Όλα πάνω στο τραπέζι με Σκουρλέτη και Στρατούλη

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγνώριση της δημοσιογραφικής εργασίας στο ειδησεογραφικό διαδίκτυο, ώστε επιτέλους οι δημοσιογράφοι να εργάζονται με μισθωτή εργασία, ΣΣΕ και συνδικαλιστική κατοχύρωση. Ακόμη ζητήθηκε να επεκταθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις των ιστοσελίδων, ώστε να ασφαλίζονται οι συντάκτες στα δημοσιογραφικά Ταμεία. Με καταγγελία-βόμβα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί αμέσως ο έλεγχος στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, και ειδικά στην Α΄ Διεύθυνση (πρώην ΤΣΠΕΑΘ), προκειμένου να εισπραχθούν οφειλές εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν εργοδοτικές εισφορές στις εκδόσεις του Σαββατοκύριακου. Εκκρεμεί, άλλωστε, η έρευνα Ρακιντζή στο συγκεκριμένο Ταμείο.

Πρόκειται για υπόθεση-σκάνδαλο, που ισοδυναμεί, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, με τις οφειλές των καναλαρχών από την τζάμπα χρήση των συχνοτήτων.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ ζήτησε νομοθετικές παρεμβάσεις για την ανεργία, την αντιμετώπιση των απολύσεων και τους απλήρωτους συναδέλφους. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε στη συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων για τις ΣΣΕ, την επέκτασή τους και τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, με νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι ήδη σε εξέλιξη. Επισημάνθηκε η νομοθετική προεργασία, από μηδενική βάση, με την οποία η κυβέρνηση ανοίγει την ΕΡΤ, ενώ για το θέμα των οφειλομένων θα υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το ταμειακό άνοιγμα του ΕΔΟΕΑΠ, που απειλεί την ομαλή καταβολή επικουρικών συντάξεων από τις 20 Μαρτίου, ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί σύντομα η νομική φόρμα που θα επιτρέψει στο Ταμείο σύνταξης ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (ΝΠΔΔ) να προκαταβάλει 10 εκατ. ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ από το αγγελιόσημο που προβλέπεται ότι θα εισπράξει το ΕΤΑΠ και αναλογεί στον ΕΔΟΕΑΠ. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι το τελευταίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει τέτοια διευκόλυνση.

Στη συνάντηση προτάθηκε επίσης να υπάρξει επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ στον ημερήσιο Τύπο, αφού η κατάργησή της από την προηγούμενη κυβέρνηση έχει ζημιώσει με εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο (απώλεια ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος από τις εκδοτικές επιχειρήσεις), τα δημοσιογραφικά Ταμεία (ΕΔΟΕΑΠ κ.λπ.) και τους λογαριασμούς αλληλοβοήθειας.

***

Νέος οικονομικός έλεγχος στον ΕΔΟΕΑΠ!

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων από το υπουργείο Οικονομικών μπήκε για δεύτερη φορά ο ΕΔΟΕΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δύο ημέρες μετά την αποτροπή της κρίσης λόγω της παραίτησης του ταμία Γ. Χριστόπουλου με την εκλογή της Ελένης Σπανοπούλου στη θέση του, στον ΕΔΟΕΑΠ έφθασε νέα εντολή ελέγχων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων. Η έρευνα διατάχθηκε μετά τον συσχετισμό των ελέγχων της Εισαγγελίας με την έρευνα του υπουργείου Οικονομικών, με εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας στα μέσα Νοεμβρίου του 2014.

Η εντολή για νέους οικονομικούς ελέγχους αφορά τις προηγούμενες διοικήσεις του ΕΔΟΕΑΠ και την τωρινή, σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το κόστος των κινητών τηλεφώνων μελών του ΔΣ από το 2009 και μετά, τις προσλήψεις των νομικών συμβούλων και τις αποζημιώσεις τους, τις αποζημιώσεις των απολυθέντων υπαλλήλων και τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων.

Η εκλογή ταμία έγινε την περασμένη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ και είχαν υποβληθεί δύο υποψηφιότητες, του Γιάννη Αγγέλη και της Ελένης Σπανοπούλου. Η πρώην πρόεδρος έλαβε τέσσερις ψήφους και ο Γ. Αγγέλης τρεις, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο και ένα λευκό! Η κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ, στο μεταξύ, προκάλεσε την παρέμβαση των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΕΣΗΕΑ. Η Συσπείρωση με ανακοίνωσή της σημειώνει πως οι παρασκηνιακές φήμες για «κατάρρευση του Ταμείου» είναι απαράδεκτες, ενώ η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή κατήγγειλε πως μεθοδεύεται «εικονική κατάρρευση» του ΕΔΟΕΑΠ από εκείνους που απεργάζονται σχέδια παράδοσής του στους μάνατζερ και «επαγγελματίες».

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις είχαν αποτέλεσμα να σταματήσουν τα καταστροφικά σενάρια περί παύσης πληρωμών και πτώχευσης του Ταμείου. Η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ στις 28 Φεβρουαρίου προβλέπεται να είναι καυτή μετά και τη νέα οικονομική έρευνα του υπουργείου Οικονομικών.


Σχολιάστε εδώ