Μυστική συνάντηση Τσίπρα – Μεϊμαράκη

Και η μέρα που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη…

Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τι σημαίνει αυτή η σιγή ιχθύος. Στην υπόθεση του προσώπου που προτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ για νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου Αττικού ο κ. Τσίπρας δεν είχε αφήσει να διαρρεύσει τίποτε ούτε στην πρώτη φάση της εκλογής.

Παραμένει, βέβαια, το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αν προταθεί θα είναι τιμή για αυτόν και θα αποδεχθεί την πρόταση, ενώ και από το περιβάλλον του αφήνεται να εννοηθεί ότι πιστεύουν πως θα είναι η επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά πέραν αυτού ουδέν. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η καθυστέρηση της ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό του ονόματος του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στο περιβάλλον του Επιτρόπου της ΕΕ. Ανησυχία πέρα για πέρα δικαιολογημένη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου το θέμα παραμένει ανοιχτό και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες συζητείται έντονα ότι ενδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας να προτείνει τον πρώην υπουργό, καθηγητή της Νομικής Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος πάντα έχει άριστες σχέσεις με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας όποτε προκύπτουν συνταγματικά θέματα. Κάποιοι θεωρούν πως η μη συμμετοχή του κ. Παυλόπουλου στις πρόσφατες εκλογές στην Α’ Αθήνας ενισχύει τις φήμες ότι μπορεί να είναι η πρόταση του κ. Τσίπρα για τον διάδοχο του κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος έχει δηλώσει ότι σέβεται την απόφαση των ψηφοφόρων της Α’ Αθήνας, οι οποίοι, όπως είπε, «στις προηγούμενες εκλογές δεν με ψήφισαν και εξελέγην τελευταίος, που σημαίνει ότι δεν με θέλουν». Πάντως, και για την περίπτωση του κ. Παυλόπουλου ίχνος καπνού δεν έχει βγει από την καμινάδα του Μαξίμου.

Ξαφνικά, όμως, έχει αρχίσει να αναφέρεται ότι η έκπληξη του πρωθυπουργού μπορεί να είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οι χαμηλοί τόνοι, οι αποστάσεις που κράτησε από την… τρομοκρατική προεκλογική γραμμή του Σαμαρά και το ότι απέφυγε να πάρει τον λόγο στις προγραμματικές δηλώσεις δίνουν κάποια βάση στις πληροφορίες αυτές. Μια συνάντηση όμως, και μάλιστα μεγάλης πολιτικής βαρύτητας, που μέχρι τώρα δεν είχε διαρρεύσει και την αποκαλύπτει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ», μπορεί να είναι ο μίτος της Αριάδνης. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, που δεν επιτρέπουν αμφισβήτηση, αμέσως μετά την ορκωμοσία του πρωθυπουργού ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στις 11 π.μ. της Τρίτης 27 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας δεν κατευθύνθηκε προς την Καισαριανή για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, αλλά πήρε τον δρόμο προς τη Βουλή με κάθε μυστικότητα, χωρίς σειρήνες και τροχονόμους να κόβουν την κυκλοφορία.

Πήγε κατευθείαν από την πίσω πόρτα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, όπου τον περίμενε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Τον πρωθυπουργό συνόδευε ο εξ απορρήτων σύμβουλος – συνεργάτης του και πρώτα απ’ όλα στενός φίλος του εδώ και πολλά χρόνια, ο Νίκος Παππάς. Κάθισαν αρκετή ώρα και μετά έφυγε ο πρωθυπουργός για την Καισαριανή.

Τι συζήτησαν; Οι πηγές μας θύμιζαν Σφίγγα. Το μόνο που άφησαν να εννοηθεί ήταν ότι μίλησαν και για τα Προεδρικά… Και ο καθένας μπορεί να σκεφθεί πολλά…

Να σημειώσουμε και τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη το βράδυ με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την οποία όμως η πλευρά του κ. Καραμανλή έλεγε ότι ήταν άνευ πολιτικής σημασίας… Τέλος, να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν δημόσια σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως στο «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, ότι δεν θα ήθελαν να είναι δεξιός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα ψηφίσουν.

Μη κομματικός υποψήφιος

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα επανήλθαν στο προσκήνιο φήμες και πληροφορίες που θέλουν τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει το όνομα του υποψηφίου μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι μεταξύ των προσώπων που εξέταζε ο πρωθυπουργός ήταν και ένα «χωρίς κομματική ταυτότητα, αλλά με υψηλή αναγνωρισιμότητα στην Ευρώπη», χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις. Τα χαρακτηριστικά αυτά, πάντως, παραπέμπουν σε πρόσωπο σίγουρα εκτός πολιτικής και αρκετών ο νους πήγε στον διάσημο σκηνοθέτη Κ. Γαβρά, ο οποίος ωστόσο έχει μπει στην όγδοη δεκαετία της ζωής του και αυτό ίσως να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο.


Σχολιάστε εδώ