Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου περίμενε ο Σαμαράς το ok της «τρόικας»
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το παρά πέντε ο πρώην πρωθυπουργός πίστευε ότι στις 8 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση και θα έπαιρνε επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους και μείωση του επιτοκίου. Με τη βεβαιότητα αυτή έλεγε σε κάθε ευκαιρία ότι στις αρχές του 2015 η «τρόικα» τελειώνει και η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα δεν είχε κάνει καμιά προετοιμασία για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν πλέον κατάλαβε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να του δώσουν τίποτα, είχε μπει ο Δεκέμβριος για τα καλά, κατελήφθη από πανικό, με αποτέλεσμα να υποπέσει σε διαδοχικά λάθη και αστοχίες. Όχι μόνο στο θέμα του Προέδρου αλλά και γενικότερα στην άσκηση πολιτικής. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι ορισμένοι από τους στενούς του συνεργάτες επισήμαναν ότι το κλίμα στην Ευρώπη επιδεινωνόταν αντί να βελτιώνεται, εκείνος ωστόσο επέμενε ότι «όλα θα πάνε καλά». Ο κ. Σαμαράς αγνόησε τις συστάσεις και σ’ ένα ακόμη θέμα. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και την ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήσαν αρκετοί εκείνοι που -επικαλούμενοι και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων- του επισήμαναν ότι η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να στραφεί προς τον κεντρώο χώρο και ότι ανάλογα έπρεπε να κινηθεί και η κυβερνητική πολιτική για το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Σαμαράς, με την προτροπή ορισμένων από το πολύ στενό του περιβάλλον, έκλεισε τ’ αυτιά του στις προτάσεις αυτές και συνέχισε να κινείται όλο και δεξιότερα, αφήνοντας έτσι τον λεγόμενο μεσαίο χώρο πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως στο Ποτάμι. Κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγους μήνες αργότερα, στις εκλογές, όπου το 11% των ψηφοφόρων της ΝΔ μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 7% προς το Ποτάμι.
Τα στρατηγικά λάθη του κ. Σαμαρά συνεχίστηκαν και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψει το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε σε μια άνευ προηγουμένου «εκστρατεία φόβου». Και επέμεινε σ’ αυτή μέχρι το τέλος, παρά τις διαφωνίες και τις προειδοποιήσεις στελεχών ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ. Επίσης πολλά στελέχη τόνιζαν ότι πρέπει η ΝΔ να προχωρήσει στην εξαγγελία φιλολαϊκών μέτρων προκειμένου να δώσει ελπίδα τους πολίτες. Ο κ. Σαμαράς τους αγνόησε, όπως αγνόησε και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που έδειχναν ότι η οργή των πολιτών για την πολιτική της κυβέρνησης υπερτερούσε κατά πολύ του φόβου που εκείνη καλλιεργούσε για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το εντυπωσιακό, αν όχι σοκαριστικό, είναι ότι ο κ. Σαμαράς, μέχρι και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, πίστευε ότι η κατάσταση ήταν αναστρέψιμη και ότι η ΝΔ θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές. Όταν πια κατάλαβε ότι η ήττα ήταν αναπόφευκτη, ο πρώην πρωθυπουργός επένδυσε στο σενάριο της μικρής ήττας και της… αριστερής παρένθεσης, στη βάση ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ημερομηνία λήξεως καθώς δεν θα άντεχε για πολύ και θα κατέρρεε υπό το βάρος των προβλημάτων και των πιέσεων των δανειστών. Τα ίδια όμως πίστευε ο κ. Σαμαράς και τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές, παρά τη βαριά ήττα και τη διαφορά των οκτώ και πλέον μονάδων, οι εξελίξεις ωστόσο δεν φαίνεται να τον δικαιώνουν ούτε αυτή τη φορά…