Μέρες Έβερτ ζει ο Σαμαράς

Τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη αποστασιοποιήθηκαν από τις επιλογές της τότε ηγεσίας, ενώ αρκετοί άλλοι επιδόθηκαν σε ένα υπόγειο «πόλεμο φθοράς». Οι νυχτερινές συνάξεις και τα μυστικά δείπνα (οι περίφημες μακαρονάδες) διαδέχονταν η μία την άλλη. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην παράταξη έχει πολλές ομοιότητες με την περίοδο εκείνη. Και θα έχει ακόμη περισσότερες τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, καθώς μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους, το επίκεντρο των εξελίξεων θα μετατοπισθεί στον χώρο της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής.

Οι μυστικές συναντήσεις και τα δείπνα ξεκίνησαν και «πρώτο πιάτο» είναι το μέλλον της παράταξης, αλλά το κυρίως είναι ο κ. Σαμαράς και η λοιπή ηγετική ομάδα. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα κανείς από τους πιθανούς «δελφίνους» δεν έχει αποφασίσει, είτε διότι δεν αισθάνεται έτοιμος είτε διότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, να κάνει ένα βήμα μπροστά, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα εφαρμόσουν την τακτική των πλαγιοκοπήσεων. Με βασικό στόχο να φθείρουν, να απαξιώσουν και να απομονώσουν την ηγεσία και να την αναγκάσουν να μπει στη διαδικασία αποχώρησης. «Αν ο κ. Σαμαράς δεν αντιληφθεί ότι πρέπει να φύγει, τότε πολύ σύντομα θα… γίνει Έβερτ», λένε χαρακτηριστικά.

Οι πιο ρεαλιστές πάντως αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, όσο και επίπονη, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα παραδώσει τόσο εύκολα τα όπλα, θα δώσει σκληρή μάχη. Θα επιχειρήσει να οχυρωθεί πίσω από έναν αριθμό βουλευτών (πολλοί λένε ότι δεν έχει παραπάνω από πέντε) και στελεχών και θα δώσει αγώνα επιβίωσης. Κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την παράταξη, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στα πρόθυρα της διάσπασης, στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς κάνει πράξη αυτό που πολλοί στη Νέα Δημοκρατία φοβούνται να κρατήσει υπό τον έλεγχο του ένα κομμάτι της παράταξης. «Όταν έρθει εκείνη η ώρα το κύμα που θα σηκωθεί θα είναι τέτοιο που θα τα σαρώσει όλα στο πέρασμά του», υποστηρίζουν άλλα στελέχη.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πάντως ότι ο μόνος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης των όποιων εξελίξεων είναι ο Κ. Καραμανλής. Μια πιθανή ενεργοποίησή του θα δρομολογούσε ραγδαίες εξελίξεις και θα περιόριζε στο ελάχιστο τους κινδύνους αποσυσπείρωσης και πολύ περισσότερο διάσπασης της παράταξης. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός ανησυχεί, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Προς το παρόν τουλάχιστον…

Πρόβα

Πρόβα τζενεράλε για όσα θα επακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες (μήνες) θʼ αποτελέσει η προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αρκετοί είναι οι βουλευτές που αναμένεται να πάρουν το λόγο και -όπως σημειώνουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους- θ’ ασκήσουν δριμύτατη κριτική στην ηγεσία της παράταξης. Θα επισημάνουν τα «μοιραία λάθη» που έγιναν τους προηγούμενες μήνες και κυρίως στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα υπογραμμίσουν τους κακούς χειρισμούς σε κρίσιμα ζητήματα και τις λάθος επιλογές σε πρόσωπα και στρατηγικές. Ορισμένοι μάλιστα δεν θα περιορισθούν μόνο στον καταλογισμό των ευθυνών, παράλληλα θα ζητήσουν τον κολασμό των υπευθύνων για τη βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Είτε πρόκειται για όσους σχεδίασαν και υλοποίησαν την προεκλογική εκστρατεία είτε πρόκειται για τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά.

Αν κάποιοι θα κάνουν το «μεγάλο βήμα», να θέσουν δηλαδή θέμα ηγεσίας, παραμένει αυτή τη στιγμή αδιευκρίνιστο. Είναι πολύ πιθανό μια τέτοια κίνηση να προέλθει από την πλευρά του Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην περίπτωσή του υπάρχει μια παράμετρος που περιπλέκει τα πράγματα, αφού ορισμένοι θα σπεύσουν να συνδέσουν την πρωτοβουλία του αυτή με τον Κ. Καραμανλή, λόγω της στενής πολιτικής φιλίας τους. Ενδιαφέρον θα έχει ούτως ή άλλως η στάση που θα τηρήσει ευρύτερα η καραμανλική πτέρυγα (Γ. Βλάχος, Ν. Δένδιας, Ν. Κακλαμάνης κ.ά.) αφού από τις τοποθετήσεις τους θα εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα.

Από την άλλη, ερωτηματικό είναι πόσοι και ποιοι θα αναλάβουν να αναχαιτίσουν το κύμα των «επιθέσεων» και ουσιαστικά να στηρίξουν τον κ. Σαμαρά και τις επιλογές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών ο αριθμός των συγκεκριμένων βουλευτών θα είναι περιορισμένος κι αυτό θα καταδείξει τη χαμηλή αποδοχή του κ. Σαμαρά στη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε αυτούς περιλαμβάνουν τους Μ. Βορίδη και Άδ. Γεωργιάδη, που έχουν ταυτιστεί πλήρως με τη σημερινή ηγεσία, αλλά και νέους βουλευτές που εξελέγησαν με την ισχυρή υποστήριξη της Λ. Συγγρού σε βάρος συνυποψηφίων τους, όπως ο Α. Κατσανιώτης στην Αχαϊα, ο Κ. Βλάσσης στην Αρκαδία κ.ά. Τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τον κ. Σαμαρά στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο όργανο είναι πολυπληθέστερο και μετέχουν σ’ αυτό κομματικά στελέχη, επικεφαλής οργανώσεων κ.ά. στελέχη δηλαδή που δεν είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της εκάστοτε ηγεσίας, άρα και λιγότερο ελεγχόμενοι. Ως εκ τούτου δεν θα διστάσουν να ασκήσουν ακόμη σκληρή κριτική ακόμη και να θέσουν ευθέως θέμα ηγεσίας, γνωρίζοντας ότι δεν απειλούνται με κυρώσεις.


Σχολιάστε εδώ