Οι δύο μεγάλες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Η επίσπευση κατάθεσης της νέας ρύθμισης, που είχε αναγγελθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη στην ομιλία της κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, κατέστη επιτακτική, καθώς ένα σημαντικό μέρος της υστέρησης των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο, η οποία πλησίασε το 1 δισ. ευρώ, οφείλεται στη μη πληρωμή δόσεων από τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στην ισχύουσα ρύθμιση.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αρκετοί οφειλέτες διέκοψαν την πληρωμή των δόσεων περιμένοντας να ωφεληθούν από μια ευνοϊκότερη νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την ισχύουσα, που είχε «φιλτραριστεί» από την «τρόικα». Η σημαντικότερη, ίσως, είναι η κατάργηση του ανώτατου ορίου οφειλής για υπαγωγή στη ρύθμιση, το οποίο είχε τεθεί στο 1 εκατ. ευρώ.
Με αυτό το πλαφόν είχαν αποκλεισθεί από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα αλλά κυρίως επιχειρήσεις με χρέη 56 δισ. ευρώ που πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε δόσεις τα χρέη τους.
Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των οφειλετών (σήμερα είναι 168.000 και χρωστούν 2 δισ. ευρώ) που θα υπαχθούν σε ρύθμιση.
Δύο ακόμη σημαντικές αλλαγές θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του κατώτατου ποσού δόσης (σήμερα είναι 50 ευρώ) στα 20 ευρώ, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά και η αυτόματη άρση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις) για όσους μπαίνουν στη ρύθμιση (σήμερα απαιτείται να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση και να δοθεί έγκριση από τον έφορο).
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν, σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ότι τα στοιχεία που έδειξαν μεγάλη υστέρηση στα έσοδα τον Ιανουάριο είναι μεν ανησυχητικά, αλλά δεν δικαιολογούν πανικό, για δύο λόγους:
α) Το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης αποδίδεται στη μετάθεση τον Φεβρουάριο της εξόφλησης του ΦΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτόν τον μήνα θα εξομαλυνθεί η ροή εσόδων.
β) Ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 300 εκατ. ευρώ, παρά την υστέρηση των εσόδων, και αυτό απομακρύνει τους φόβους για εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων.