Τελευταία ευκαιρία για τον Πειραιά η κρουαζιέρα

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στην οποία μετείχαν -εκτός των αντιπεριφερειαρχών Πειραιά και Νήσων Γιώργου Γαβρίλη και Π. Χατζηπέρου- οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ελένη Δημοπούλου και Θ. Αγγελόπουλος, ο Πέτρος Κόκκαλης ως εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μανεσιώτης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γ. Μπενέτος, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΟΛΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Ανωμερίτη και τον γενικό διευθυντή Στ. Χατζάκο, εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων, των σκαφών τουρισμού και άλλοι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης της επισκεψιμότητας από τους επιβάτες κρουαζιέρας στον «δίδυμο προορισμό» Αθήνας και Πειραιά με τη χορήγηση κινήτρων από τον ΟΛΠ, προτείνοντας μεγαλύτερη παραμονή των πλοίων στο λιμάνι «ώστε οι επισκέπτες να έχουν περισσότερες ώρες στη διάθεσή τους να περιηγηθούν στις δύο πόλεις».

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης είχε ολοκληρωμένο «πακέτο προτάσεων» με στόχο την αξιοποίηση σημαντικών διεθνών γεγονότων που θα συμβάλλουν στην προβολή του Πειραιά και θα μπορούσαν να γίνουν «κράχτες» για τους τουρίστες. Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά θα πρέπει να αναλάβει ενεργό συντονιστικό ρόλο για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού, κατά τα πρότυπα του «Αθήνα 2004», από την Αυτοδιοίκηση, φορείς του Πειραιά, της ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας, για τον συντονισμό όλων των προσπαθειών (αναπτυξιακά, πολιτιστικά, πολιτικά, ναυτιλιακά) του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο κ. Γ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα δύο μεγάλα γεγονότα του 2015 (Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας και συνέδριο και γενική συνέλευση ΕSPO [Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης]) που θα γίνουν στον Πειραιά, τα οποία μαζί με τα Ποσειδώνια Κρουαζιέρας 2015 αποτελούν σημαντικά γεγονότα και σπουδαία ευκαιρία προβολής του Πειραιά.

Παράλληλα πρότεινε υποστηρικτικά και μια σειρά άλλων ενεργειών.

***

Τι συμβαίνει με το Μετρό;

Αποκάλυψη-βόμβα έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης μιλώντας στον δημοτικό ραδιοσταθμό Κανάλι 1.

Τα έργα του Μετρό, είπε, καθυστερούν και έχει την πληροφορία ότι ο εργολάβος δεν είναι συνεπής προς τις συμβατικές του υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτος, που σημαίνει ότι το Μετρό δεν θα έρθει στον Πειραιά το 2017, όπως είναι προγραμματισμένο, αλλά ύστερα από τρία ή τέσσερα χρόνια, οπότε θα χρειαστεί να γίνει νέος διεθνής διαγωνισμός, νέες διαδικασίες, νέες συμβάσεις κ.λπ. Και το αποτέλεσμα θα είναι οι “πληγές” που έχουν ανοίξει στην πόλη, τα εργοτάξια και τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί, να παραμείνουν ανοιχτές για πολλά χρόνια ακόμα. Οι έμποροι του Πειραιά θα αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της μηδενικής κίνησης σε ορισμένους δρόμους και πλατείες που κάποτε έσφυζαν από ζωή εξαιτίας των αποκλεισμών και των δυσχερειών που προκαλούν τα εργοτάξια.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μανεσιώτης είχε συνάντηση τόσο με τον δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη όσο και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό κ. Κίκηρα.

***

// Προϋπολογισμό ακούν και προϋπολογισμό δεν βλέπουν στον Δήμο Πειραιά! Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Δευτέρα, αλλά τελικά αναβλήθηκε για αύριο. Αιτία ήταν η ένσταση που υπέβαλε ο επιλαχών δημοτικός σύμβουλος της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γκερλές, σύμφωνα με την οποία, αν γινόταν η συζήτηση πριν προηγηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, ο προϋπολογισμός θα ακυρωνόταν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η πλευρά του δήμου αντέτεινε πως υπάρχει έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που προβλέπει ότι αν οι χρόνοι είναι «εφικτοί» και η καθυστέρηση ψήφισης του προϋπολογισμού είναι δυνατόν να παρακωλύσει τη λειτουργία του δήμου, μπορεί να μην υπάρξει Επιτροπή Διαβούλευσης. Επειδή όμως ο Δ. Γκερλές επέμενε, ο δήμαρχος, που δεν θέλει να ακούγονται… ψίθυροι από κανέναν, όρισε να γίνει Επιτροπή Διαβούλευσης την Πέμπτη για να έρθει τελικά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αύριο.

// «Άνοιγμα» στις επαγγελματικές τάξεις του Πειραιά κάνει το Κανάλι 1 προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστές η παρουσία και οι δραστηριότητές τους και πιο δυνατή η φωνή τους.

Η αρχή έγινε με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του οποίου επισκέφτηκαν την περασμένη Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Στ. Μπρατσόλης και στελέχη του σταθμού και συζήτησαν τρόπους κοινής δράσης για την προβολή και την ανάδειξη του πειραϊκού εμπορίου αλλά και προσέλκυση επισκεπτών για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Σε πρώτη φάση, το Κανάλι 1 κάλυψε ζωντανά και πρόβαλλε μέσω Web TV τις εκδηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου και του Δήμου Πειραιά για τις Απόκριες και τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που πραγματοποιήθηκαν χθες σε κεντρικά σημεία της πόλης. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του προέδρου της ΔΗΡΑΠ Τάκη Αβραμίδη και του αντιπροέδρου Στ. Μπρατσόλη με αντιπροσωπείες και άλλων επαγγελματικών φορέων της πόλης.

// Στην εκδήλωση, που έκανε το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η Αργώ», παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Β. Μαρινάκης και η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν και όσοι συνδράμουν με κάθε τρόπο το σωματείο.

// Συνάντηση με τους περιπτεριούχους της περιοχής του είχε προχθές ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. Θέμα συζήτησης ήταν η νέα κανονιστική διάταξη για τη χωροθέτηση των περιπτέρων, την οποία ετοιμάζει ο δήμος, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και για άλλα ζητήματα, όπως το ετήσιο τέλος που πληρώνουν τα περίπτερα για την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, η αισθητική των κατασκευών κ.ά. Ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος δεσμεύθηκε ότι «το ετήσιο τέλος που πληρώνουν οι περιπτερούχοι θα μειωθεί κατά 50%, από 20 ευρώ/τ.μ. σε 10 ευρώ/τ.μ.

// Την απόλυτη ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκφράζει η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, το γεγονός ότι ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης εκπροσωπεί την πλέον υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Αττικής και ταυτόχρονα παρακολουθεί διαχρονικά και υποστηρίζει τις δράσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΠΕΣΥΔΑΠ στην προσπάθειά του να αναπτύξει περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δράσεις προς όφελος των δήμων-μελών του και των πολιτών.


Σχολιάστε εδώ