Δημιουργία Ενιαίου Μετώπου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητάει ο αμερικανός Πρόεδρος από τη διεθνή κοινότητα

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε τη συνεισφορά όλων στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα, που, όπως είπε, δεν είναι «πόλεμος με το Ισλάμ αλλά με τους ανθρώπους αυτούς που διαστρεβλώνουν τις αξίες του Ισλάμ» και δεν παρέλειψε να τονίσει τη στήριξη του στη μόρφωση μουσουλμάνων κοριτσιών και γυναικών.

Η αγωνία όμως, της αμερικανικής, και όχι μόνον, ηγεσίας, επικεντρώνεται σε ένα σημείο, που την απασχολεί ιδιαίτερα, το κατά πόσο δηλαδή επικίνδυνοι θα είναι για τις χώρες τους οι μαχητές την ώρα της επιστροφής τους μετά από ολοκληρωμένη στρατιωτική εμπειρία και ιδεολογικό υπόβαθρο συγκεκριμένου προσανατολισμού.

Οι ΗΠΑ δείχνουν να ασχολούνται σοβαρά με την επικοινωνιακή επιτυχία, που σημειώνουν οι φανατικοί ισλαμιστές αλλά η προσπάθεια τους πολλές φορές θυμίζει τον γνωστό μύθο της πανύψηλης στρουθοκαμήλου, που κρύβει το πρόσωπό της στην άμμο. Μετά τις αποκαλύψεις μάλιστα, για τα Swiss leaks της HSBC για ξέπλυμα χρήματος της διεθνούς τρομοκρατίας για να αναφερθούμε στις πιο πρόσφατες αποκαλύψεις, αλλά και στις καταγγελίες του μέλους της Αλ Κάιντα, Ζακαρία Μουσσάουι, ο οποίος σύμφωνα, με τους «N.Y. Times», σχεδόν κατονόμασε μέλη του βασιλικού οίκου Αλ Σαούντ της Αραβίας για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Φήμες αναφέρουν επίσης ότι και η ξαφνική αλλαγή στην εξουσία από πατέρα σε γιο στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, οφείλεται στον ίδιο λόγο, τη χρηματοδότηση δηλαδή τρομοκρατικών οργανώσεων από τον παραιτηθέντα. Κανένα βέβαια, από τα στοιχεία αυτά δεν έχει επίσημα αποδειχθεί, θεωρούνται ωστόσο, οι φάκελοι ανοικτοί καθώς συγγενείς θυμάτων της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Ν. Υόρκης (11.9.01) καταφέρονται και εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων με πετροδολάρια είχε αρχίσει στην Αίγυπτο προς το τέλος της δεκαετίας του ’80. Πολλοί δημοσιογράφοι στηλίτευαν στα άρθρα τους για τη «φωτιά που ανάβει μέσα στο σπίτι μας», το επίσημο κράτος ανησυχούσε βαθειά αλλά οι σύμμαχοι του «αγρόν ηγόραζαν», καθώς το γεγονός ήταν μακριά από το σπίτι τους και από τη γειτονιά τους.

Η πλέον ισχυρή και ανθεκτική- μέχρι τώρα – τρομοκρατική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» ενισχυόταν ιδιαίτερα από τα εύπορα μέλη της και από τη μεγάλη οικονομική ενίσχυση των πετρελαιοπαραγωγών αραβικών χωρών. Το «Αδελφάτο των Μουσουλμάνων» ήταν για τις χώρες του Κόλπου, η Αχίλλειος πτέρνα της Αιγύπτου και η οικονομική ενίσχυση του η κυριότερη αιτία που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει με την ανερχόμενη δύναμη του τη χώρα και να την κάνει να οπισθοδρομήσει στους τομείς του εκδημοκρατισμού και της κοσμικότητας.

Τα πετροδολάρια έρρεαν άφθονα προς την Αδελφότητα. Οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν με τα κεφάλαια αυτά, «γέννησαν» γρήγορα άφθονο νέο χρήμα. Την τελευταία εικοσαετία, όσοι γνωρίζουν το θέμα των οικονομικών του Αδελφάτου, μιλούν για μια εμπορική και τραπεζική αυτοκρατορία. Αυτό ήταν το πραγματικό όπλο της κρυφής τους εξουσίας, όπως αναφέρουν, πανεπιστημιακοί αναλυτές.

Με αλυσίδες super -markets, οικοδομικές επιχειρήσεις, εταιρίες αυτοκινήτων, ιδιωτικές κλινικές, Τράπεζες και ιδιωτικά σχολεία, η Αδελφότητα έθεσε σε κίνηση μία πραγματικά παράλληλη με την κρατική οικονομία, χωρίς να επαναπαυτεί μάλιστα στην αύξηση των κερδών της στην Αίγυπτο, ίδρυσε παραρτήματα και θυγατρικές εταιριών και Τραπεζών σε Ευρώπη και Αμερική.

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 όμως, οι θερμές σχέσεις των Αδελφών με τις ΗΠΑ διακόπηκαν. Παρά μάλιστα την, εκ μέρους του Αδελφάτου, καταδίκη των επιθέσεων από την Αλ Κάιντα και τον Μπιν Λάντεν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Αδελφότητα. Αρχικά εναντίον της Τράπεζας Al Taqwa, που ήταν συνδεδεμένη με το διεθνές τμήμα της Οργάνωσης και αργότερα δέσμευσε και τα περιουσιακά στοιχεία της Αδελφότητας στις ΗΠΑ, που ανέρχονταν, τότε, σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα μάλιστα με πανεπιστημιακούς μελετητές η Αδελφότητα, επί Προεδρίας Άμπντελ Νάσερ και Ανουάρ Σαντάτ απολάμβανε τακτικής – οικονομικής και στρατιωτικής- βοήθειας από τη CIA.

Πώς να πιστέψουμε, λοιπόν, Πρόεδρε Ομπάμα, στη δημιουργία ενιαίου μετώπου αντιμετώπισης των Ισλαμιστών, που εσείς διακηρύττετε; Πώς να σας πιστέψουν οι δημοκρατικοί, κοσμικοί μουσουλμάνοι και χριστιανοί που θυσιάζονται;

Είναι ίσως καλύτερα να πιστέψουμε, ότι «η φτώχεια και όχι η θρησκεία είναι η αιτία της τρομοκρατίας» όπως έλεγε ο διάσημος Αιγύπτιος συγγραφέας και Νομπελίστας Ναγκίμπ Μαχκούμπ.

Ε. ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Σχολιάστε εδώ