Τρεις γερμανικές εταιρείες λάδωναν αξιωματικούς για να παίρνουν εξοπλιστικά προγράμματα

Δύο και τρεις και πέντε φορές πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο την αγορά οπλικών συστημάτων και κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι, μέχρι που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μόλις έπεσε στα δίχτυα των εισαγγελέων και των ανακριτών ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η παρέα του.

Από εκεί κάτω αποκαλύπτεται συνεχώς ότι καμία προμήθεια δεν έγινε χωρίς να πέσει μίζα, όχι μόνο σε πολιτικούς αλλά και σε στρατιωτικούς.

Μία ακόμη ιστορία ήρθε στο φως από τον νέο υφυπουργό Άμυνας κ. Νίκο Τόσκα.

Πρόκειται για τις γερμανικές εταιρείες STN ATLAS ELEKTRONIK GmbH, ATLAS ELEKTRONIK GmbH και RHEINMETALL DEFENCE ELECTRONICS GmbH, οι οποίες «υποσχέθηκαν και παρείχαν παράνομα ωφελήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά περί τα 62 εκατομμύρια) σε έλληνες αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου αυτοί να ενεργήσουν κατά παράβαση των καθηκόντων τους, ώστε να ανατεθούν συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα στις άνω εταιρείες και όχι στους ανταγωνιστές τους», όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό έγγραφο του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Διονύσιου Κολοβού.

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και ζητάει «να υποχρεωθεί έκαστος των Mayersieck Manfred κ.λπ. να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο ως χρηματική ικανοποίηση για την κάλυψη της ηθικής βλάβης το ποσό του 1.000.000 ευρώ». Στην ίδια δήλωση «το Ελληνικό Δημόσιο ρητά επιφυλάσσεται για τη διεκδίκηση αποζημίωσης τόσο έναντι των ως άνω φυσικών προσώπων όσο και έναντι των εμπλεκομένων εταιρειών, προς ικανοποίηση κάθε περαιτέρω αξίωσής του που αφορά σε υλικές ζημίες και περαιτέρω ηθική βλάβη». Επίσης, το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των εταιρειών ATLAS ELEKTRONIK GmbH και RHEINMETALL DEFENCE ELECTRONICS GmbH ζητώντας να καταβάλουν «ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης τα εξής ποσά: Α) Η πρώτη καθής το ποσό των οκτώ (8) εκατομμυρίων ευρώ, εις ολόκληρον με τους οκτώ (8) πρώτους κατηγορουμένους. Β) Η δεύτερη καθής το ποσό των πέντε (5) εκατομμυρίων ευρώ, εις ολόκληρον με τους πέντε (5) τελευταίους κατηγορουμένους, με τ
η ρητή επιφύλαξη να επιδιωχθεί η ικανοποίηση κάθε περαιτέρω αξίωσης του Δημοσίου που αφορά σε υλικές ζημίες και περαιτέρω ηθική βλάβη, που προέρχεται από τη διάπραξη των αδικημάτων στα οποία αφορά η εν θέματι ποινική δίωξη».

Καμπάνα 37.000.000 ευρώ

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη ποινική διαδικασία διεξάγεται στη Γερμανία από την Εισαγγελία της Βρέμης. Μάλιστα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όρισε νομικό εκπρόσωπό του τον κ. Σταύρο Κόνα, δικηγόρο γερμανικού νομικού γραφείου, για να εκπροσωπήσει το Ελληνικό Δημόσιο σε όλες τις σχετικές υποθέσεις.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΝΣΚ, «η εταιρεία RHEINMETALL DEFENCE ELECTRONICS GmbH παραδέχθηκε ήδη την ενοχή της για δωροδοκία ελλήνων αξιωματούχων στο πλαίσιο ανάθεσης εξοπλιστικών προγραμμάτων επί ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και επιβλήθηκε αποζημίωση, ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάλογη προβλέπεται να είναι και η συνέχεια της άλλης υπόθεσης που αφορά την εταιρεία ATLAS ELEKTRONIK GmbH».

