Πυρά κατά Σαμαρά από βουλευτές για το ανθελληνικό ψήφισμα του ΕΛΚ

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργοί βγήκαν ανοιχτά και όχι μόνο διαφώνησαν με το ψήφισμα αλλά και στράφηκαν κατά του κ. Σαμαρά, που συμφώνησε χωρίς να προβάλει ενστάσεις. Κατόπιν αυτού, το κλίμα στο εσωτερικό της παράταξης τείνει να γίνει εκρηκτικό, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που σχεδιάζουν να θέσουν θέμα ηγεσίας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ηχηρή ήταν η παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία όχι μόνο αποδοκίμασε το ψήφισμα του ΕΛΚ με τον χαρακτηρισμό «κρίμα» αλλά και στράφηκε εμμέσως κατά του Αντ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας πως «υποτιμούν ότι σε μια εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως Έλληνες». Η αιχμή εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού είναι βαρύτατη, αφού ουσιαστικά η κ. Μπακογιάννη τον κατηγορεί ότι η στάση που τήρησε, αν δεν είναι «ανθελληνική», σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας.

Εξίσου επικριτικός ήταν και ο Γ. Μιχελάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ψήφισμα και «απαράδεκτη» την αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία. Όπως τόνισε ο πρώην υπουργός, όταν το ΕΛΚ απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων, αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση. Έμμεση ήταν η διαφωνία και του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αναφορά έπρεπε να είχε απαλειφθεί από το ψήφισμα.

Κατόπιν όλων αυτών, φαίνεται ότι το πρώτο, και ενδεχομένως καθοριστικό, εσωκομματικό «crash test» για τον Αντ. Σαμαρά στη Βουλή θα σχετίζεται με τη συμφωνία που θα κάνει η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους. Το τελικό κείμενο, με τις υποχρεώσεις αλλά και τις δεσμεύσεις της χώρας μας, θα κατατεθεί προς ψήφιση και τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις, ενδεχομένως και αποσχίσεις βουλευτών. Την ανησυχία τους φαίνεται να συμμερίζονται και ορισμένοι από τους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι, αν ο τελευταίος αποφασίσει να καταψηφίσει τη συμφωνία, είναι πολύ πιθανό κάποιοι από τους βουλευτές της παράταξης να διαφοροποιηθούν και να την υπερψηφίσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα είναι υποχρεωμένος -δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα- να τους διαγράψει, οπότε θα ανοίξει ο… ασκός του Αιόλου. Θα λειτουργήσει, δηλαδή, η υπόθεση αυτή ως θρυαλλίδα ραγδαίων εξελίξεων.


Σχολιάστε εδώ