλλαγή αυτή. Κατά τα άλλα, ο επιθεωρητής κ. Τυλιγάδας έκανε λεπτομερείς ελέγχους και στάθηκε περισσότερο σε θέματα ασφάλειας του προσωπικού, όπως άλλωστε ήταν υποχρεωμένος να κάνει.

// Διχογνωμία μεταξύ νομικής υπηρεσίας του δήμου και μικροπωλητών του παζαριού διαπιστώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση τού δημοτικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος των μικροπωλητών Ιορδάνης Κανονίδης ανέφερε ότι ο δήμος, προκειμένου να δεχθεί αιτήσεις για θέσεις στο παζάρι, ζητά από τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, και όπως είπε το υπουργείο Ανάπτυξης τους έχει στείλει διευκρινιστική εγκύκλιο που υπογραμμίζει ότι δεν χρειάζεται η προσκόμιση ενημεροτήτων. Ο δήμαρχος δήλωσε πως όταν τον Νοέμβριο είχε συναντηθεί με τους μικροπωλητές και είχαν συζητήσει τις ευεργετικές ρυθμίσεις που τους έκανε (επέκταση των πάγκων στα τρία μέτρα και μείωση κατά 50% των τελών με ταυτόχρονη καταβολή τους σε δόσεις), τους είχε ενημερώσει για τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και τότε δεν είχε αντιδράσει κανένας.

Τελικά το θέμα λύθηκε με συμβιβαστική πρόταση του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ Ηλία Σαλπέα, ώστε να στείλει ο δήμος στο υπουργείο Ανάπτυξης έγγραφο με το οποίο να ζητά διευκρινίσεις για το αν χρειάζεται να καταθέτουν οι μικροπωλητές ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα προκειμένου να διεκδικήσουν άδεια για το παζάρι.

// Σήμερα και αύριο ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει εκδηλώσεις για τις Απόκριες και τα Κούλουμα. Σήμερα, σ’ όλα τα Διαμερίσματα θα γίνουν ξεχωριστές γιορτές και δράσεις για να διασκεδάσει ο κόσμος που υποφέρει για πέμπτο χρόνο φέτος από την κρίση. Στην πλαζ της Φρεαττύδας, αύριο από το πρωί, θα υπάρχουν μουσικά συγκροτήματα, άφθονα νηστίσιμα εδέσματα και κρασί, θα γίνουν διαγωνισμοί πετάγματος χαρταετού, παιχνίδια, κ.λπ., ενώ θα υπάρχουν και ειδικά συνεργεία που θα μαθαίνουν στα παιδιά να φτιάχνουν μόνοι τους τον χαρταετό τους!

// Μια και μιλάμε, όμως, για εκδηλώσεις, να μην ξεχάσουμε εκείνες που διοργανώνει σήμερα και αύριο ο Δήμος Πειραιά για τις Απόκριες και τα Κούλουμα. Σήμερα, σʼ όλα τα Διαμερίσματα, θα γίνουν ξεχωριστές γιορτές και δράσεις για να διασκεδάσει ο κόσμος που υποφέρει για πέμπτο χρόνο φέτος από την κρίση. Το καλύτερο, όμως, θα γίνει αύριο στην πλαζ της Φρεαττύδας, όπου από το πρωί θα υπάρχουν μουσικά συγκροτήματα, άφθονα νηστίσιμα εδέσματα και κρασί, θα γίνουν διαγωνισμοί πετάγματος χαρταετού, παιχνίδια, κ.λπ., ενώ θα υπάρχουν και ειδικά συνεργεία που θα μαθαίνουν στα παιδιά να φτιάχνουν μόνοι τους τον χαρταετό τους! Όλες οι εκδηλώσεις, τα εδέσματα και οι δράσεις θα είναι δωρεάν –φυσικά- για τους επισκέπτες, με μοναδικό στόχο να περάσουν οι Πειραιώτες αξέχαστα Κούλουμα. Τα έξοδα τα καλύπτει οπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Βαγγέλης Μαρινάκης.

***

Κανένα πρόβλημα με το Μετρό

Σάλο προκάλεσε στον Πειραιά το δημοσίευμά μας της περασμένης Κυριακής που ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η έλευση του Μετρό στο λιμάνι. Όπως πληροφορηθήκαμε από τον εργολάβο που κάνει τις εργασίες στον Πειραιά και όπως δήλωσε και ο ίδιος στο Κανάλι 1, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα έργα συνεχίζονται κανονικά και το Μετρό θα έρθει στην ώρα του, ίσως και νωρίτερα. Το πρόβλημα που ανέφερε την προπερασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μανεσιώτης αφορά το τραμ και όχι το Μετρό. Στο τραμ η κατάσταση είναι δύσκολη, τα έργα συνεχίζονται μετ’ εμποδίων και στην ανασκαμμένη Γ. Λαμπράκη ο κόσμος αντιμετωπίζει σε κάθε βήμα του… παγίδες! Την περασμένη Κυριακή, γνωστή πειραιώτισσα δημοσιογράφος έπεσε σε μια λακκούβα στο πεζοδρόμιο κι έσπασε το χέρι της! Τέτοια ατυχήματα γίνονται συνέχεια στον πολύπαθο δρόμο. Αν είναι, μέχρι να έρθει το τραμ, οι μισοί Πειραιώτες να έχουν… τσακιστεί, ας μην έρθει ποτέ του!


Σχολιάστε εδώ