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι οι τρεις εμπλεκόμενες γερμανικές εταιρείες προτίθενται να προσέλθουν «αφενός μεν για παροχή διευκρινίσεων στην ανάκριση και αφετέρου για διαπραγμάτευση για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς που αφορά τις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου».

***

Ελλάς το μεγαλείο σου!

* Ενώ η υπόθεση προμήθειας 186 οχημάτων ΕΚΑΒ, με πιστώσεις ΕΣΠΑ, έχει βαλτώσει κυριολεκτικά με υπαιτιότητα υπουργικών εγκαθέτων και άλλων συναφών αιτίων, επαναλαμβάνεται η προκήρυξη διαγωνισμού (7Κ/2014) για πρόσληψη 186 υπαλλήλων πληρωμάτων των εν λόγω οχημάτων, που, όπως προανέφερα, έχουν χαθεί από τον ορίζοντα.

* Να αναφωνήσω «αθλιότης» θα είναι λίγο.

* Απευθύνομαι στον νέο υπουργό Υγείας, σώφρων, κ. Π. Κουρουμπλή. Καιρός είναι να εκτοξεύσει νοσοκομειακές… πάπιες στις κεφαλές των υπευθύνων. Να ζητήσει ευθύνες.

* Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ επισκέφθηκε τον ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένο. Γιατί; Μήπως για να ζητήσει μερικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού για να καλύψουν τις ελλείψεις;

***

Τι γίνεται εδώ;

* Επί χρυσής εποχής των ΣημιτοΑκοΣμπωκων αγοράσθηκαν 24 πυροβόλα PZH -2000 (σύμβαση 017 Α/01) από την KMW, την οποία εκπροσωπούσε στον κλάδο των πυροβόλων ο κ. Δ. Παπαχρήστος. Η αγορά έγινε με απευθείας ανάθεση και σε τιμές ανεξέλεγκτες. Αργότερα απεκαλύφθησαν ατασθαλίες, μιζοδοσίες κ.λπ. Και ο ατυχής Παπαχρήστος προφυλακίσθηκε.

* Τον αποκαλώ ατυχή, γιατί μια δουλειά έκανε ο άνθρωπος και τον τσουβάλιασαν, ενώ άλλοι, που κατέφαγαν τις προμήθειες, «βολτάρουν»…

* Διαβάζω ανακοίνωση του καταστήματος Γεωργιόπουλου (ΓΔΑΕΕ) ότι μια κομπανία Γερμανών της KMW (των πυροβόλων PZH 2000), συνοδευόμενη από εκπροσώπους της εταιρείας στην Ελλάδα (όπως λέει η ανακοίνωση) κ. Ιωαννάτο και Χαρίση, συνεργάσθηκαν με ανθρώπους της ΓΔΑΕΕ για θέματα της σύμβασης. Σημειώνω ότι ο κ. Ιωαννάτος είναι αντιπρόεδρος της ΑΧΟΝ, του κ. Λιακουνάκου.

* Όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν… Ζήτω το έθνος.

***

Αλλαγή φρουράς

*Πέραν της αλλαγής υπουργών στο ΥΕΘΑ, είχαμε και τις αντίστοιχες στα επιτελεία τους.

*Διευθυντής στρατιωτικού και πολιτικού γραφείου του υπουργού Πάνου Καμμένου ένας από τους κορυφαίους αξιωματικούς ε.α. της ΠΑ, ο πτέραρχος κ. Θεολόγος Συμεωνίδης, επίτιμος Αρχηγός ΑΤΑ.

*Διευθυντής στρατιωτικού γραφείου του ΑΝΥΕΘΑ Κ. Ήσυχου, ο πλοίαρχος κ. Ι. Μπαξεβανάκης.

*Διευθυντής στρατιωτικού γραφείου του ΑΝΥΕΘΑ Ν. Τόσκα, ο σχης (ΕΜ) κ. Παύλος Αδακτυλίδης.

