Όλοι προσβλέπουν στον Καραμανλή…
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει προς όλους ανεξαιρέτως ότι πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία η ενότητα της παράταξης και να αποφευχθούν κινήσεις που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα. Παράλληλα αποφεύγει να πει οτιδήποτε, είτε ευθέως είτε πλαγίως, σχετικά με τις προθέσεις του και τα σχέδιά του. Δεν κρύβει, ωστόσο, τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμα για τη Νέα Δημοκρατία ως συνέπεια της βαριάς ήττας στις εκλογές.
Στελέχη που συνομίλησαν μαζί του μετά τις εκλογές επιμένουν ότι έχει εμφανώς αλλάξει η στάση του πρώην πρωθυπουργού καθώς και ο τρόπος που βλέπει τις εξελίξεις. Τον προβληματίζει η αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης, έχει πυκνώσει τις επαφές και τις συναντήσεις (η πιο πρόσφατη με τον Β. Μεϊμαράκη), αλλά μέχρι εκεί. Βουλευτές που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί, τονίζουν ότι δεν πρόκειται να πει και να κάνει οτιδήποτε αν ο ίδιος δεν κρίνει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Κι όσο συνεχίζει να κρατά την ίδια απόσταση από τα πράγματα, σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες.
Ορισμένοι βουλευτές συνδέουν τη στάση του αυτή και με τις ευρύτερες εξελίξεις, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους για το νέο πρόγραμμα. Με το σκεπτικό ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας το πολιτικό τοπίο στη χώρα θα είναι σαφώς διαφορετικό, ανάλογα και με το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής καθαυτής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι με την ενδιάμεση συμφωνία η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μια περίοδο ανοχής και ασυλίας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και ότι από εκεί και μετά θα ξεκινήσουν τα προβλήματα. Τότε, ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρχει μια αναγεννημένη Νέα Δημοκρατία, που θα αναλάβει να παίξει κεντρικό ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το βέβαιο είναι πάντως ότι τις επόμενες εβδομάδες οι πιέσεις των στελεχών προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού θα ενταθούν, ιδιαίτερα, δε, αν στις συνεδριάσεις των οργάνων επικρατήσει κλίμα σύγκρουσης και ρήξης.