Να περάσει στην αντεπίθεση συμβουλεύουν τον Σαμαρά οι δικοί του

Στενοί συνεργάτες του τονίζουν ότι στην ομιλία που θα απευθύνει θα υπερασπιστεί με σθένος τα πεπραγμένα της πρωθυπουργικής θητείας του, όπως επίσης και τη στρατηγική που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο. Θα επιμείνει στη θέση που είχε διατυπώσει αμέσως μετά τις εκλογές, ότι, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία δεν υπέστη τη βαριά ήττα που πολλοί προέβλεπαν, αντίθετα κράτησε τις δυνάμεις της.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί με έμφαση στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, στη βάση τού ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα μακροημερεύσει. Θα ισχυριστεί, δηλαδή, ότι είτε κάτω από την πίεση των ξένων είτε λόγω των εσωτερικών (εσωκομματικών) αντιδράσεων, θα αποδυναμωθεί σταδιακά και θα καταρρεύσει. Οι θέσεις του αυτές κάθε άλλο παρά θα πείσουν ή, έστω, θα εξευμενίσουν τους βουλευτές και το πιθανότερο είναι ότι θα τους εξοργίσουν ακόμη περισσότερο.

Από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά δεν έχει διευκρινιστεί επαρκώς, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ποια θα είναι η στάση του στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός βουλευτών θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας και αντικατάστασής του. Κρίσιμη παράμετρος θα είναι όχι μόνο το πόσοι αλλά και το ποιοι συγκεκριμένα θα είναι οι βουλευτές αυτοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις εισηγήσεις που έχει δεχτεί από τους συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς είναι να απαντήσει στην πρόκληση και να καλέσει τους βουλευτές να τον αμφισβητήσουν καταπώς ορίζει το Καταστατικό του κόμματος. Ποντάροντας ενδεχομένως στο ότι δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη ένα ισχυρό μέτωπο που θα αναλάβει να δρομολογήσει τις αναγκαίες εξελίξεις, στο ότι τα κορυφαία στελέχη τηρούν στάση αναμονής και ο Κ. Καραμανλής δεν εμπλέκεται.

Άλλοι, πάλι, συνεργάτες του έχουν προτείνει να περάσει στην αντεπίθεση, να ανακοινώσει τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου και εκεί να τεθεί υπό την κρίση των χιλιάδων στελεχών. Με το σκεπτικό ότι, αν καταφέρει να ανανεώσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, θα εξασφαλίσει μια περίοδο χάριτος αρκετών μηνών, αφού κανείς δεν θα έχει το ηθικό δικαίωμα να τον αμφισβητήσει.

Κρίσιμο παραμένει ακόμη το πόσοι και ποιοι από τους βουλευτές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα βγουν ανοιχτά να στηρίξουν τον κ. Σαμαρά. Μετά τις πρόσφατες εκλογές, οι υποστηρικτές του έχουν περιορισθεί σημαντικά και, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μετά βίας υπερβαίνουν τους πέντε με επτά. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης και ο νεοεκλεγείς Κ. Βλάσης (στενός πολιτικός φίλος του κ. Σαμαρά), ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο Α. Κατσανιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με τις ευλογίες και τη στήριξη της ηγεσίας.

Κατά και ο Μπαλτάκος

Αντίθετος με τη στρατηγική του κ. Σαμαρά περί αριστερής παρένθεσης είναι και ο άλλοτε στενός του συνεργάτης και γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος. Σε δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αν η Νέα Δημοκρατία «πάει να παίξει πάνω στην καταστροφολογία θα βγει εκτός πολιτικού σκηνικού για δεκαετίες». Και πρόσθεσε: «Εάν, δηλαδή, πιστεύει η ΝΔ ότι σε τρεις μήνες θα καταστραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν εκλογές και η ΝΔ θα θριαμβεύσει, πρόκειται για μεγίστη πλάνη. Ο κόσμος θα αντιδράσει με μανία και λύσσα σε αυτήν την περίπτωση».


Σχολιάστε εδώ