Κολλητός του Αβραμόπουλου ο Σαγιάς!

Για τον λόγο αυτό σήμερα αποτελεί μια γέφυρα, τον άνθρωπο που συνδέει Μαξίμου και Βρυξέλες για τη συζήτηση της υποψηφιότητας του Επιτρόπου για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι για τον καλό δικηγόρο είναι πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως πρωταγωνιστής των εσωτερικών διαδικασιών στο κόμμα της ΝΔ (ήταν εκείνος που πρώτος μίλησε και προκάλεσε εσωκομματικές εκλογές ανοικτές στη βάση, αλλάζοντας τη ροή των πραγμάτων κατά της Ντόρας Μπακογιάννη), είχε εισηγηθεί το γραφείο του κ. Σαγιά να οργανώσει τις διαδικασίες για την εσωκομματική αναμέτρηση της ΝΔ τον Νοέμβριο του 2009.

* Ο κ. Σαγιάς έκανε αδιαμαρτύρητα τη δουλειά αυτή για τη ΝΔ ενώ οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, αν κι αρχικά υπήρξαν καλές, στην πορεία δυναμιτίστηκαν από τον επίσης νομικό Τάκη Μπαλτάκο.

***

Ανοίξτε τα μάτια σας…

Αυτά να δει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κόψει τις σπατάλες αλλιώς η περίοδος διακυβέρνησής του θα είναι μια από τα ίδια. Το ποσό των 221.270 ευρώ για δράσεις δημοσιότητας ενέκρινε η Επιτροπή Ερευνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κι αυτά για θέματα όπως η υπέρταση -δήθεν- και η υπερβολική χρήση φαρμάκων. Πού τα πουλάνε αυτά οι άνθρωποι του πανεπιστημιακού ιδρύματος;

***

Άλλο αξιοποίηση και άλλο ξεπούλημα

Καμία απολύτως ασάφεια στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις αποκρατικοποιήσεις, παρά μόνο σύγχυση στο μυαλό της πέμπτης φάλαγγας της διαπλοκής, που είχε μάθει να παίρνει αυτό που θέλει, την ώρα που το θέλει και με τους όρους που το θέλει! Άλλο η αξιοποίηση και άλλο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σε αυτή την προοπτική, κάθε πρόταση θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στον βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

***

>Κακός χαμός επικρατεί μεταξύ των συναρμόδιων για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και μια σειρά φορέων του Δημοσίου (υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Τουρισμού). Πληροφορούμαστε λοιπόν πως για θέματα ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και Παράκτιου Αττικού Μετώπου υπάρχουν διαγκωνισμοί και δυσαρμονία που χαλάνε το γενικό θετικό κλίμα της κυβέρνησης.

>Τη λύση πάντως αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να δώσει προσωπικά η Νάντια Βαλαβάνη καθώς θα υπάρξει διαχωρισμός αρμοδιοτήτων.

>Α, και μια υπόθεση που μόλις θυμηθήκαμε: Δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ και μια κρατική εταιρεία, η περιβόητη ΕΤΑΔ ΑΕ, θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ, καλείται με, εδώ και δέκα μέρες, τελεσίδικη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου να καταβάλει άμεσα αποζημίωση 15 εκατ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων ιδιωτικοποιήσεων, την ΜΙΖUΗΟ. Νομικός σύμβουλος της ΜΙΖUΗΟ, που κατάρτισε την επίμαχη λεόντειο σύμβαση ιδιωτικοποιήσεων, το 2000 επί Σημίτη, ήταν ο μεγαλοδικηγόρος κ. Σπύρος Σαγιάς, νυν γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τσίπρα.

>Καμία ανοχή ή παραθυράκι ως προς τις κρίσιμες λίστες της φοροδιαφυγής δεν θα υπάρξει από τη μεριά της νέας κυβέρνησης, διαμηνύουν στο «Π» στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται ουσιαστικά για απαντήσεις κατά όσων φέρνουν στον αέρα σενάρια περί διάθεσης περαίωσης με φόρο εφάπαξ της τάξης του 20-30% για όσους θελήσουν να τα «βρουν» με τις Αρχές της χώρας, να πληρώσουν και να γλιτώσουν τις όποιες ποινικές εξελίξεις. «Κάτι τέτοιο ξεχάστε το. Όλα θα έλθουν στο φως κι όσοι χρειαστεί θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», αναφέρουν άνθρωποι κοντά στον πρωθυπουργό, με γνώση των επερχόμενων εξελίξεων.

>Οι ίδιες πληροφορίες μιλάνε για εξαντλητικούς ελέγχους που θα υπάρξουν κυρίαρχα για όλες τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο. Όπως μαθαίνουμε, ήδη μεγάλοι επιχειρηματίες με σημαντική παρουσία έχουν σπεύσει να ζητήσουν πριν από τις κάλπες να «κλείσουν» οι υποθέσεις τους σε μια λογική διακανονισμού.

>Όπως και να έχει, οι εισηγήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερα της κ. Νάντιας Βαλαβάνη και της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνας Σαββαΐδου δεν φαίνεται να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Η κ. Σαββαΐδου φέρεται να «παλεύει» για περαίωση, όταν η κ. Βαλαβάνη θέλει να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο ζητώντας ταυτόχρονα την απομάκρυνση της κ. Σαββαΐδου.

>Ο ΟΟΣΑ θα αναλάβει σημαντικό ρόλο στην άσκηση πιέσεων κατά της εγχώριας, αλλά και πολυεθνικής διαπλοκής μαθαίνουμε. Στα σχέδια του πρωθυπουργού είναι ο διεθνής οργανισμός κύρους να αποτελέσει τη νέα «τρόικα» χωρίς όμως όρους εξευτελισμού των εθνικών κανόνων.

>50.000 νέες θέσεις θέλει να δημιουργήσει με τρόπο άμεσο η νέα αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου. Ο τρόπος θα είναι μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει τη βοήθεια του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. Το πρόβλημα, πάντως, στην όλη αυτή προσπάθεια θα είναι το κατά πόσο η ΕΕ θα συμφωνήσει για αλλαγή σκοπού αυτών των χρημάτων. Γιατί, κακά τα ψέματα. Στην Ευρώπη δεν εύχονται όλοι την τελική επιτυχία των ελληνικών προσπαθειών.

>Από τη μεριά της ΕΕ θα επιχειρηθεί προσπάθεια να περάσει μέρος των φορολογικών ελέγχων ανά χώρα σε ένα πιο ευρωκεντρικό σύστημα. Ήδη μια πρώτη κρούση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, όμως το θέμα θα έχει ουρά.

>Κι αυτό διότι κύκλοι θέλουν να περιορίσουν τις ατίθασες χώρες, τύπου «Ελλάδα», να ελέγξουν τις ελίτ τους. Κρατήστε αυτό που σας λέμε γιατί σύντομα θα προκύψουν εξελίξεις.

>Ποιος από τους ικανούς manager, που βρίσκεται στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας συστημικής τράπεζας, φέρεται να έχει καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μήνυση για προσπάθεια εκβιασμού;


Σχολιάστε εδώ