Γροθιά στην κυβέρνηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2014, η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 14 Μαρτίου 2014, ενώ η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση τη 16η Φεβρουαρίου 2015, έναν ολόκληρο χρόνο δηλαδή μετά τη διάσκεψη. Δηλαδή ήταν προφανές ότι η δημοσίευση έγινε με σκοπό την απάντηση στις προγραμματικές δηλώσεις
Πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία 18 πανεπιστήμια και πληθώρα πανεπιστημιακών δασκάλων ζητούσαν να ακυρωθεί ο ν. 4009/2011 και να κριθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ταξινόμηση ψήφου, τη διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης κ.λπ. Με την προσφυγή τους υποστήριξαν ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, ενώ παράλληλα καταργείται το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ λόγω της πρόβλεψης εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι απορούσαν με την ισχνότητα των επιχειρημάτων της απόφασης, καθώς εξυπηρετεί προφανείς σκοπούς του μνημονιακού κύκλου και σκοπεύει να επιβάλει την καθοδήγηση των πανεπιστημίων από εξω-πανεπιστημιακούς κύκλους και συμφέροντα, όπως με τα περίφημα Συμβούλια Ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν με έμφαση ότι η νομοθετική εξουσία, που έχει μάλιστα νωπή λαϊκή εντολή, δεν εμποδίζεται από την απόφαση να καταργήσει τον ν. 4009/2011. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι όλα τα πανεπιστήμια εκπροσώπησε ο πρώην υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου, γνωστός δικηγόρος, κ. Αντώνης Αργυρός μαζί με τη δικηγόρο Ι. Καμτσίδου, ενώ το Δημόσιο εκπροσώπησε η κ. Ευαγγελία Σκαλτσά από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.