Δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός από συμφωνία…

«Θα υπάρξει συμφωνία; Δεν υπάρχει εναλλακτική. Όχι μόνο γιατί οι
ΗΠΑ ρίχνουν όλο το βάρος τους υπέρ της σταθερότητας της Ευρωζώνης και ουδείς θα ήθελε μια Ελλάδα ακραίας αστάθειας στην ταραγμένη περιοχή μας. Όχι μόνο γιατί ο ευρωπαϊκός νότος απεύχεται να σφραγιστεί η συζήτηση για χαλάρωση της λιτότητας και ανάπτυξη, με μια κατά κράτος ήττα της Ελλάδας. Αλλά επίσης γιατί αυτός είναι ο τρόπος που έχει μάθει να ζει η Ευρώπη επί 70 χρόνια. Δηλαδή, με διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς – ούτε με μανιχαϊστικές ιδεοληψίες ούτε με διαλυτικές ρήξεις. Το γνωρίζει καλά (και) η Γερμανία, το έχει κατανοήσει (και) η Αθήνα. Οι κακές απομιμήσεις της Κασσάνδρας, του Grexit, θα διαψευστούν – πάλι».

«Πώς θα φτάσουμε μέχρι τον Αύγουστο; Αν η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα θα είναι λιγότερο ή περισσότερο δύσκολη, εξαρτάται από την πορεία της χώρας μέχρι τότε.

Ας σημειώσουμε δύο στοιχεία: (α) Από τον Δεκέμβριο, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 19 δισ. ευρώ, είτε επειδή “καίγονται” για να εξυπηρετηθούν υποχρεώσεις είτε για λόγους ανασφάλειας. Ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μας ενέκρινε επιπλέον 5,6 δισ. μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), όχι μόνο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αλλά, αντιθέτως, συνιστά αιτία ανησυχίας. (β) Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων που άρχισε τους τελευταίους μήνες του 2014 συνεχίζεται. Ήδη, τον Ιανουάριο τα έσοδα ήταν κατά 936 εκατ. (20,3%) λιγότερα από τα προγραμματισμένα.

Η πορεία έως τον Αύγουστο θα είναι ακανθώδης».

Από την ανάλυση
του Κώστα Καλλίτση
στην κυριακάτικη «Καθημερινή».


Σχολιάστε εδώ