Σε βάθος τριετίας η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι αν καθοριστεί άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι 660 εκατ. σε ετήσια βάση, με συνέπεια να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση για χιλιάδες επιχειρήσεις, που ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, ο στόχος των 751 ευρώ πρέπει (μπορεί) να επιτευχθεί σε βάθος διετίας ή τριετίας, σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας, αλλά και την εξέλιξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι στην απόφασή της για τα 751 ευρώ η κυβέρνηση θα συνυπολογίσει και άλλα μέτρα τα οποία θα τονώσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε όλα να γίνουν με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν συμμερίζεται την άποψη περί τριετίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκη, ο οποίος κάλεσε τον κ. Καββαθά να πει πόσες προσλήψεις πραγματοποίησαν τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ από το 2012 όταν ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και 32% για τους εργαζόμενους, που με όχημα και πρόσχημα την κρίση ήταν εκείνοι που πλήρωσαν και τις ζημίες και τα κέρδη των επιχειρήσεων. «Τα προηγούμενα χρόνια η ΓΣΕΒΕΕ ήταν από τους συμμάχους της ΓΣΕΕ και υπέρμαχος της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Άραγε, τι άλλαξε τώρα;», διερωτάται ο κ. Κιουτσούκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Καββαθάς με τον υπουργό Εργασίας έθεσε το θέμα του βαρύτατου προστίμου που ισχύει για την αδήλωτη εργασία. Υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι κάθετα αντίθετη με την αδήλωτη εργασία διότι συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, χαρακτήρισε όμως εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο. Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και ταυτόχρονα ο ελεγκτικός μηχανισμός να γίνει περισσότερο ουσιαστικός και αποτελεσματικός.

***

Αυτό ήταν το success story του Σαμαρά – Χάθηκαν 107.034 θέσεις εργασίας σε 5 μήνες!

Κακό ποδαρικό έκανε για τους εργαζομένους το 2015. Απολύθηκαν 9.273 τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα νέα, που διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού ότι η ανεργία μειώθηκε.

Μέσα σε πέντε μήνες, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, χάθηκαν συνολικά 107.034 θέσεις εργασίας. Και, δυστυχώς, οι περισσότερες από τις νέες θέσεις που δημιουργούνται είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.


Σχολιάστε εδώ