Στα ενδότερα των ομάδων

*Γύρισε Τούμπα τα δεδομένα του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός και έπειτα από την ισοπαλία στη Θεσσαλονίκη έγινε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» διατήρησαν το +8 από τον ΠΑΟΚ και καλούνται πλέον να μείνουν όρθιοι στο «Απόστολος Νικολαΐδης» την επόμενη αγωνιστική για να κλειδώσουν και αυτή την κούπα στην τροπαιοθήκη τους.

*Απόλυτα φυσιολογικά, λοιπόν, φωτιζόταν το πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη κατά τη διάρκεια του ντέρμπι της Τούμπας από ένα πλατύ χαμόγελο, το οποίο έγινε ακόμα πιο λαμπερό κατά την επιστροφή της αποστολής από τη Θεσσαλονίκη. Τότε που η συζήτηση πήγαινε και ερχόταν σαν δρομολόγιο σε κάποιο ΜΜΜ σταθερής τροχιάς!

*«Πρώτη φορά κάνει βόλτα στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας πρόεδρος άλλης ομάδας», επαναλάμβαναν οι συνεργάτες του και δικαιολογημένα καμάρωνε ο Μαρινάκης. Ανθρώπινο συναίσθημα είναι η υπερηφάνεια και, μάλιστα, από τα πιο δυνατά!

*Είχε, βέβαια, και άλλους λόγους ο πρόεδρος του Ολυμπιακού για να απολαμβάνει τις στιγμές. Όπως του μετέφεραν οι συνεργάτες του, σε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης γινόταν σύγκριση με τον Ιβάν Σαββίδη.

*Με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να αναγνωρίζουν τη συμβολή του Μαρινάκη στη διαφαινόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ακόμα και ανάμεσα σε αφορισμούς, οι φίλοι του «δικέφαλου» σχολίαζαν θετικά τις παρεμβάσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού υπέρ της ομάδας του.

*Κάθε οπαδός, άλλωστε, θα ήθελε έναν Μαρινάκη στο τιμόνι του αγαπημένου του συλλόγου. Κακά τα ψέματα, η επίκληση της ισονομίας γίνεται μόνο όταν βρίσκεται καβάλα στο άλογο ο αντίπαλος…

*Το θέμα των περισσοτέρων, ωστόσο, ήταν άλλο. Η απάντηση στο ερώτημα πώς κατάφερε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ανέτρεψε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν έπειτα από το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου.

*Τότε που ο ΠΑΣ Γιάννινα απέσπασε ισοπαλία 2-2 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και όλοι σχημάτιζαν την εντύπωση πως την επομένη ο ΠΑΟΚ θα έχτιζε διαφορά επτά βαθμών με νίκη στην Ξάνθη. Ο «δικέφαλος», όμως, πνίγηκε στα Πηγάδια, όπου γνώρισε την ήττα 2-4 και έτσι απέτρεψε την επέκταση της κρίσης στον Πειραιά.

*Την πρώτη κίνησή του ο Μαρινάκης την έκανε πριν από τα ντέρμπι του πρώτου γύρου! Μπορεί να μην είχε άμεσα αποτελέσματα, όμως, σταδιακά άρχισε να γέρνει την πλάστιγγα προς την πλευρά του.

*Μετά την ήττα του Ολυμπιακού στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο, ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ συνοδευόμενος από τον Σάββα Θεοδωρίδη και τον Γιάννη Βρέντζο επισκέφτηκαν τα γραφεία της ΕΠΟ και έθεσαν στον Γιώργο Σαρρή θέμα διαιτησίας. Με αιχμές για την απόδοση του Σταύρου Τριτσώνη στο ματς με την ομάδα της Δυτικής Όχθης.

*Κατάλαβε, λοιπόν, ο Μαρινάκης ότι όφειλε να βγει μπροστά. Και το έπραξε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Μέσα στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας και απέναντι σε εχθρούς, αλλά κυρίως μπροστά σε φίλους.

*Το μήνυμα έφτασε εκεί που έπρεπε! Όσοι είχαν αρχίσει να απομακρύνονται από το μαντρί, όχι μόνο γύρισαν, αλλά εμφανίστηκαν και πιο αποφασισμένοι από ποτέ.

*Η επόμενη καθοριστική κίνηση του Μαρινάκη άλλαξε τα δεδομένα εντός του Ολυμπιακού. Κόντρα στη ροή της ιστορίας και παρά τις αντίθετες γνώμες που εκφράζονταν, ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ προχώρησε στο διαζύγιο με τον Μίτσελ και στην πρόσληψη του Βίτορ Περέιρα.