*Καλή επιτυχία σε όλους. Και τους θυμίζω: Μακριά από αλαζονεία, λαμόγια και κόλακες. Και τα τρία θα τους πολιορκήσουν.

Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων

*Το είχε σκεφτεί ο κ. Αβραμόπουλος αλλά δεν προχώρησε. Ο Π. Καμμένος το σκέφτηκε και το εφάρμοσε αμέσως.

*Τη συγκρότησε με επιλογή πέντε πολλά υποσχόμενων αξιωματικών και την έστειλε (που αλλού;) στη ΓΔΑΕΕ να πιάσει δουλειά.

*«Θα ελέγξετε τα πάντα και τους πάντες», διέταξε ο υπουργός, «δεν θα κάνετε χάρη σε κανέναν. Και το όνομα Καμμένος να βρείτε, θα το βγάλετε αμέσως στον αέρα».

*Σαν καλά να άρχισε, νομίζω. Θα κρίνουμε εκ του αποτελέσματος…

Γιατί μου το κάνες αυτό, Γιώργο;

*Διαβάζω στα «ΝΕΑ»: Απογοητευτική υπήρξε η απόδοση του Γιώργου Νταβρή, ανεξαρτητοποιηθέντος από την ΑΝΕΛ, ο οποίος κατέλαβε και τελεσίδικα την πέμπτη θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Άρτα.

*«Όι, όι, μάνα μ’, όι, όι μάνα μ’», είναι το προοίμιο ενός ηπειρώτικου θρήνου.

*Εγώ ο καημένος, «στο πα και στο παρήγγειλα και μες το γράμμα το ‘γραψα».

*Ειλικρινά, πες μου, αγαπητέ πτέραρχε, βρήκες ότι ο Σαμαράς ήταν καλύτερος απ’ τον Καμμένο;

*Και τώρα; Πάει πια η «περίκλεια αίγλη», πάει πια η γοητεία της Βουλής, τα 6.200 ευρώ μηνιαίως, ο οδηγός… η κούρσα.

*SIC TRANSIT GLORIA MUNDI, πτέραρχέ μου. Στην πολιτική πρέπει να μετράς με προσοχή τα βήματά σου… Κερνάω καφέ, μη στεναχωριέσαι…

Αεροπλάνα Ναυτικής Συνεργασίας P-3 του ΠΝ

*Υπογράφηκε, τελικά, η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό τους με ανάθεση στη Lockheed – Martin, από τον υπουργό κ. Καμμένο μέσω FMS.

*Το έγγραφο όδευσε στο υπουργείο Οικονομικών για να λάβει τη συγκατάθεση ως προς τη διάθεση της πίστωσης.

*Το απαιτούμενο ποσό θα προσεγγίσει τα 600 εκατ. δολάρια, το οποίο όμως θα επιχειρηθεί να μειωθεί προ της υπογραφής του σχετικού εγγράφου (LOA) προς τις αμερικανικές αρχές.

*Ωστόσο, έγκυροι κύκλοι, περί την Άμυνα, της Αθήνας σημειώνουν ότι μέρος της συμπαραγωγής – ΑΩ θα πρέπει, πέραν της ΕΑΒ – ISI, να κατευθυνθεί και σε άλλες μικρές αμυντικές βιομηχανίες – βιοτεχνίες του ΣΕΚΠΥ που φυτοζωούν.

Άφαντη η Άμυνα… Δεν λες κουβέντα…

*Κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα, κύριε πρωθυπουργέ…

*Ακολουθώντας την τακτική των προκατόχων του, που αγνοούσαν την Άμυνα και την έφτασαν στην κατάσταση που είναι σήμερα, ο κ. Τσίπρας ΟΥΔΕΝ ανέφερε γι’ αυτή στις προγραμματικές δηλώσεις.

*Κάποιος έπρεπε να του δώσει ένα σημείωμα…


Σχολιάστε εδώ