Αποτυχία στο Eurogroup – Έντονη ρευστότητα

Όλοι αυτοί οι θαυμαστές και διαμορφωτές του συστήματος ξεσηκώθηκαν για να αναγκάσουν την Ελλάδα να υποταχθεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ξένων δανειστών μας. Η κυβέρνησή μας υπέστη αφόρητες πιέσεις προκειμένου να συνεχιστούν τα προγράμματα εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Εάν εφαρμοστούν τα προγράμματα αυτά και υλοποιηθούν οι απαιτήσεις της «τρόικας» (ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί μελλοντικά), είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός θα απειλείται όχι μόνο από φτωχοποίηση αλλά και από καθαρή και αφανή γενοκτονία.

Το άσχημο είναι ότι στην προσπάθεια να πιεστεί η Ελλάδα έχουν στοιχηθεί όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της Ευρώπης. Και πρώτο το Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος του οποίου, ο γερμανός Σουλτς, έκανε παρέμβαση στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Ακολούθησε το Ευρωπαϊκό (αντι)Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο μετέχει και ο κ. Σαμαράς, και με ανακοίνωση του κόμματος αυτού καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει τις συμφωνίες τις οποίες υπέγραψε ο κ. Σαμαράς. Οι δεσμεύσεις αυτές θα έφερναν τάχα τη σωτηρία του ελληνικού λαού. Φυσικά και τα ΜΜΕ, τα διαπλεκόμενα με την εξουσία, ανέλαβαν εκστρατεία πιέσεων εις βάρος της Ελλάδας. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα δυσμενές κλίμα για το δίκαιο της Ελλάδας. Να σταματήσουν, δηλαδή, οι πιέσεις των δανειστών για την εφαρμογή των Μνημονίων, που κατέστρεψαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Και εφόσον οι συνταγές αυτές απέτυχαν, η απαίτηση της Ελλάδας για τροποποίησή τους είχε ισχυρά στηρίγματα και θα έπρεπε να γίνει σεβαστή. Και για έναν ακόμη λόγο, ότι ο ελληνικός λαός ήταν εντελώς ανεύθυνος για τα οικονομικά αδιέξοδα και για την κραιπάλη της σπατάλης που εφήρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έφερε στην εξουσία μια κυβέρνηση που θέλει να καθαρίσει την Ελλάδα από την «κόπρο του Αυγείου», την οποία επισώρευσαν οι πράξεις και οι παραλείψεις ενός αμαρτωλού πολιτικού συστήματος, που κυβέρνησε την Ελλάδα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2015. Το Eurogroup, όμως, δεν θέλησε να βοηθήσει αυτήν την επίπονη και δύσκολη πορεία της σημερινής κυβέρνησης. Και όχι μόνο δεν θέλησε αλλά και επέβαλε σκληρότερους όρους, και μάλιστα ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη από το υπουργείο των Οικονομικών. Μια παρέμβαση ανεπίτρεπτη και εντελώς αντιδημοκρατική, που σημαίνει ότι ο γερμανικός άξονας δεν σέβεται τα δικαιώματα των λαών. Και ο πάντα σκληρός Σόιμπλε δήλωσε ότι λυπάται τον ελληνικό λαό! Όχι βέβαια για αυτά που πέρασε αλλά για αυτά που πρόκειται να περάσει. Και γιατί επί έξι ολόκληρα χρόνια δεν λυπήθηκε τον ελληνικό λαό για τα όσα δεινά υπέστη και τον λυπάται τώρα; Και πού ξέρει ο κ. Σόιμπλε ποιο θα είναι το μέλλον της Ελλάδας; Πολλοί προφήτες έχουν διαψευστεί. Θα έπρεπε ίσως οι Ευρωπαίοι να έτρεφαν ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, που τόσα προσέφερε στον εκπολιτισμό τους. Κατηγορούν την Ελλάδα για διαφθορά οι Γερμανοί, οι οποίοι προκειμένου να πετύχουν αύξηση των εξαγωγών τους δωροδόκησαν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χωρών και δημιούργησαν αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες «δωροφάγους βασιλείς». Και τώρα η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της για τη διαφθορά των κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκλεισε ακόμη οριστικά η πόρτα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Και ο αρμόδιος για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα Επίτροπος της Κομισιόν, ο γάλλος Μοσκοβισί, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας απόφασης-γέφυρας, που θα φέρει περισσότερο κοντά την Ελλάδα με τους δανειστές της. Και με αυτήν την πρωτοβουλία φαίνεται ότι συμφωνεί και ο επικεφαλής του Eurogroup, ο ολλανδός Ντάισελμπλουμ. Ο οποίος στο πρώτο κείμενο έδειξε να συμμερίζεται ορισμένες απόψεις της Ελλάδας. Όμως σύντομα άλλαξε κατεύθυνση και συνέταξε άλλο σχέδιο απόφασης, που απαιτούσε τη συνέχιση του Μνημονίου και της επιτήρησης της Ελλάδας. Δηλαδή, περιείχε πλήρη απόρριψη όλων των αιτημάτων της χώρας μας. Προφανώς, αυτό έγινε ύστερα από παρέμβαση της Γερμανίας. Τώρα θα μπορέσει, άραγε, μέσα σε ένα κλίμα ράβε – ξήλωνε, να πραγματοποιηθεί μια αξιόπιστη διαπραγμάτευση; Γιατί φαίνεται ότι η Γερμανία είναι αμετάπειστη όσον αφορά την παράταση του Μνημονίου και την επιτήρηση της Ελλάδας. Εάν τελικά ναυαγήσει η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας – δανειστών, ασφαλώς οι εξελίξεις θα είναι πολύ σοβαρές, και οι γεωπολιτικές και οι γεωοικονομικές. Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, με δηλώσεις του, είπε ότι διαφαίνεται αλλαγή του γεωπολιτικού στάτους στην ευρύτερη περιοχή μας. Βέβαια, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά για την όλη εξέλιξη δεν θα φταίει η Ελλάδα με τα δίκαια αιτήματά της. Απλώς θα φταίνε οι δανειστές μας, που επιμένουν να μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν πειραματόζωο.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις. Πάντως, μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο αρχιτέκτονας της διαπραγμάτευσης, ο Βαρουφάκης, δήλωσε αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Εν αναμονή, λοιπόν.


Σχολιάστε εδώ