*Έριξε τη ζαριά του, αλλά στήριξε άμεσα τον νέο προπονητή με διαρκείς παρουσίες σε κάθε γήπεδο, στο οποίο αγωνιζόταν ο Ολυμπιακός. Έδειξε, δηλαδή, ότι παραμένει δίπλα στην ομάδα και πως εμπιστεύεται απόλυτα τη νέα επιλογή του για τον πάγκο.

*Παρόμοιες κινήσεις είχε κάνει κάποτε και για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά με τον Περέιρα, ο Μαρινάκης ξεπέρασε τον εαυτό του. Έως τώρα δικαιώνεται για τη στάση του.

*Οι παίκτες κατάλαβαν ότι ο προπονητής απολαμβάνει την εκτίμηση της διοίκησης και σοβαρεύτηκαν, έπαψαν να ξεχωρίζουν αγώνες όπως έπρατταν στο πρώτο μισό της σεζόν. Την πάτησε, βέβαια, ο Ολυμπιακός στο ματς με την ΑΕΚ για το κύπελλο, όμως, εκεί την ευθύνη
έφερε αποκλειστικά ο Βίτορ Περέιρα με το εκτεταμένο ροτέισον που μπλόκαρε τους «ερυθρόλευκους».

*Αν και δεν προκύπτει επίσημα από κάποια μαρτυρία, ο Βαγγέλης Μαρινάκης όχι μόνο επικρότησε την ανέλιξη του Γιώργου Γκιρτζίκη στην προεδρία της ΕΠΟ αντί του Γιώργου Σαρρή, αλλά τη στήριξε κιόλας. Συμπέρασμα που βγαίνει με τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής.

*Από τη στιγμή που η τριανδρία των Γιάννη Αλαφούζου, Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη ψάχθηκε με τον Βασίλη Γκαγκάτση και τον Γιώργο Λυσσαρίδη, η μοναδική υποψηφιότητα απολάμβανε την εμπιστοσύνη του Μαρινάκη. Και ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο επηρεάζονται τα θεσμικά όργανα και οι διαιτητές από εκείνον που περνάει τις επιλογές του στη διοίκηση της ομοσπονδίας.

*Δεν χρειάζεται να ζητήσει κάτι ένας παράγοντας για να τον παίξουν πρίμα ή στη χειρότερη των περιπτώσεων να του δώσουν το 50-50. Αρκεί να αισθάνονται στα θεσμικά όργανα πως είναι ισχυρός και μπορεί να καθορίσει
τις εξελίξεις.

*Την ώρα, λοιπόν, που ο Αλαφούζος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό στις κινήσεις της Δικαιοσύνης και ο Σαββίδης προσπαθεί να βρει κώδικα επικοινωνίας με όσους έχει τοποθετήσει στη διοικητική πυραμίδα της ΠΑΕ, ο Μαρινάκης έριξε τις ζαριές του!

Αποδείχθηκε τυχερός για άλλη μία φορά, όμως, εκείνο που είχε σημασία ήταν ότι κινήθηκε.

*Όπως, άλλωστε, λέει ο λαός «μη μετανιώνεις για όσα έκανες, αλλά για εκείνα που φοβήθηκες να κάνεις…». Και επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, ο Μαρινάκης δείχνει πώς βρίσκεται πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του Ολυμπιακού διότι εκτός όλων των άλλων γνωρίζει καλύτερα το αντικείμενο, δηλαδή το ποδόσφαιρο.

*Αν, μάλιστα, περάσουν οι «ερυθρόλευκοι» το εμπόδιο της Ντνίπρο και προκριθούν στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, τότε αυτόματα θα βάλουν πλώρη για την πλέον επιτυχημένη περίοδό τους. Εκτός και αν τους φρενάρει η ΑΕΚ στον δρόμο προς τα ημιτελικά του ελληνικού κυπέλλου.

*Όπως και να ‘χει, όμως, ο Μαρινάκης έθεσε ως πρώτο στόχο τη διατήρηση των σκήπτρων στο πρωτάθλημα και εκεί έδειξε ότι παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Μέχρι την επόμενη σεζόν όταν θα ανέβει η ΑΕΚ και ενδεχομένως αυξηθεί ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση του τίτλου.


Σχολιάστε εδώ